Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Želimo im uzvratiti za poraz na otvaranju sezone

03.01.2011. 23:00
Želimo im uzvratiti za poraz na  otvaranju sezone


Sve u svemu, imaju dosta širok i kvalitetan roster, ali već smo pokazali da možemo s njima igrati i nadam se da ćemo sutra to potvrditi, naravno, uz pozitivan konačni ishod – kazao je Marčinković


Nakon dvotjedne  stanke, sutra se nastavlja natjecanje u Jadranskoj ligi. Na  rasporedu je šest utakmica 14. kola, a u dvorani  Krešimira Ćosića snage  će odmjeriti jedine dvije  hrvatske momčadi, koje su  uspjele dočekati 2011. godinu  u Europi, Zadar i Cedevita  (Cibona i Zagreb su kombinirano ostvarili impresivnih  0-16). I dok su Zadrani s  omjerom 3-3 i boljom  međusobnom koš razlikom od  ciparskog Apoela, prošli u  drugi krug Eurochallenge kupa, Cedevita je odličnim igrama u Eurokupu potvrdila da  je klub u usponu u svakom  pogledu. Momčad iz Podsuseda je sa 4 pobjede i 2 poraza  zauzela drugo mjesto u skupini, iza grčkog Arisa, a ispred  ukrajinskog i izraelskog prvaka, Azovmasha i Hapoel  Gilboe. Paralelno s tim, vrlo  dobro gura i u NLB ligi, gdje  se s omjerom 8-5 nalazi na  diobi trećeg mjesta, u punoj  utrci za završni turnir, što je,  prema riječima čelnih ljudi  kluba, želja, ali ne i imperativ  postavljen pred momčad. S  druge strane, Zadrani imaju  jasan cilj, kojega na ovaj ili  onaj način moraju ostvariti –  ostanak u ligi, odnosno izbjegavanje posljednjeg mjesta, koje znači gubitak prava  natjecanja na jednu sezonu.
Pobjeći s dna
S obzirom da se trenutačno  nalaze na 13. mjestu, s omjerom 4-9, koliko ima i posljednja Crvena Zvezda, jasno je da ih u drugom dijelu  sezone očekuje teška borba za  bodove u svakoj utakmici. Domaći poraz od Širokog, na  rastanku s 2010. godinom, dodatno je otežao situaciju, jer  je momčad iz Hercegovine, za  koju mnogi očekuju da će u  drugom dijelu sezone pasti u  donji dio tablice, tako pobjegla na četiri pobjede više.
– Jednim dijelom smo kroz  treninge to uspjeli zaboraviti,  no sigurno da bi bilo mnogo  bolje da smo dobili tu  utakmicu i mirnije ušli u  ovo razdoblje priprema,  uoči drugog dijela NLB  lige. Ali što je tu je, sada nas  očekuje još jedna domaća  utakmica i imamo priliku da  se na neki način iskupimo za  taj poraz od Širokog – kaže  Pavle Marčinković.
Pred Zadranima je fizički i  psihološki iznimno zahtjevno  razdoblje. Slijedi 11 utakmica  u mjesec dana, od čega čak  sedam u NLB ligi, gdje Zadar  jednostavno mora zadržati  priključak i pod svaku cijenu  izbjeći pad na posljednje  mjesto, iz kojega se jako, jako  teško izvući. Igrači i trener su  toga svjesni i zato im je dobro  došla prvenstvena stanka, da  napune baterije za ono što ih  očekuje.
– Malo smo se i odmorili, ali  smo se cijelo vrijeme pripremali za nastavak sezone. Znamo u kakvoj smo situaciji i  trebamo raditi kako bi se iz  nje izvukli. Nema opuštanja.  Nakupilo se toga i bit će dosta  intenzivan ritam u ovih mjesec dana. Uspjeli smo se malo  osvježiti i dat ćemo sve od  sebe da to odradimo što bolje  možemo.
Prvi u nizu dramatičnih  poraza
Prva ovosezonska utakmica  Zadra, na gostovanju u Sutinskim Vrelima, zapravo je  na neki način najavila ono što  se događalo u nastavku sezone. Zadrani su dobrim dijelom susreta igrali bolje od  Cedevite i kontrolirali rezultat, u 26. minuti su imali i  +10, ali su tada pali i domaći  su se vratili u igru. Onda je  Cedevita otišla na +7 u posljednjoj četvrtini pa se Zadar  vratio, da bi kod rezultata  68:66, gosti imali posljednji  napad za produžetak ili pobjedu. Car ga, međutim, nije  realizirao, bodovi su ostali u  Podsusedu, a bila je to samo  prva u dugačkom nizu utakmica, koje je momčad Danijela Jusupa izgubila u neizvjesnim završnicama.
– Imali smo loptu za pobjedu i na toj smo utakmici  pokazali da se možemo s njima boriti, koliko god su oni  razvikani. Ovaj put igramo u  našoj dvorani i imamo dodatni motiv da im se osvetimo  za taj poraz u Zagrebu. Pobjeda bi nam mnogo značila,  prije svega da se malo popnemo u NLB ligi i dobijemo  na samopouzdanju, ali i da  pokažemo da bi Prvenstvo  Hrvatske moglo biti zanimljivije nego što se očekuje.
Cedevita je na gostovanjima ove sezone četiri puta pobijedila, a pet puta izgubila. U  NLB ligi je dobila Krku u 2. i  Igokeu u 13. kolu, dok je u  međuvremenu gubila od Partizana, Širokog, Zagreba i Crvene Zvezde. U Eurokupu je  izgubila od Arisa u Solunu, ali  ima dvije velike pobjede u  Izraelu i Ukrajini. Kada se  tome pridoda i vrlo dobar  učinak kod kuće (porazi samo  od Hemofarma i Hapoel Gilboe), može se reći da je  momčad Aleksandra Petrovića do sada odradila odličan  posao.
– Rezultati su im na razini  očekivanja, s obzirom na  budžet i kvalitetu momčadi.  Ne iznenađuje me ni njihova  pozicija u ligi, ni plasman u  drugi krug Eurokupa. No, u  jednoj utakmici stanje na tablici ne mora ništa značiti. Mi  vjerujemo da ih možemo dobiti i nadam se da ćemo to  sutra i pokazati – ističe  Marčinković.
Zaustaviti Drapera
Prvo ime Cedevite bez dvojbe je Dontaye Draper, američki razigravač, koji je trenutno najkorisniji igrač u  NLB ligi, treći na listi strijelaca, te vodeći asistent i  kradljivac lopti. Odlične brojke ima i u Euroupu, gdje je 4.  u poretku za MVP-a, 7. strijelac, 5. asistent i 1. kradljivac. Sve to govori da je  Petrović pogodio sa najvažnijim stranim pojačanjem. Oko  njega i kapetana Marina  Baždarića je složio vrlo dobru  momčad, dobro pokrivenu na  svim pozicijama, što strancima, što solidnim domaćim  igračima.
– Draper je motor njihove  momčadi, koji ih je vukao u  prvom dijelu sezone. Baždarić  je također vrlo kvalitetan  igrač, ali je u posljednje vrijeme imao određenih problema s ozljedama pa je malo  igrao, malo nije. Na četvorci  je Vukušić, kojega znamo iz  Cibone, dobro otvara reket i  šutira za tri. Centri su Edwards i Plaisted, o kojima  također znamo dosta. Gledao  sam par njihovih utakmica, a  Edwards je posebno dobro  odigrao posljednju, na gostovanju kod Igokee. Stvarno  je jak pod košem, sve što je  dobio je zakucao i bio im je  nerješiv problem. Tu su još  Rudež, Krstić, Troha, Petrović, sve igrači koje dobro poznajemo. Sve u svemu, imaju  dosta širok i kvalitetan roster,  ali već smo pokazali da  možemo s njima igrati i nadam se da ćemo sutra to potvrditi, naravno, uz pozitivan  konačni ishod – za kraj će  krilni igrač Zadra.


Zadar pregovara sa Žužom




Nakon potvrde dolaska američkog razigravača Chestera Masona, Zadar bi  uskoro mogao dovesti i novog igrača na centarskoj poziciji. Naime, nakon  što je ukrajinski klub Kryvbasket upao u financijske probleme i otpustio sve  strance, na listi slobodnih igrača našao se i Jurica Žuža. 32-godišnji  zadarski centar, visok 207 cm, vratio se u rodni grad, a matični klub je jedna  od opcija, gdje bi mogao nastaviti karijeru. Trener Danijel Jusup je više puta  u posljednje vrijeme isticao da bi, osim pojačanja u vanjskoj liniji, Zadru  trebao još jedan iskusni igrač pod košem, a možda je rješenje pronašao baš  u Žuži, kojega je već imao priliku trenirati. Kontakt je uspostavljen, želja  postoji, sada je samo pitanje hoće li se klub i igrač uspjeti dogovoriti oko  financijskog dijela. Inače, Žuža je u 23 utakmice ukrajinskog prvenstva ove  sezone prosječno igrao nešto više od 20 minuta, uz učinak od 13,7 poena  (54% za dva, 84% sl.bacanja), 5 skokova i 1 asistenciju.


Ružiću deveti poraz


U 13. kolu turskog prvenstva, Tofas je doživio težak poraz na gostovanju  kod Olina u Edirneu, 76:56. U prvom su se poluvremenu gosti držali u egalu,  ali su u drugom potpuno potonuli i izgubili ga s 18 razlike. Tomislav Ružić  je za poraženu momčad igrao 28 minuta i ubacio 13 poena (4-10 za dva, 1-2  za tri, 2-2 sl.bacanja), uz pet skokova. Sastav iz Burse je sada na 11. mjestu  s omjerom 4-9, koliko imaju i Trabzonspor i Aliaga Petkim, a iza njih su  Mersin (3-10), Edremir (3-9) i Oyak Renault (2-11). Na vrhu su, uoči  sinoćnjeg derbija između Fenerbahcea (10-2) i Efes Pilsena (9-3) bili  Galatasaray i Banvit (11-2).


Mladi Zadrani u reprezentaciji


Prve nedjelje u 2011. godini, u Crikvenici se okupila kadetska reprezentacije Hrvatske (generacija 1995.), te selekcija ponajboljih mlađih  kadeta (1996./1997.), piše kosarka.hr. Među izabranim kadetima su dvojica  Zadrana, David Škara i Lovre Bašić, dok su kod mlađih kadeta pozvani Toni  Jelenković, Marko Jurica, Domagoj Vrkić i Marin Dijan. Mladi će košarkaši  u Crikvenici trenirati do 9. siječnja.