Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvadeseta obljetnica obrane općine Poličnik

03.01.2012. 23:00
Dvadeseta obljetnica obrane općine Poličnik


Dostojanstveno se prisjećajući na svoju najveću vojnu pobjedu u Domovinskom ratu i najsjajniju ratnu operaciju, i to na samom početku 1992. godine, ovu jubilarnu svečanost organizirao je općinski UHDDR


Komemoracijom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Suhovarama i uz središnji križ kod župne Crkve sv. Nikole u Poličniku, misom zadušnicom i otvaranjem impresivne izložbe “Svitlo hrvatskog križa” jučer je obilježen Dan obrane, 20. obljetnica obrane općine Poličnik.
Tog dramatičnog 3. siječnja 1992. godine, srbočetnički agresor, potpomognut jakim snagama tadašnje JNA, probio je obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar – Pag i prekine izuzetno važnu, jedinu prometnu komunikaciju hrvatskog juga s hrvatskim sjeverom.
Iako bez odgovarajućeg naoružanja hrvatske snage su se pregrupirale te su vođeni domoljubljem, velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratili izgubljene položaje. Neprijatelj je doživio veliki udarac, svoj prvi poraz u obrambenom Domovinskom ratu. Dva, tri sata potom, u 18 sati, stupilo je na snagu tzv. sarajevsko primirje.
– Ta junačka, veličanstvena akcija vratila je poticaj, ponos i samopouzdanje, rekao je dragovoljac Domovinskog rata Davor Lončar, načelnik Poličnika.
Dostojanstveno se prisjećajući na svoju najveću vojnu pobjedu u Domovinskom ratu i najsjajniju ratnu operaciju, i to na samom početku 1992. godine, ovu jubilarnu svečanost organizirao je općinski UHDDR. Obilježavanju tih slavnih trenutaka u najsudbonosnijem trenutku povijesti ovih prostora, na 20. obljetnicu nazočilo je točno 20 izaslanstava, iz Zadarske županije župan Stipe Zrilić, Splitsko-dalmatinske županijske dožupan Luka Brčić, Grada Zadra donačelnik Darko Kasap, Grada Kaštela donačelnica Marinka Parčina te vojni i policijski dužnosnici, brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, općinski HDZ…
Sjenama junaka Domovinskog rata poklonili su se i branitelji, rodbina poginulih hrvatskih vitezova te uglednici i žitelji općine Poličnik. Iz zbirke pjesama “Zajedno kroz sjećanja” recitirala je autorica Katarina Pavičić iz Škabrnje.
Obred odrješenja kod centralnog križa i misu zadušnicu u župnoj Crkvi sv. Nikole predvodio je don Zdenko Dundović, župnik Zemunika.
– Mi se svojih izvora nećemo stidjeti unatoč tome što se zadnjih 20-ak godina želi ubaciti trulež i toj vodi oduzeti bistrinu. Ne smijemo zamutiti tu bistrinu vode. Mi smo ljubljena djeca Božja i svojih se izvora nećemo stidjeti. Ne treba se bojati kada govorite istinu o Domovinskom ratu. Svaka žrtva na oltaru domovine je čista kao suza, s puno emocija je govorio don Zdenko u svojoj nadahnutoj propovijedi o Domovinskome ratu.
Istina o Domovinskom ratu mora se obraniti istinom. Nikakve sile neće uništiti hrvatsko i kršćansko, sve što je nama vrijedno. Silna imena su za neovisnost i slobodu dali ono najvrjednije, svoje živote. To se mora prenositi s koljena na koljeno. Treba odgajati djecu tako da se nikad ne zaboravi žrtva, da se to svjetlo nikad ne ugasi. Bog je na strani čovjeka, zaključio je don Zdenko Dundović.


Svitlo hrvatskog križa




Svečanost otvaranja izložbe “Svitlo hrvatskog križa” autora Zlatka Franića, koja prikazuje 26 instalacija izrađenih od čahura iz Domovinskog rata u kojem je i sam autor sudjelovao, vodila je Vesna Matešić iz županijske udruge “Žene u Domovinskom ratu”. Potresene ispovijedi su podijelili Katarina Pavičić, braniteljica Nevena Ramić koja je pročitala svoje ulomke iz knjige, a koji se odnose na 3. i 4. siječnja 1992. te zahvalu koju je Zlatku Franiću u Zadarskom listu proteklog ljeta napisao brigadir Hrvatske vojske Ivica Matešić Jeremija, kolumnist Zadarskog lista.
Dramatične, ali slavne dane prije 20 godina oživio je Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade HV i predsjednik Udruge. U ime Udruge 141. brigade HV-a Split-Kaštela, nazočne je pozdravio brigadir Bruno Vukić, ratni zapovjednik ove brigade, evocirajući uspomene 16-mjesečnog ratnog boravka na ovom području, uputivši pritom pozdrave generalu Anti Gotovini.
Luka Brčić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije istaknuo je neraskidivu povezanost ova dva kraja, dodatno vezanima gubitkom 15 poginulih hrvatskih vitezova na ovom području.


Malonogometni Kup zahvale za Mateu


Kao i posljednjih godina jučer je započeo “Kup zahvale”. Riječ je o humanitarnom malonogometnom turniru čiji je prihod ove godine namijenjen za liječenje Mateje Romić, koja je prije godinu dana teško stradala u prometnoj nesreći u Murvici.