Novcem prikupljenim na donatorskoj večeri poslat će djelatnike na obuku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OŠ Voštarnica uzela stvar u svoje ruke
Rezultat Donatorske večere je prikupljenih 110 tisuća kuna, a novac je namijenjen za edukacije u Terapiji senzorne integracije i Teacch programu. Naime, edukacija za svakog našeg edukatora-rehabilitatora u Terapiji senzorne integracije iznosi 9.000 kuna i vjerujemo kako ćemo uspjeti ovim pokriti troškove za 8 do 12 naših djetanika
Arif SITNICA
Na donatorskoj večeri za Voštarnicu nastupala je violončelistica Ana Rucner

Osnovna škola Voštarnica, čiji učitelji, edukatori rehabilitatori i ostalo stručno osoblje već 41 godinu skrbe o djeci koja imaju drugačije potrebe zbog različitih vrsta teškoća u razvoju, kraj prošle godine obilježila je velikom donatorskom večerom koju je prvi put samostalno organizirala.

Kako nam je kazala ravnateljica Irena Dukić, školu pohađa samo 91 učenik, čak 32 učenika s poremećajem iz autističnog spektra, kao i 11 učenika s lakom, 56 učenika s umjerenom, 17 učenika s težom i 7 učenika s teškom intelektualnom teškoćom. Od ukupnog broja učenika 17 njih je s višestrukim teškoćama, od koji je 11 tjelesnih invalida, osam je u invalidskim kolicima, a od njih su dva učenika potpuno nepokretna. Ova škola je neophodna jer se pomaže djeci koja ne mogu pohađati "normalnu" školu. Donatorska večera je bio važan događaj za sve one koji rade s djecom jer je novac prikupljen prilozima gospodarstvenika i građana namijenjen za edukacije toliko potrebne njihovim edukatorima-rehabilitatorima.

- Rezultat Donatorske večere je prikupljenih 110 tisuća kuna, a novac je namijenjen za edukacije u Terapiji senzorne integracije i Teacch programu. Naime, edukacija za svakog našeg edukatora-rehabilitatora u Terapiji senzorne integracije iznosi 9.000 kuna i vjerujemo kako ćemo uspjeti ovim pokriti troškove za 8 do 12 naših djelatnika. Imali smo iskustva s troje naših kolega koji su već završili ove edukacije te se pokazala potreba da ovu edukaciju završi što veći broj naših edukatora-rehabilitatora, ističe Dukić, dodajući kako bi to značilo postizanje još boljih rezultata.

Senzorna integracija je način na koji nervni sistem procesuira informacije iz osjetila, koje se u ogromnim količinama slijevaju u naš neurološki sistem u svakom trenutku. To je neurobiološka aktivnost unutar tijela koja omogućava mozgu da organizira sve te stimule, daje im smisao jer samo kad su te senzacije organizirane i integrirane, mozak ih može upotrijebiti za kretanje, učenje i ponašanje. Djeca s poremećajem senzorne integracije su često vrlo zbunjena, uznemirena ili razdražljiva.

- Ovim terapijama djeci koja imaju poteškoće iz autističnog spektra pomaže se da se njihovi osjeti bolje povežu i manje ih se iritira jer je poznato da oni na drugačiji način percipiraju osjete od nas ostalih. Trenutno imamo 32-oje djece čije poteškoće ulaze u kategoriju iz autističnog spektra. Kako su potvrdila naša iskustva, uz fizičku prilagodbu učionice s naglaskom na vizualnoj podršci putem slika kojima dijete uči njemu prihvatljiv vid komunikacije, dijete se uči i organizaciji i dnevnom rasporedu, generalizaciji naučenih pojmova i uspostavljanju primjerenog kontakta s ljudima, što je Teacch program, a obrazovne mogućnosti djece se povećavaju, navodi Dukić.

Svojim prilozima na Donatorskoj večeri sudjelovalo je 60-ak, onih koji su prihvatili ideju da učitelji koji brinu o drugačijoj djeci kroz edukacije steknu dodatna znanja i tako im pomognu da se bolje intergriraju u društvo i budu samostalniji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno