Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PLEMENITI CILJ Benkovčani u velikom lancu dobrote

04.01.2021. 11:04


Kao i sve 34 lokalne jedinice u Zadarskoj županiji i Grad Benkovac se priključio akciji prikupljanja humanitarne pomoći za stradale u razornom potresu s epicentrom u Petrinji. Odmah je reagirala Gradska uprava.
– Ovo je, nažalost, bio jedan od najtežih dana u modernoj hrvatskoj povijesti, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.
Iz gradskog proračuna izdvojeno je 100.000 kuna za pomoć i to 50.000 kuna za Petrinju i isto toliki iznos za Glinu.
– Duboko suosjećajući sa svim stradalima, i dalje ćemo pratiti situaciju i sukladno našim mogućnostima nastaviti pružati pomoć, istaknuo je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.


Otvorili svoja srca
Dan nakon prvog i najjačeg potresa Stožer civilne zaštite Grada Benkovca okupio je predstavnike Crvenog križa i braniteljskih udruga s područja grada te su na sastanku koji su održali dogovorili koordiniranu i zajedničku akciju prikupljanja pomoći.
– Čim je Tomislav Klarica, načelnik Gradskog stožera civilne zaštite, odredio način, mjesto i vrijeme prikupljanja pomoći, građanke i građani Benkovca i okolnih naselja otvorili su svoje dobro srce i nevjerojatno velikim odazivom pristupili pakiranju najpotrebnijih stvari i robe, kazao je Mihovil Brkić – Mijo, novinar Radio Benkovca.
Humanitarna pomoć se organizirano dostavlja u prizemlje Vatrogasnog doma Benkovac, koji je postao i glavno mjesto za prihvat pomoći i za takve je potrebe na raspolaganju svakim radnim danom od 8 do 19 sati te subotom od 8 do 14 sati.


Humanitarno čudo
Sva pomoć za stradale u potresom pogođenim područjima prikuplja se putem Gradskog društva Crvenog križa Benkovac.
– Ovo je veliko humanitarno čudo, nema dovoljno riječi s kojima bih izrazio zadovoljstvo ogromnim odazivom građana Benkovca koji su i ovoga puta pokazali da duboko suosjećaju sa stradalima i proživljavajući s njima sve strahote koje su doživjeli, odvajaju čak i od svojih potreba, donirajući njima najpotrebnije. Hvala im od sveg srca na tome, naglasio je Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika Benkovca dodajući kako bi posebno istaknuo hrvatske branitelje koji su se aktivno uključili u akciju, pokazavši kako su uvijek spremni za sve izazove.
– Nakon pobjede u Domovinskom ratu, danas je došao red na pobjede nad svim ovim nedaćama koje su nas snašle u 2020. godini, koja je srećom iza nas, istaknuo je Klarica.




Jedinstveni kad je najpotrebnije
On je tom prigodom istaknuo predstavnike UHDDR-a Benkovac, predsjednika Nediljka Gende jer su se pokazali najaktivnijima i vrlo snalažljivima u ovakvim akcijama i potrebama, ne umanjujući pritom niti zalaganje svih ostalih.
– Odajem priznanje svim građanima Benkovca koji su se uključili u akciju prikupljanja humanitarne pomoći. Benkovčankama i Benkovčanima nije niti potreban poziv na akciju, oni to sami u svojim srcima prepoznaju, jedino je bilo potrebno pozvati ih da pristupe ranije dogovorenoj zajedničkoj i koordiniranoj akciji, istaknuo je Klarica.
Upravo na prvi dan nove godine, a u koordinaciji sa strukturama vlasti Grada Petrinje i službama pomoći koje su na tom području na raspolaganju, otpremljen je prvi šleper humanitarne pomoći u Petrinju iz Benkovca, u čijoj je pratnji bio i Boris Erceg, predsjednik Gradskog vijeća Grada Benkovca.