Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U ćeliji zadarskog zatvora pronađen mobitel!

Autor: Suzana Bandić

03.02.2009. 23:00
U ćeliji zadarskog zatvora pronađen mobitel!


Vlasnik mobitela je Zadranin S.P., koji je dva dana prije pronalaska aparata napustio zatvor. On je neko vrijeme dijelio ćeliju sa Ramzom M. koji izdržava zatvorsku kaznu zbog prevoženja heroina iz Sarajeva u Zadar, pa je sumnja odmah pala na njega, no utvrđeno je da je mobitel ipak pripadao njegovom cimeru


Priča s mobitelima u zadarskom zatvoru polovinom prošlog tjedna dobila je svoj nastavak kada su pravosudni policajci u rutinskom pregledu zatvoreničkih ćelija pronašli mobilni aparat. Kako tu ćeliju koristi zatvorenik Remzo M. koji izdržava zatvorsku kaznu od dvije godine i dva mjeseca radi prevoženja heroina iz Sarajeva u Zadar, sumnja je odmah pala na njega.
Međutim, on se branio i decidirano od prvog trenutka tvrdio kako nema nikakve veze s pronađenim aparatom, što je istragom u konačnici i potvrđeno.
Naime, pokazalo se kako je vlasnik mobitela zapravo pritvorenik koji je dva dana prije pronalaska napustio zatvor, a koji je neko vrijeme dijelio ćeliju sa Ramzom M.
Riječ je o S.P. pritvorenom na neko vrijeme zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Kako je unio mobitel u ćeliju, nitko sa sigurnošću nije mogao reći. Navodno mu ga je otac ubacio u džep u sudnici.
Službenu potvrdu cijele ove priče jučer nismo uspjeli dobiti zbog proceduralnih pravila. Naime, Denis Skitarelić, predstojnik zadarskog zatvora, nije s nama mogao razgovarati bez odobrenja nadležnih tijela u Zagrebu, a njihovu, pak, dozvolu nismo uspjeli ishoditi jer je Miroslav Mihoci, v.d. ravnatelja službe osiguranja u Upravi za zatvorski sustav, bio u cjelodnevnom posjetu u Turopolju.
Ovaj pronalazak mobitela, s jedne strane nameće pitanje kako ga je zatvorenik neprimijećeno mogao unijeti u ćeliju, a s druge ipak potvrđuje kako pravosudni policajci nastoje odraditi svoj posao korektno te da su učinkoviti u održavanju sustava reda.
Inače, osim par incidenata s mobitelima, uz zadarski zatvor vezale su se i priče o propustima u javnoj nabavi koje je ministar Ivan Šimonović spomenuo netom po preuzimanju ministarske fotelje. Međutim, 19. prosinca prošle godine obavljen je upravni nadzor u Zatvoru u Zadru kojim je utvrđeno da su postupci javne nabave u 2008. godini provedeni djelomično. Iz nadležnog ministarstva kazali su kako su pronađeni tek minimalni propusti kod javne nabave za kruh i krušne proizvode, naftne proizvode i goriva, te lijekove i neke potrepštine na koje zatvorenici imaju zakonsko pravo.
Stoga je u konačnici zaključak cijele priče upravo onakav kako je to u svom radnom posjetu od prije dva tjedna ministar Šimonović i kazao, a to je da je situacija u zadarskom zatvoru ipak zadovoljavajuća.