Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“MUZEJ U ŠKOLI” Viteški školski turnir u slavu bogate tradicije

04.02.2019. 18:00
“MUZEJ U ŠKOLI” Viteški školski turnir u slavu bogate tradicije


U Osnovnoj školi Zadarski otoci ovoga je vikenda održan pravi mali viteški turnir te alka na kojoj je sudjelovao velik broj učenika. Škola je u petak poslijepodne bila pretjesna za sve one koji su htjeli vidjeti, ali se i okušati u staroj viteškoj igri koja se, pored one najpoznatije sinjske, održavala i u Zadru.
Naime, kako nam je pojasnio ravnatelj škole Davor Barić, Zadarska alka najstarija je na hrvatskom tlu te se, prema povijesnim zapisima, počela održavati još iz 1346. godine.
 – Ovo je 4. po redu turnir Zadarske alke u organizaciji projekta "Muzej u školi" Narodnog muzeja Zadar i OŠ Zadarski otoci na kojem sudjeluju djeca vrtića, osnovnih škola i sportskih klubova. Tema je bila "Svetim Šimunom kroz prostor i vrijeme". U sklopu događanja održan je viteški turnir, svečani mimohod alkara, izložba, predavanja, nastupi KUD- ova, radionice za djecu – Viteške zavrzlame, suvenir događanja – selfie u liku viteza alkara, svečena dodjela nagrada slavodobitnicima, a svečanost je završila velikim kolom sudionika folklornih društava, rekao nam je ravnatelj Barić.
Dodao je kako je cilj projekta "Muzej u školi" očuvanje kulturne i prirodne baštine te poticanje razine svijesti najmlađih generacija o potrebi i važnosti očuvanja kulturne i prirodne baštine Republike Hrvatske s naglaskom na baštinu zadarskog kraja.
– Zadar je grad sporta, a mi smo ponosni na slavnu prošlost našeg grada te smo i ove godine pripremili već tradicionalni turnir. U prigodnom programu sudjelovali su DFS "Donatići", Gradska limena glazba Zadar, Zadarske mažoretkinje, Kulturno umjetnička društva Zadarske županije. Časni sud je bio u sastavu: Mile Nimac, Marijan Kamber, Ivo Brkić, Mijo Galiot, Ivana Čirjak, Zdravko Žugul, Tomislav Klarica, alkarski vojvoda Slobodan Mijolović alajčauš, rekao nam je Barić.
Pored alke, posjetitelji su imali priliku vidjeti i digitalni prikaz projekta "Svetim Šimunom kroz prostor i vrijeme". Naime, i ove školske godine učenici su se uključili u obilježavanje Dana grada Zadra, te su pripremili četvrtu po redu čestitku gradu s temom Svetog Šimuna kroz prostor i vrijeme, a sve u organizaciji "Muzeja u školi" – DFS Donatići, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Laudato televizijom, svetištem sv. Šime.