Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Inspekcija utvrdila kako u Marini Dalmacija nije prekršen zakon

05.02.2020. 11:00


Tvrtka D-marin Hrvatska očitovala se u utorak na tvrdnje Sindikalne podružnice Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pri Marini Dalmacija i SSSH-a na kršenje odredbi Zakona o radu. Iz D-marina Hrvatska navode kako mogu potvrditi da nijedna odredba predmetnoga Zakona nije prekršena od strane Marine Dalmacija d.o.o.


Nadzor primjene propisa
– Vezano uz brojne navode Sindikalne podružnice Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pri Marini Dalmacija, Bibinje- Sukošan, usmjerene prema kršenju sindikalnih i radničkih prava, želimo istaknuti kako je upravo nedavno završen višemjesečni inspekcijski nadzor te nam je Državni inspektorat RH, Područni ured Split, Ispostava Zadar prošlog tjedna dostavio zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru poslovanja Marine Dalmacija d.o.o. s predmetom nadzora primjene propisa iz radnih odnosa u zadnje dvije godine. Inspekcija je pokazala da nije bilo kršenja zakona, te da je Marina Dalmacija d.o.o. poslovala u skladu sa zadanim regulativama, stoji u odgovoru na naš upit jedne hrvatske agencije za odnose s javnošću koja obavlja ovaj posao za Marinu Dalmacija te su dodali kako ova marina uredno primjenjuje i poštuje sve važeće zakonske regulative i propise u svom cjelokupnom poslovanju te ujedno provode i društveno odgovorno poslovanje.
Inače, ovi zadarski sindikalisti poslali su u ponedjeljak priopćenje u vezi objave kako su Dogus grupa iz Turske odnosno njena tvrtka kćer D-marin prodali svoje vlasništvo nad marinama Dalmacija i Borik investicijskom fondu CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgui. Sindikati su upozorili kako o cijeloj transakciji prodaje Luksemburžanima nije obaviješteno radničko vijeće Marine Dalmacija te je cijela operacija prodaje obavljena bez sudjelovanja i savjetovanja s radničkim vijećem Marine Dalmacije, čime je evidentno prekršen Zakon o radu Republike Hrvatske.


Nezakonita prodaja marine
– Što se tiče postojećih zakona RH točnije Zakona o radu, prodaja Marine Dalmacije je nezakonita. Zakon o radu, člankom 149. i 150. propisuje obvezatno obavještavanje i savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem prije donošenja osobito važnih odluka, kao što su odluke o prijenosu poduzeća, dijela poduzeća, gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti, kao i ugovora o radu radnika na novog poslodavca. Zakon izričito propisuje da je odluka poslodavca donesena protivno odredbama tog Zakona o obvezi savjetovanja s radničkim vijećem, ništetna, što znači da je nezakonita i da ne može proizvoditi pravne učinke, naveli su u sindikatu dodajući kako treba naglasiti da je radničko vijeće o cijeloj toj transakciji prodaje saznalo iz medija.
Vice Fuzul, je, pak, istaknuo kako je dolaskom na mjesto sindikalnog povjerenika i predstavnika radničkog vijeća Marine Dalmacija prije nepune dvije godine uočio ogroman broj propusta i kršenja postupanja poslodavaca prema radnicima.
– Nisu tako obavještavali radničko vijeće koje su po Zakonu dužni obavijestiti minimalno jednom u tri mjeseca i to detaljno o financijskom stanju, politici razvoja, zapošljavanju itd. U dva službena dopisa sam ih molio da me u skladu sa Zakonom obavještavaju. U marini je bilo brojnih kršenja Zakona o radu, a zbog krivo obračunatih koeficijenata plaća i obračuna blagdana na platnim listama radnika Marine Dalmacija, sindikalna podružnica SMH-IS pri Marini Dalmacija Bibinje – Sukošan, zatražila je inspekcijski nadzor od Državnog inspektorata rada RH, naveo je između ostalog Vice Fuzul, sindikalni povjerenik i predstavnik radničkog vijeća Marine Dalmacija.