Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obilježava se 30. obljetnica osnivanja 112. brigade

04.02.2021. 19:13


Ove godine, 28. lipnja obilježava se značajna obljetnica za Zadar i Zadarsku župniju, a to je 30. obljetnica osnivanja 112. brigade Zbora narodne garde, poslije Hrvatske vojske.
Ova brigada je prva i najznačajnija vojna postrojba u Domovinskom ratu na području Zadarske županije. Iz nje su kao rasadnika nastale sve druge vojne postrojbe na našem području. Njen ratni put završio je u prosincu 1995. godine nakon »Oluje«.
U utorak je održan sastanak Predsjedništva Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade posvećen obilježavanju te značajne obljetnice. Pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge je posebno istaknuo:
– Obilježavnje godišnjice najstarije i najbrojnije zadarske brigade je prigoda da odamo pijetet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima (74 poginula i dvojica nestalih). Prigoda je da zahvalimo našim braniteljima i braniteljicama na njihovom ogromnom doprinosu u obrani i oslobađanju Zadra i šireg zadarskog područja i stvaranju samostalne i neovisne države Hrvatske. Na tom putu i bitkama koje smo vodili više stotina naših pripadnika je teže i lakše ranjeno, rekao je Čulina i dodao:
– Kroz 112. brigadu u obrani i oslobađanju domovine sudjelovalo je preko jedanaest tisuća hrvatskih branitelja i braniteljica, što je čini najbrojnijoj brigadom u Republici Hrvatskoj.
Programom se predviđa održavanje sv. mise u zadarskoj katerdrali Sv. Stošije za poginule pripadnike brigade i sve druge branitelje, polaganje vijenaca na Gradskom groblju, otvaranje spomen sobe 112. brigade u prostoru Udruge i otvaranje izložbe o 112. brigadi u Kneževoj palači. Predviđa se održavanje svečane akademije za ovu prigodu. Dio ovih aktivnosti ovisi o epidemiološkim prilikama za koje se sada ne može točno znati. Program će se prilagoditi danim prilikama. Osim toga predviđaju se i druge aktivnosti tijekom godine posvećene ovoj značajnoj obljetnici.
Ove godine obilježava se i 30. obljetnica obrane grada Zadra u kojoj je odlučnu ulogu imala 112. brigada.