Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PILOT PROJEKT Ministarstvo: Podržavamo funkcionalno povezivanje općina

04.02.2021. 10:11


Najavljujući smanjenje broja lokalnih dužnosnika, ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, krajem prošle godine kao ogledni je primjer naveo funkcionalno spajanje triju općina u našoj županiji: Jasenica, Starigrada i Posedarja.
Javnost je izvijestio i o dopisu što ga je dobio od načelnika Općine Jasenice, Martina Baričevića, predsjednika Hrvatske zajednice općina, a koji Ministarstvu predlaže pokretanje probnog modela funkcionalnog povezivanja njegove te općina Starigrad i Posedarje.
U Ministarstvu pravosuđa stoga smo provjerili što kažu na ovaj prijedlog, odnosno hoće li ga prihvatiti i krenuti u funkcionalno spajanje općina. Odgovor Ministarstva pak potvrđuje kako je prijedlog načelnika Jasenica itekako dobro analiziran te je trenutačno u fazi analize i u ostalim ministarstvima.


Model vodoravne suradnje
Naime, načelnik Jasenica predlaže model tzv. vodoravne suradnje kojim bi se općine u početku povezale kroz odjele koji brinu o vrtićima i to na način da putem jedne uprave povežu vrtiće nekoliko općina. Načelnik Martin Baričević pojasnio nam je što je pak naveo u svojemu prijedlogu Ministarstvu te na koji bi način općine funkcionalno povezale bez da se zasad ijedna od njih ukida.
– U načelu je dogovoreno češće funkcionalno povezivanje, što u nekim slučajevima već imamo na nekim područjuima kao što su prijevoz učenika ili vodoopskrba. Ministarstvu pravosuđa i uprave predložili smo da naša općina ima zajednički prijevoz s općinama Starigrad i Posedarje kako bismo, umjesto tri, u tom dijelu imali jednu ustanovu. Smatram da je isti model moguć i u održavanju cesta, rasvjete i javnih površina. Nema, dakle, ukidanja općina već se radi o njihovu funkcionalnom povezivanju ili, kako je neki zovu, vodoravnoj suradnji. U nekim bismo slučajevima čak mogli voditi i upravne postupke za više općina i to kao jedan pravni subjekt. Cilj nam je, naravno, bolja učinkovitost i smanjenje troškova, obrazložio je načelnik Jasenica.
Evo što su nam, pak, o njegovu prijedlogu kazali u Ministarstvu pravosuđa u kojemu ujedno doznajemo da su već krenuli u reformu lokalne samouprave.


Funkcionalno povezivanje
– Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo je prijedlog Martina Baričevića, predsjednika Hrvatske zajednice općina, ujedno i općinskog načelnika Općine Jasenice, vezano za pokretanja Pilot projekta funkcionalnog povezivanja tri jedinice lokalne samouprave: općina Jasenice, Starigrad i Posedarje i to kroz uslugu brige o djeci, odnosno povezivanja dječjih vrtića spomenutih jedinica. Ministarstvo pravosuđa i uprave podržava funkcionalno povezivanje jedinica i zajedničko izvršavanje poslova iz njihovog samoupravnog djelokruga te je o navedenoj ideji funkcionalnog povezivanja jedinica kroz pružanja usluge brige o djeci, obavijestilo i druga nadležna tijela: Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede te Središnji državni ured za demografiju i mlade. O navedenom su obaviještene i sve tri prethodno spomenute općine, kazali su nam u Ministarstvu.
Zanimljivo je da je Općina Jasenice već obavila i prve dogovore s načelnicima ostalih općina vezano za objedinjavanje vrtića koje bi se ostvarilo kroz funkckioniranje jedne uprave, a ne triju kao sada za sve tri općine. Model kojega su predložili Ministarstvu stoga je sljedeći: imati jednu upravu za vrtiće Jasenica, Starigrada i Posedarja, što bi automatski dovelo do znatnih ušteda. Iako postoji bojazan oko toga kako bi ovaj model zaživio u praksi, odnosno bi li se načelnici uopće mogli dogovoriti oko toga tko će odrediti ravnatelja, Baričević nam je pojasnio i taj detalj:




Ušteda roditeljima
– Imali bismo jednog ravnatelja, a dogovorili bismo se u kojoj bi općini bila uprava, u kojoj kuhinja i ostale službe vrtića. Više ne bismo imali tri psihologa, što bi također dovelo do ušteda, a jednako tako ne bismo imali ni potrebe za tri kuhinje ili uprave jaslica. Što se tiče dogovora općinskih čelništva, smatram da bismo uspjeli u tome, ali bi nam i država trebala dati određene benefite, odnosno stimulirati nas jer ovakav bi način pomogao i roditeljima. Primjerice, ako netko iz Posedarja radi u Obrovcu svakako mu je lakše dijete ostaviti u vrtiću u Jasenicama nego u Posedarju. Ta zajednička ustanova nudila bi usluge vrtića pod istim uvjetima za sve tri općine, poručio je Baričević.
S obzirom da se bliže lokalni izbori, uskoro ćemo saznati koje će se općine i kako funkcionalno povezati, a osobito na koji će način zaživjeti model koji je načelnik Jasenica predložio Ministarstvu pravosuđa i uprave.