Planinari PD Paklenica su često privatno posjećivali Dinaru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika kresimir.rados
Najviša hrvatska planina postaje Park prirode
Što se tiče zaštićivanja dodatnih planinskih prostora smatramo da je u Hrvatskoj prilično velik prostor pripada kategorijama nacionalnih parkova ili parkova prirode, no čini nam se da bi se kroz njih ipak moglo puno bolje i više štititi određeni prostor nego što se u praksi to zbilja i provodi, kaže Morana Vuković
Tino JURIĆ
Park bi trebao imati površinu od 63.052 hektara čime će biti drugi najveći Park prirode u Hrvatskoj, nakon Velebita

Planina Dinara na kojoj se nalazi najviši vrh Republike Hrvatske, Troglav, visok 1913 metara i po kojoj su ime dobili Dinaridi uskoro bi trebala postati Park prirode, dvanaesti na području naše države. Park bi trebao imati površinu od 63.052 hektara čime će biti drugi najveći Park prirode u Hrvatskoj, nakon Velebita. Time će se ukupna površina zaštićenih područja povećati s dvanest na trinaest posto kopnenog područja naše države. Planira se da budući Park prirode obuhvati osim hrvatskog dijela planine Dinare i izvor i gornji tok rijeke Cetine te krška polja uz istu rijeku. Zadarsko Planinarsko društvo Paklenica nema neki službeni stav oko proglašenja Dinare Parkom prirode, iako svakako pozdravljaju tu ideju.
- Vjerujemo da će to pozitivno utjecati kako na reguliranje ponašanja vezanih uz očuvanje prirodne i kulturne baštine i bioraznolikosti tako i na planinarsku zajednicu. Svakako će ovim potezom taj prostor postati »vidljiviji« kako planinarima tako i ostalim potencijalnim posjetiteljima. Planinari PD Paklenica su često privatno posjećivali Dinaru, dok je Društvo nudilo i organizirane izlete za svoje članove. Što se tiče zaštićivanja dodatnih planinskih prostora smatramo da je u Hrvatskoj prilično velik prostor pripada kategorijama nacionalnih parkova ili parkova prirode, no čini nam se da bi se kroz njih ipak moglo puno bolje i više štititi određeni prostor nego što se u praksi to zbilja i provodi. Nažalost, administrativne i pravne postavke sustava često onemogućuju zaposlenike parkova na pravovaljano i pravodobno djelovanje te je time otvoren put samovolji pojedinaca i nepoštivanju propisa vrijedećih za određenu kategorizaciju zaštite, kaže Morana Vuković, predsjednica PD Paklenica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno