Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽELE BOLJU HRVATSKU Dosta je bilo diskriminacije, otvorite nas ili nam pomognite

04.02.2021. 08:45


Poduzetnicima i ugostiteljima je dosta diskriminacije, zaključavanja, iščekivanja i nerada pa su jučer na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u organizaciji udruge Glas poduzetnika (UGP) održali mirni prosvjed znakovitog naziva »Veliki krik poduzetnika«. Podigli su time, kako navode, svoj glas protiv neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka hrvatske Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u borbi protiv pandemije koronavirusa te iskazali dodatni revolt izazvan nedavnom primjenom represije nad nekolicinom poduzetnika i ugostitelja koji su u znak protesta upravo prema tim odlukama u ponedjeljak otvorili svoje lokale, što je kulminiralo pritvaranjem vlasnika jedne zagrebačke teretane, Andrije Klarića, koji se također pridružio skupu, ali i obratio svojim okupljenim kolegama.
Prema procjenama policije, koju su iznijeli iz UGP-a, na trgu se okupilo oko pet tisuća ljudi. Iako su danima prije, organizatori iz Glasa poduzetnika pozivali sve sudionike na pridržavanje epidemioloških mjera i odgovornost za vrijeme boravka na centralnom zagrebačkom trgu, zbog gužve i velikog broja okupljenih distancu je bilo nemoguće održavati, a pojedini građani su se oglušili i na uputu o nošenju zaštitnih maski.


Teško održavanje distance
Građani su držali transparente s natpisima »Kakav je plan«, »Zašto Hrvatska ne može biti gospodarski jaka?«, »Andrej, dosta je!«, »Reketa – u sve se miješa«, s karikaturom premijera Plenkovića s kuharskom kapom i aluzijom na Vegetu, a u više navrata su uzvikivali »Dosta je!«
Poruka Vladi i Stožeru je, istaknuto je na zagrebačkom prosvjedu, mnogo šira od ekonomskih mjera za koronakrizu i usmjerena je na mijenjanje hrvatskog društva nabolje. Namjera organizatora ovog koraka bila je da Vlada konačno uvidi kako postoji Hrvatska koja je bačena na koljena, koja ne zna što će biti sutra, te očekuju jasan plan za cijepljenje i mjere koji nikad nisu dobili, a ujedno i sve reforme koje bi pogurale hrvatsko gospodarstvo naprijed u nekakvu pozitivniju priču.
Izvršni direktor UGP-a Dražen Oreščanin kaže kako su ključne razloge jučerašnjem prosvjedu posljednjih dana svojim izjavama dali premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.
– Način na koji su govorili o UGP-u, udruzi građana i o političkim protivnicima pokazuje da nemaju nikakvog znanja što je to demokracija te da nemaju nikakvo razumijevanje za narod kojem u demokratskim režimima pripada vlast. Poruka Plenkoviću je da mi nismo nikakva mala grupa huškača koja se bavi politikanstvom, ali moraju biti svjesni kako u ovoj državi postoji narod koji ima pravo vlasti, ističe Oreščanin dodajući kako nemaju nikakve političke ambicije.


Na strani društva i naroda




– Optužuju nas da potičemo ljude na bunt, da se ne držimo epidemioloških mjera, a mislim da smo mi danas na ovom prosvjedu pokazali sve suprotno od toga te vjerujemo da će konačno Vlada shvatiti da smo mi tu da im pomognemo u stvarima koje oni moraju raditi, da smo na strani ovog društva i naroda te da je vrijeme da prihvate normalan dijalog s nama, a ne da nas napadaju i diskreditiraju te prozivaju kao političke protivnike. U demokratskim državama je Vlada tu da služi svom narodu, a ne da ga ponižava, vrijeđa i tjera u torove kao ovce. Vjerujemo da će od danas Vlada napokon početi slušati građane i raditi u interesu građana, no ukoliko to ne bude tako mi nastavljamo sa svojim akcijama te daljnjim prosvjedima, naglašava ovaj poduzetnik koji kaže kako članovi Udruge i dalje inzistiraju na ostavci ministra Ćorića, što su glasnim skandiranjem podržali i svi okupljeni na jučerašnjem prosvjedu.
Oreščanin naglašava kako su jučerašnje poruke s Trga bana Josipa Jelačića upućene javnosti i Vladi RH bile vrlo konkretne i jasne. Brojni sudionici prosvjeda istaknuli su kako su »na koljenima« i »na rubu pucanja« što se tiče poslovanja i opstanka te upozorili kako i obećane potpore kasne, a sve skupa vodi u kaos predvođen Vladom koja čini se nema jasno razrađen plan izlaska ili barem ublažavanja posljedica ove globalne krize, odnosno kvalitetne ekonomske mjere i plan kako bi pomogla hrvatskom gospodarstvu.


Pomognite svima koji imaju problema
– Naša današnja poruka upućena Vladi je da u poduzetničkom smislu ne smije biti diskriminacije, da ljudi trebaju biti pravedno obeštećeni i da epidemiološke mjere moraju biti pravedne, no ona je i šira od toga. Zahtijevali smo da gospodarske mjere budu adekvatne te smo zahtijevali tri stvari, da se prestanu diskriminirati jedni u odnosu na druge i da se krene s postupnim otvaranjem s obzirom na epidemiološku situaciju. Ako ćemo biti zatvoreni, neka stave na stol konkretna obeštećenja pa onda možemo pričati o tom planu. Takav plan nikad nismo vidjeli, tražimo ga od prvog dana. Dakle, to su ugostitelji i fitness industrija, koji su zatvoreni, dok kave i piće možete kupovati na kioscima, pekarama i benzinskim postajama. Druga stvar koju smo zahtijevali jest da se pokriju fiksni troškovi svima onima koji imaju pad 60 posto i više. Dakle, ne samo onima koji su zatvoreni nego koji su iz istog razloga u problemima, a to su potezi Vlade i pandemija. Vlada nije kriva za pandemiju, ali je odgovorna za njeno menadžiranje. Tražimo da se ubrza proces covid kredita s 0,25 posto povoljnom kamatnom stopom. Dakle, ne radi se samo o ugostiteljima i fitness industriji, već su to i putničke agencije, povremeni prijevoz, turistički vodiči te event industrija. Treći zahtjev je bio da mjere potpore budu isplaćene na vrijeme jer je sada već veljača, a još uvijek se priča o tome jesu li isplaćene one za studeni prošle godine, naglasio je Oreščanin.


Osvrnuo se i na privođenje vlasnika zagrebačkog fitness centra, Andrije Klarića, koji je usprkos odredbi Stožera o produljenju zabrane rada ugostiteljima i fitness centrima odlučio otvoriti vrata svojim korisnicima i boriti se za egzistenciju, a koja je sada već ozbiljno ugrožena.


Vlasnik fitnessa nije kršio zakon
– Otvaranje fitness centra nije kršenje zakona, već kršenje uredbe Stožera koja nema zakonsku snagu. Naime, ona nije utemeljena na nikakvim znanstvenim informacijama, ni na kakvim konkretnim brojkama od strane Stožera koji bi mogli biti uzeti kao dokaz da se virus širi u fitness centrima. Bilo kakva optužba da je netko otvaranjem fitness centra ugrozio živote drugih i omogućio širenje virusa jednostavno ne stoji. Klarić je uhićen protuzakonito, i time su vrlo žestoko narušena njegova ljudska prava. On je danas također bio na prosvjedu, obratio se okupljenima i zahvalio se policiji i inspektoratu na poštenom postupanju. Iskreno se nadam da takvih situacija poput njegove više neće biti te da država neće »pokazivati zube« građanima svojim represivnim aparatom, već da će biti spremna na dijalog s njima. Ono što smo danas htjeli pokazati jest činjenica da nas ne smije biti strah boriti se za svoja prava. Idemo do kraja sa svojim zahtjevima, mi ne odustajemo, nastavit ćemo se boriti za budućnost ovog društva, odnosno budućnost ove naše države, zaključio je izvršni direktor UGP-a.
Akciju i borbu protiv diskriminatornih odluka u svojoj izjavi sjajno je sažela Natalia Zielinska, voditeljica regionalnog ureda UGP-a u Ogulinu.
– Mi poduzetnici jesmo poslodavci, a Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva su naši zaposlenici. Poduzetnici privređuju, stvaraju i plaćaju plaće radnika, a to su između ostalog i zaposlenici ministarstva te ministar gospodarstva. Mi nismo zadovoljni s njihovim radom i imamo pravo reći da nismo zadovoljni, jer mi plaćamo vaše plaće. Morate shvatiti da ste vi naši zaposlenici, ako mi nešto tražimo, vi to morate ispuniti. Tako funkcionira demokracija, rekla je Zielinska.
Iako je predsjednik Udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas u izolaciji, pozitivan na covid-19, i prosvjed se morao održati bez njega, to ga nije spriječilo da svojim kolegama pruži moralnu podršku.
 


Birkić: »Imamo sve što je potrebno kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja«
Na mirnom prosvjedu na Trgu bana Jelačića sudjelovali su i poduzetnici i ugostitelji iz Zadarske županije, potvrdio nam je to u telefonskom razgovoru Manolo J. Birkić, voditelj Regionalnog ureda udruge Glas poduzetnika u Zadru.
– Nadam se da će se nakon ovoga prosvjeda uvidjeti ozbiljnost situacije i stanje na terenu, odnosno što se događa u svim segmentima gospodarstva, jer svi spominju samo ljetnu sezonu, ali nisu turizam i ugostiteljstvo jedine grane gospodarstva koje nam donose novac. To su tek neke od grana. Moramo biti svjesni da život usprkos pandemiji mora teći dalje, što znači da ovu situaciju u kakvoj smo trenutačno moramo iskoristiti. Nemojmo skrivati ostale probleme koji su na stolu već godinama, ali ih sada zbog covida-19 stavljamo u pozadinu, kaže Birkić, dodajući kako smatra da smo svi skupa toliko sposobni da možemo odraditi multitasking.


– U Vladi imamo i ekonomiste i zdravstvene djelatnike, neka ovi potonji odrade element vezan uz covid-19 i pandemiju, a drugi dio neka odrade ekonomisti, neka uvide kakve probleme imamo i dokuče kako ih možemo riješiti. Iskoristimo ovaj trenutak dok je sve zatvoreno. Ako nam već ne daju raditi, onda neka nam barem daju bolju opciju i direktno poslušaju s terena, od poduzetnika, što nije u redu, što treba promijeniti. Svi državni aparati, znači zdravstvo, policija, školstvo, itd. žive od poreza koji mi plaćamo preko naših privatnih tvrtki koje odrađuju posao. Živi novac dobivaju od nas jer oni ne zarađuju, to su institucije koje moraju postojati i moramo ih podržavati, ali moraju biti svjesni da ih mi plaćamo, naglašava ovaj poduzetnik koji je rekao kako poduzetnici brinu za zdravlje i poštuju odluke Vlade, čak i kad su one nelogične te diskriminatorne.
– No, ova akcija je bolan krik kojim želimo reći: Vlado RH, zaboravila si na one koji te hrane. Podsjetimo, mjere za očuvanje radnih mjesta su pomoć za radnike, a ne za tvrtke. Fiksni troškovi nadoknadit će se za samo dva mjeseca onima koji su formalno zatvoreni, dok za sve ostale, od kojih neki imaju pad prometa i veći od 90 posto, nikoga nije briga. Moramo otvoriti vrata nekoj boljoj međusobnoj suradnji. Nije bitno radi li se o UGP-u, HDZ-u, SDP-u ili sl., bitno je samo da sjednemo za isti stol da napravimo jednu preciznu analizu svega što treba popraviti, što napraviti da svima sutra bude bolje, naglasio je Birkić.
Dodao je kako je poduzetnicima dosta nepravde koju trpe od početka krize, najvećih poreza u Europskoj uniji, dvostrukih mjerila i diskriminatornih odluka.
– Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanja. Smatramo da imamo sve što je potrebno kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja, ali vrijeme je da Vlada Republike Hrvatske konačno posluša stručnjake i poduzetnike. Poduzetnici i njihovi zaposlenici u doba najveće krize traže pomoć kako bi preživjeli, od sustava koji desetljećima financiraju i u koji uplaćuju milijarde kuna. Vrijeme je da se taj isti sustav počne brinuti za njih na adekvatan način. Krizu vidimo kao priliku za reset sustava koji godinama ne služi društvu. Vrijeme je i da se ukine stotine parafiskalnih nameta koji opterećuju građane ove države kako bismo svi bolje živjeli, zaključio je ovaj poduzetnik.