Krnčević: Fafarikule čekaju presađivanje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nasadi Zadar prošle godine posadili preko petsto stabala
Stabla su u dobrom su stanju i trenutačno se nalaze u našem rasadniku Cerodol i čekaju presađivanje. Gdje točno i kada, ne znamo za sada. Odluku o njihovu presađivanju, donijet će Grad Zadar, kaže Josip Krnčević, direktor Nasada
Zvonko KUCELIN
Josip Krnčević, direktor Nasada

Pet stabala fafarikula u dobrom su stanju i trenutačno se nalaze u našem rasadniku Cerodol i čekaju presađivanje. Gdje točno i kada, ne znamo za sada. Odluku o njihovu presađivanju, donijet će Grad Zadar, kaže Josip Krnčević, direktor Nasada, dipl.ing. šumarstva.
Naime, zbog izgradnje prometne infrastrukture u Ulici dr. Franje Tuđmana, iznad City Gallerije Zadar bilo je neophodno iščupati pet stabala fafarikula kako bi se proširenje odvilo na planirani način.

Prometna infrastruktura daleko je potrebnija, slažu se pojedini građani, a na vađenje fafarikula nisu imali negativnih primjedbi, doznajemo u Nasadima.
- Proširenja prometnica kontrolira Upravni odjel za graditeljstvo, a ukoliko se radi o rušenju na privatnom vlasništvu, tada to definitivno nije u našoj domeni, pojašnjava Krnčević, dodajući kako na sva pitanja upućena iz ekoloških udruga, odgovaraju istinito i pravovremeno.

Prema Krnčevićevim riječima, javnost je već unaprijed bila obaviještena o vađenju fafarikula te je naglašeno kako će ih izvođač očuvati i pohraniti u rasadniku Cerodol u adekvatnom stanju za njihovo presađivanje.

Nasadi d.o.o. svake se godine trude oplemeniti što više gradskih površina, a postojeće zelene površine zadržati u istom ili što boljem obliku.
Kako doznajemo od Krnčevića, tijekom prošle godine uredili su zapuštene i devastirane površine u Ulici Blaža Jurjeva.
- Obilježili smo Dan planeta Zemlje koji je započeo tradicionalnim sudjelovanjem u manifestaciji »Eko dani« koju provodi Prirodoslovno-grafička škola. Zajedničkim snagama posadili smo neobično stablo - australski stribor za koji se smatra da je jedan je od pravih živih fosila, ističe direktor Nasada dodajući kako su taj tjedan povodom Dana
planeta Zemlja, posadili još 60 stabala u raznim dijelovima grada.

- Kompletno smo uredili nekoliko zelenih površina novom sadnjom i postavljanjem sustava navodnjavanja koji će se pobrinuti za očuvanje travnjaka i cvjetnih sadnica, kazao je Krnčević i dodao kako su sudjelovali i u nacionalnoj kampanji »Zasadi stablo ne budi panj«, u sklopu koje su brojne vrtiće darovali sadnicama, ali i dodatno oplemenili neke lokacije.
- Povodom kampanje uz pomoć učenika Osnovne škole Zadarski otoci u Vukovarskoj ulici posadili smo sedam stabala koelreuteria, a na mjestima gdje nije bilo živice sađeni su oleandri, kazao je Krnčević i dodao kako su kraj godine obilježili sadnjom i pošumljavanjem u parku Žmirići zbog čega je park sada bogatiji za 72 mlada stabla i 143 grma.
- Za naš grad, 2021. godina bila je itekako zelena o čemu svjedoče brojke od ukupno posađenih 512 gotovih i 112 dvogodišnjih sadnica stabala, 3650 grmova te 5971 trajnice, zaključili su u zadarskim Nasadima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno