Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Aktivne radionice za buduće roditelje

Autor: Katarina Belić

03.03.2009. 23:00
Aktivne radionice za buduće roditelje

Foto: Filip BRALA



Radionice traju još danas te idući tjedan 9, 10. i 11. ožujka s početkomu u 18 sati u prostorijama samostana Sv. Frane


Udruga za obitelj i roditeljstvo “Izvor” započela je s novim ciklusom radionica i predavanja za buduće roditelje pod nazivom “Tata, mama, stižem k vama”. Radionice traju još danas, dakle, 4. ožujka te idući tjedan 9, 10. i 11. ožujka s početkomu 18 sati u prostorijama samostana Sv. Frane. Riječ je o već “uhodanim” radionicama vezanim uz priprave za porod, dojenje i roditeljstvo koje se održavaju već treću godinu zaredom.
– Radionice cjelovite pripreme održavamo svaka tri mjeseca i na taj način pomažemo roditeljima i pripremamo ih prvo za porod pa onda i za dojenje i njihovu novu ulogu kao roditelja. Uglavnom radionice održavaju mame pa je to svojevrsna pomoć mame mami, što je i najbolja moguća pomoć zbog iskustva koje su druge majke već stekle i sada ga prenose dalje. No, imamo i stručnu pomoć jer surađujemo s ginekologinjom dr. Suzanom Perinčić koja drži radionicu o trudnoći i porođaju, kazala je Kornelija Kuvač-Levačić, voditeljica radionice o dojenju.
U radionicama jednako aktivno sudjeluju buduće majke kao i očevi i u ovoj novoj grupi tek formiranoj trenutačno ima 16 polaznica i njihovih partnera.
Ono što je potrebno naglasiti je da nakon tečaja polaznici međusobno ostaju u kontaktu i u pravilu uvijek nastavljaju sa zajedničkim druženjem i razmjenom međusobnih iskustva i savjeta pa i pomoći i nakon poroda.
– Suradnja među roditeljima je izvrsna i svake prve srijede u mjesecu oraginiziramo još i zajedničke sastanke gdje pružamo potporu i savjete vezane uz dojenje, tzv. grupa za potporu dojenju. Također, ove godine kao novost uveli smo i to da pri završetku radionica koje se održavaju svaka tri mjeseca, dakle, ovaj put će to biti 11. ožujka u srijedu, mogu doći sve bivše korisnice i polaznice našeg tečaja da sav “višak” odjeće i obuće koje imaju donesu u naše prostorije te na taj način izvrše razmijenu s drugim majkama i trudnicama i međusobno si pomognu, kazala je Kuvač-Levačić te pozvala sve koji to mogu da im se pridruže na bilo koji način. Naslovi radionica i predavanja koje će obraditi: Čudesne promjene-trudnoća, Put u tajnu života moga djeteta, Prirodan porod, Kršćanska meditacija, Vježbom do zdrave trudnoće, Priprava za porod-disanje i olakšavanje boli, Put k uspješnom dojenju, Zašto odabrati dojenje, Njega djeteta u prvim mjesecima, Prva komunikacija s djetetom i za kraj razmjena iskustava među majkama.