Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SAMOZATAJNI HEROJI Aktiv koji dariva krv i prikuplja humanitarnu pomoć za potrebite

04.03.2019. 12:56
SAMOZATAJNI HEROJI Aktiv koji  dariva krv i  prikuplja  humanitarnu  pomoć za  potrebite


Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi Ljubač u prostorijama  OŠ Jurja Barakovića u Ljupču održao je redovnu izvještajnu godišnju  skupštinu. Rad ljubačkog Aktiva započeo je prije 15 godina, osnivačka  skupština je održana 21. veljače 2004.
– Naše Povjerenstvo broji osam članova, neophodna su nam još četiri  mlađa člana kako bi iznjedrili novog predsjednika Aktiva DDK Ljubač.  Naime, imam 68 godina i vrijeme je da na čelno mjesto dođe mlađi darivatelj krvi. U kući, među rodbinom, prijateljima i susjedima animirajte  mlade ljude da nam se pridruže, kao "ozebao sunca" potrebni su nam  mladi, zavapio je Mladen Dušević, voditelj Aktiva DDK Ljubač.


Godišnje tri akcije darivanja
Aktiv je prije 15 godina brojio 31 člana, dok danas broji 187 članova.  Prve godine darovano je 50 doza krvi da bi se narednih godina došlo do  nevjerojatne brojke od 150 doza krvi.
– Protekle godine uspješno su organizirane tri akcije, prikupljeno je 83  doze te dragocjene tekućine. Veliki je to broj kad se zna da djelujemo na  području s malim brojem stanovnika. Međutim, vidna je stagnacija darovanih doza, zato ponavljam, pred nama je osnovni cilj animiranje novih članova, naročito mladih, poručio je Dušević.
Aktiv od 187 članova ima oko 140 članova, koji mogu pristupiti akciji.
– Dobra je vijest da nam je protekle godine pristupilo pet novih članova, ističe Dušević najavivši edukativna predavanja u osnovnim školama  kako bi djecu već u toj dobi animirali za buduće darivanje krvi te tribine  za mlade.


Dobitnici nagrada i priznanja
Rad Aktiva bazira se na dobrovoljnom davalaštvu krvi, prikupljanju  humanitarne pomoć za potrebite pojedince i institucije te zajedničkim  druženjima članova.
– Premda smo krenuli od davalaštva krvi, to je bilo ono što nas je okupilo, mi kroz godine nastojimo proširiti svoje humanitarno djelovanje,  kazao je voditelj. Podsjetio je i kako je Aktiv dobitnik priznanja Općine  Ražanac, Zadarske županije i Zadarske nadbiskupije zbog prepoznatih  zasluga u humanitarnom djelovanju.
U 2018. godini Aktiv je tako organizirao prikupljanje humanitarne pomoći u suradnji s Područnim odjeljenjima Ljubač i Krneza OŠ Jurja Barakovića.
– Prikupljeni materijalni prilozi su predani Socijalnoj samoposluzi u  sklopu Caritasa u Zadru i Hrvatskom Crvenom križu, dok je u vrijednosti  od 2.297 kuna za Dječji vrtić Latica u Zadru kupljeno didaktičko pomagalo, temeljit je Dušević.
Održane su i akcije darivanja krvi s tradicionalnim domjenkom te ljetno druženje članova i prijatelja, fešta uz glazbu, ples, tombolu te bogat  stol.
– Išlo se i na četverodnevni izlet u Italiju gdje su posjećeni gradovi Rim,  Assis, Pissa. Ove godine planiramo trodnevni i jednodnevni izlet za članove Aktiva DDK Ljubač, najavio je Mladen Dušević.




Emotivni Branko Kolanović
Prigodnim slovom nazočnima su se obratili Ive Jureško i Branko Kolanović iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar.
– Od 1. ožujka sam u mirovini i želio bih vam se zahvaliti na vašim izvrsnim rezultatima i gostoprimstvu medicinskog tima zadarske transfuziologije i nas iz Crvenog križa. Postali smo jedna velika obitelj koja će mi  zaista nedostajati. Čim budem u prigodi rado ću vas posjetiti na jednoj  od sljedećih akcija, prepun emocija će Branko Kolanović, donedavni referent za dobrovoljno davalaštvo krvi koji je dosad dao čak 116 doza krvi  ili nevjerojatnih 52,2 litre krvi i to sasvim besplatno.
Nakon svečane podjele zahvalnica na katu škole spustilo se u prizemlje te je uz bogat stol uslijedilo zajedničko opušteno druženje. Pala je i  pjesma.


Finale godišnje skupštine, zahvalnice  donatorima
Već tradicionalno finale godišnje skupštine bila je podjela zahvalnica koje Aktiv  svake godine dodjeljuje pojedincima i tvrtkama koji za podršku i pomoć u ostvarivanju humanitarnih ciljeva. Zahvalnice su dobili: NK Abeceda sporta iz Zadra, Auto  škola Rotor iz Zadra (vlasnici Josip Pavlović i Marin Blaslov), SOLEUS j.d.o.o, zadarska tvrtka za rekreaciju i kineziterapiju (vlasnica Ida Štulić), Skiper iz Zadra, obrt za  turizam (vlasnik Frane Škara) te Ive Jureško i Branko Kolanović iz Gradskog društva  Crvenog križa Zadar.