Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PREVENCIJA KORONAVIRUSA Sve službe su u stanju pripravnosti, 70-ak osoba u Zadarskoj županiji u zdravstvenom nadzoru, prostorije za izolaciju spremne

04.03.2020. 18:00


Stožer civilne zaštite Zadarske županije održao je danas sjednicu na kojoj je bilo riječi o trenutačnom stanju na području Zadarske županije vezano uz novi koronavirus. Kako je rečeno, sve službe su u stanju pripravnosti, do sada su dvije osobe testirane na koronavirus kod kojih je nalaz bio negativan, dok je 70-ak osoba u zdravstvenom nadzoru zbog prethodnog boravka u područjima zahvaćenim zarazom. Svakodnevno se u svim važnijim službama educiraju zaposlenici kako bi se pobliže upoznali s novim virusom, a prostorije za izolaciju su pripremljene.
U ovom trenutku kao problem istaknut je veliki pritisak osoba koje se svakodnevno javljaju na Objedinjeni hitni bolnički prijem, a imaju tek povišenu tjelesnu temperaturu.
Tijekom jučerašnjeg dana u zdravstvene ustanove Zadarske županije nije se javila ni jedna osoba s mogućim simptomima koronavirusa.
Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije mole građane da prate upute Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Hrvatske, izbjegavaju veća okupljanja te putovanja u područja zahvaćena zarazom.
Također izvješćujemo kako je u Republici Hrvatskoj do 3. ožujka 2020. godine potvrđeno:
9 slučajeva oboljelih od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 1 u Varaždinu.
Ukupno je 247 testiranih uzoraka, u radu je 6 uzoraka, a u najavi dolaska 10 uzoraka (Split, Pula, Rijeka i Požega zajedno).
Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 2420 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.
Zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj želimo naglasiti da je, pri donošenju odluka o paketu preventivnih mjera i njihovom planiranju i provedbi, od osobitog interesa zaštita zdravlja posebno osjetljivih skupina građana, osoba starije životne dobi te onih koje boluju od kroničnih bolesti, s obzirom na to da je dosadašnje iskustvo s COVID-19 pokazalo da u slučaju zaraze teži oblici bolesti pogađaju upravo te skupine.
U slučaju procjene stručnjaka za psihosocijalno savjetovanje o potrebi intervencije specijalista psihijatra osigurat će im se kontakt osoba iz Centra za krizna stanja.
Zbog trenutne epidemiološke situacije u Italiji, ponovno se apelira na sve naše građane da se strogo pridržavaju preporučenih mjera prevencije vezanih uz higijenu ruku, a naročito pridržavanja mjera samoizolacije.
Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.