Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dobra epidemiološka slika privući će Europljane koji žude za putovanjem

04.03.2021. 13:00


Ono po čemu je Hrvatska poznata i u čemu je uvijek najuspješnija svakako je turizam. Jedna od rijetkih grana koja se u Hrvatskoj smatrala sigurnom. Međutim, prije godinu dana dogodila se pandemija koronavirusa i odjednom su se malo po malo zatvarale naše i nacionalne granice naših turista što je turizmu zadalo snažan udarac.
– Prošla nas je godina naučila da ništa nije sigurno. Zato je pitanje svih pitanja, kakva će biti turistička sezona 2021. godine. Bilo kako bilo, najveća je želja da imamo bolje turističke rezultate od protekle godine. Ovo će biti dobra starna pozicija za obaranje rekordne 2019. u idućoj godini, kazao je Nikola Milošević, direktor Turističke zajednice Općine Sukošan.


Domaći gosti, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Česi, Mađari
– Covid situacija u Europi je povoljnija nego na samom početku godine što će poboljšati međunarodna putovanja, naročito za blagdan Duhova u Njemačkoj i Austriji, dok su nam Slovenci, Česi, Slovaci i Mađari pa i Talijani poput domaćih gostiju, kaže Milošević.
– Sva iskustva koja smo stekli u 2020. najveća su nam potpora jer se turizam protekle godine i u koronakrizi pokazao kako je prilagodljiv i inovativan te s optimizmom gledamo na učinke cijepljenja. Nadamo se i što većoj normalizaciji međunarodnog putovanja i oporavka tržišta, jer istraživanja u pojedinim europskim državama pokazuju enormnu žudnju ljudi da poslije teške korona godine ponovno idu na putovanja, posebno za sunčane sredozemne destinacije, ističe Milošević.


Povratak starom normalnom
U najtežoj sezoni poslije Domovinskog rata statistički rezultati za 2020. godinu koje je objavio TZO Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) ostvareno je 68 posto dolaska i 73 posto noćenja s obzirom na isto razdoblje 2019. godine, odnosno ostvareno je tek 32 posto manje dolaska i 27 posto manje noćenja s obzirom na 2019. godinu.
– Iako smo na početku lijepih vremena i popuštanja epidemioloških mjera prepuni optimizma za turističku sezonu znamo da će glavni, osnovni kriterij biti epidemiološka situacija, sigurnost i jednostavnost dolaska i odlaska, uvjeren je Milošević dodajući kako će ove godine najvjerojatnije izgubiti mnogo turista starije životne dobi koji su dolazili u predsezoni i posezoni.
– Ispred nas je period prilagodbe »novom« tržištu. Treba nam što više optimizma i nade i što više energije te što veća procijepljenost turističkih i uslužnih djelatnika. Međutim, bez obzira na koronakrizu vjerujem da će turistička sezona 2021. biti puno bolja od prethodne i što sličnija »starom normalnom«, optimistično se nada Milošević.




Safe stay in Croatia
Najvažniji će biti element, kaže on, percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije.
– Zemlje regije nas vrlo dobro poznaju, vole dolaziti na Jadran i nema nikakvog razloga da intenzivnijim marketinškim aktivnostima ne pokušamo privući veći broj turista, na čemu i radimo, kaže Milošević.
S tim ciljem Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica osmislili su nacionalnu oznaku – Safe stay in Croatia.
– Kroz projekt Safe stay in Croatia osmišljeni su protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima, navodi Mirjana Veleslavić Nadinić, prvo ime turističkih događanja i manifestacija kroz dugogodišnji projekt Sukošanskog lita.
Safe stay in Croatia dodjeljuje se besplatno dionicima iz hrvatskog turističkog sektora i ostalima koji su dio lanca putovanja, poput prijevoznika, zračnih luka, kolodvora, nautičkih luka i marina, koji se prijave u sustav te ispune obrazac kojim potvrđuju i jamče poštivanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Sigurnost i zdravlje
– Tijekom priprema za ovu turističku godinu upravo smo sigurnost i zdravlje naših općinskih žitelja i gostiju stavili na prvo mjesto. Treba istaknuti da oznaka Safe stay in Croatia gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite, ističe Veleslavić Nadinić te dodaje kako je važno da nacionalna oznaka bude dostupna svim dionicima u turizmu na području TZO-a Sukošan, Zadarske županije i Lijepe Naše.
Prijave su na http://www.safestayincroatia.hr/ i, kaže ona, oznaka će čekati u Uredu Turističke zajednice Općine Sukošan i u svim uredima Turističkih zajednica u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj.