Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad Biograd po visini stipendija prvi u Hrvatskoj

04.03.2021. 10:47


Grad Biograd može se pohvaliti da je, po udjelu prema broju stanovnika, u izdvajanjima za stipendije i školarine studenata i učenika prvi u Hrvatskoj. Naime, njihova izdvajanja po glavi stanovnika iznose 135,85 kuna, čime je ovaj gradić sa svega 5.569 stanovnika dospio u sam vrh države.
U Gradu Biogradu tako saznajemo da su i krajem prošle godine objavili natječaj za dodjelu stipendija studentima za akademsku godinu 2020/2021. kojim dodjeljuje stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno svima koji redovito studiraju na preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima te integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim studijima.
Stipendije se dodjeljuju za razdoblje od deset mjeseci, uobičajeno početkom tekuće školske godine i trajat će do srpnja ove godine. Na pitanje kako su uspjeli postići ovako dobar omjer izdvajanja za svoje učenike i studente, gradonačelnik Ivan Knez pojašnjava:
– Osjetljiv sam na socijalu i što smo obećavali, to smo i ispunili. Vjerujem kako su naši studenti i učenici zadovoljni svotom koju za njih izdvajamo jer nastojimo što više ulagati u mlade. I za starije smo počeli izdvajati za božićnice na način da smo preraspodijelili proračunska sredstva. Dosad smo puno ulagali u infrastrukturu, a nakon što smo to riješili kupnju zemljišta i ostalo s toga područja, sada se vraćamo građanima pomažući ne samo učenicima i studentima, već i umirovljenicima i obrtnicima, prije svega ranjivim skupinama, ističe Knez.
Ovo je socijalna politika kojom se rukovode svi gradovi koji žele zaustaviti iseljavanje stanovništva, osobito mladih. Naime, niti jednom se gradu ne isplati dodjeljivati stipendije studentima koji će nakon završenog fakulteta napustiti svoj grad. Knez stoga napominje kako, osim dobrih školarina i stipendija, nastoje osigurati i uvjete života kojima će mlade zadržali u Biogradu.
– Nadam se da će nam se studenti vratiti, pogotovo zato što osiguravamo i poduzetničke zone kako bi mladi nakon fakulteta imali i gdje raditi, poručuje gradonačelnik Knez.
Ovdje treba napomenuti kako su iza Biograda ostali i neki veći gradovi poput Koprivnice koja ima 30.854 stanovnika, Županja s 12.000 stanovnika ili Novska s 13.518 stanovnika. Nakon najave gradonačelnika Kneza o preraspodjeli sredstava u korist najosjetljivijih skupuina, nema sumnje da će se ova sredstva narednih godina i povećavati.