Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kožino u iščekivanju sustavnog uređenja obalnog pojasa

03.04.2011. 22:00
Kožino u iščekivanju sustavnog uređenja obalnog pojasa


Kožinu je potrebno potpuno uređenje obalnog pojasa sa šetnicom, opremljenom klupama, kantama za otpad, zelenilom, rasvjetom, kamenim popločenjem te plažama s tuševima, kao i ugostiteljskim sadržajima.


Na području Mjesnog odbora Kožino, mjesta desetak kilometara udaljenom od Zadra, živi oko 750 ljudi. Brojne vikendice i apartmani ljeti se napune pa taj broj naraste na preko 1.000 stanovnika.
Kožino je pod administrativnom upravom Grada Zadra, a Vijeće Mjesnog odbora Kožino čine tri člana HDZ-a, među kojima je i predsjednik Branimir Stručić te dva člana HNS-a.
Stručić kaže da se očekuje izrada te javni uvid izmjena i dopuna prostornog plana Grada Zadra, što će odrediti buduće uređenje ovog turističkog mjesta.
Legalizacija objekata
– Time bi se omogućila legalizacija postojećih objekata u mjestu kao i uređenje šetnice uz more. U suradnji s Gradom Zadrom već je iniciran početak izgradnje šetnice u smislu tamponirane staze koja bi se u budućnosti i popločala. Potrebna je također prometna regulacija ulica koje idu do mora. Po budućoj šetnici bi se trebalo voziti samo u slučaju hitnih intervencija. Planom bi se uredilo i područje plaže s parkiralištem i sportsko rekreativnim sadržajima na predjelu zvanom Sv. Petar. To je jedino područje u priobalnom dijelu koje nije u privatnom vlasništvu, tako da je na njemu moguće realizirati sadržaje od javnog značaja za mještane, ali i za građane Grada Zadra koji se tu rado dolaze kupati, govori Stručić, dodajući da je Kožinu potrebno potpuno uređenje obalnog pojasa sa šetnicom, opremljenom klupama, kantama za otpad, zelenilom, rasvjetom, kamenim popločenjem te plažama s tuševima, kao i ugostiteljskim sadržajima.
Također, planom bi se trebala predvidjeti lučica za brodove mještana koji sada koriste vezove u Zadru i Petrčanima jer, kako kaže Stručić, mali mulovi na obali nisu sigurni, a novi vezovi bi ujedno uljepšali sliku obale.
Osim toga, ističe Stručić, šumovito područje na Sv. Petru je u katastrofalnom stanju.
– Obratili smo se Hrvatskim šumama koje gospodare šumom na predjelu sv. Petar i onom uz novu zapadnu cestu prema Primorju. One su uvijek bile ponos Kožina i omiljeno izletište Zadrana i trebale bi se očistiti i napraviti prohodnima za mještane. Samim time smanjila bi se opasnost od izbijanja požara jer su pretrpane suhim stablima i granjem, gustim raslinjem, što potiče neodgovorne da tamo odlažu smeće. Osim toga, velika je opasnost od pada borova na zapadnu cestu. Nadamo se da će Hrvatske šume što prije početi rješavati ovaj problem. Cijenimo njihov brzi odgovor, ali iz njega se vidi da ova područja nažalost nisu prioritet. Za nas su ona dio mjesta, a predstavljaju potencijalnu opasnost za mještane, priča Stručić.
Nova škola
Za potrebe dječjeg vrtića, ambulante, novi prostor mjesnog odbora i društvenih događanja, predviđeno je na mjestu sadašnje derutne zgrade stare škole u centru Kožina sagraditi novu.
– Ishodovana je građevinska dozvola, a u pripremi je i troškovnik za izvođenje radova za koje bi Grad Zadar uskoro trebao raspisati natječaj. Do kraja ove godine bi se trebala srušiti stara zgrada i izgraditi nova, za što su osigurana sredstva u proračunu. Završni radovi su predviđeni za iduću godinu. Time bi Kožino dobilo dugo očekivane sadržaje – ambulantu, koja najviše veseli naše najstarije mještane, dječji vrtić, koji je potreban s obzirom na sve veći broj djece predškolskog uzrasta u mjestu te prostorije u kojima bi mogao normalno funkcionirati mjesni odbor, ali i ostale društvene organizacije u mjestu. U polivalentnoj dvorani na katu bi se mogli organizirati skupovi mještana, tribine, predavanja, predstave, izložbe, koncerti, a jednog dana možda i podružnica Gradske knjižnice sa svojim radionicama i aktivnostima, navodi Stručić.
U planu MO Kožino je i uređenje dvorišta oko školske zgrade, za što je potrebno prvo izraditi projektnu dokumentaciju.
– Potrebno je urediti zelenilo i ograditi dvorište kamenim zidom da bi djeca bila zaštićena od prometa. U planu je urediti i parkiralište kod škole. Udruga prijatelja Kožina uredila je dječje igralište u centru mjesta, a Župno vijeće na čelu sa župnikom Mladenom Kačanom je, uz pomoć donacija mještana, uredilo i popločalo trg crkve sv. Mihovila. Mještani se jako ponose time, a sad se tu može održavati i misa na otvorenom, s obzirom da nam je crkva često premala, a i razne kulturne manifestacije, poput Klapske večeri u organizaciji klape Kožino, govori Stručić.
U Kožinu je u tijeku i proširenje mjesnog groblja koje je započelo prošle godine izgradnjom novih grobnica.
Rekonstrukcija nogostupa
– Inicijativa za proširenje groblja krenula je još 2004. godine. Ove godine je oko groblja započela gradnja betonskog zida, oko kojeg bi tvrtka Nasadi, koja održava groblje, trebala posaditi drvored i živicu. U jugoistočnom dijelu groblja planiramo izgraditi kapelicu pomoću donacija mještana. Također, od Nasada smo dobili kante za otpad, a kontejner za glomazni otpad koji je trenutno kraj groblja, izmjestit će se na prikladnije mjesto i ograditi zelenom ogradom, najavljuje Stručić.
Jedan od problema u uređenju Kožina su nazivi ulica i kućnih brojeva.
– Ulice su imenovane brojevima bez određenog reda, mnogo ih nije niti evidentirano, a većina kućnih brojeva je u puno slučajeva dodijeljeno bez reda. Pripremamo se za izradu prijedloga izmjena naziva ulica da bi prestala zbrka u snalaženju s adresama i kućnim brojevima, kaže Stručić.
Zbog sve većeg broja učenika u Kožinu, sve je nužnija rekonstrukcija ceste od Gornjeg sela do Primorja.
– Nema nogostupa, a cesta je puna nepreglednih zavoja, tako da ćemo inicirati izradu projektne dokumentacije kako bi se taj problem riješio. Osim toga, u Kožinu često pucaju vodovodne cijevi. Problem se sanira, a područje gdje se kopalo do cijevi se ne asfaltira, tako da sad po prometnicama u mjestu ima skoro deset “rupa”, kaže Stručić.
Što se tiče infrastrukture, Kožino očekuje izgradnju kanalizacijskog sustava. Kako kaže Stručić, za godinu, dvije će krenuti prva faza – izgradnja kolektora s crpnim stanicama.
Također, od velike važnosti je i nova katastarska izmjera kojom bi se riješili imovinskopravni odnosi mještana, a kako kaže Stručić, pokrenuti su razgovori s Gradom Zadrom da se ljudi uknjiže na svoja zemljišta kako bi se izbjegli sudski sporovi. Razgovara se i o mogućem sufinanciranju katastarske izmjere.
Nabrajajući posljednje aktivnosti Mjesnog odbora, Stručić kaže da je uređeno raslinje uz cestu Gornjeg sela prema Primorju, da su uređeni poljski putevi, a pokrenute su i radnje u vezi tamponiranja puteva Kožino – Gornje Petrčane i Lokva – Bunar.
Osim toga, u MO-u Kožino planiraju postaviti oglasne ploče, sandučić za primjedbe, a ako uspiju, pokrenut će i web stranicu. Osim toga, vrata mjesnog odbora su im otvorena svaku prvu nedjelju u mjesecu od 10 – 11 sati, a ako treba, kaže Stručić, bit će i češće.
Osim klape Kožino, koja djeluje već više godina, i Udruge prijatelja Kožina, koja radi na kulturnom razvoju mjesta i vraćanju starih običaja, u mjestu djeluje i Sportsko društvo Kožino koje svako ljeto organizira malonogometni turnir “Naša dica” koji je već poprimio i međunarodni karakter.