Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nekadašnja “Krila Oluje” odradila prvi nastup u Kataru

03.04.2017. 22:00
Nekadašnja “Krila Oluje” odradila prvi nastup u Kataru


Nekadašnji članovi Akro grupe HRZ-a “Krila Oluje”, prošli su tjedan imali prvi službeni nastup u Kataru. Matija Vrđuka, Nenad Hasnek, Siniša Hucika, Edvard Krišto, Božen Tadić i Josip Čolak poletjeli su na novim, specijalno za ovu priliku kupljenim, Pilatusima PC 21. Vijest o tome proširila se društvenim mrežama, a na YouTubeu je objavljen i film s njihovog nastupa.
Tijekom programa, prikazani su neki dijelovi programa “Krila Oluje”, ali i dio programa kojeg su nedavno prezentirali piloti talijanskih Frecce Tricolora. To se poglavito odnosi na veliko srce koje su dimom iscrtali hrvatski piloti. Zapravo riječ je o elementu kojeg izvode gotovo sve akro grupe koje imaju dim. Tzv. “miro razlaz” “Krila Oluje” također bi se mogao prikazati srcem da kojim slučajem hrvatski pilatusi imaju kontejnere s dimom.
Prema dostupnim podacima, hrvatska petorka potpisala je ugovor na pet godina za mjesečnu plaću od 30 do 35 tisuća američkih dolara. Izvana, PC 21 vrlo je nalik avionu Pilatus PC-9 na kojemu lete piloti u 93. ZB Zemunik. Međutim, 21-inica je potpuno novi zrakoplov sa strelastim krilom, HOTAS kontrolama, kabinom otpornom na sudare s pticama te Head Up Displayom. Dolazak Hrvata spojili s otvaranjem svoje zrakoplovne škole u kojoj će Hasnek i društvo obučavati tamošnje katarske pilote.