Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

JAKOM JUGU USPRKOS “Krila Oluje” pojačani s “Frecce Tricolori” izveli kompletan program za ovu sezonu

04.04.2019. 15:05
JAKOM JUGU USPRKOS “Krila Oluje” pojačani s “Frecce Tricolori” izveli kompletan program za ovu sezonu


Akrobatska grupa HRZ-a „Krila Oluje", predstavila je danas svoj program za 2019. Unatoč snažnom vjetru i najavljenom skraćenom programu, vođa grupe satnik Darko Belančić naredio je izvođenje kompletnog programa za ovu sezonu. Nakon nastupa pred novinarima, satniku Belančiću pismeno odobrenje programa uručio je zapovjednik 93. ZB Zemunik pukovnik Goran Ražov. Nakon male ceremonije, satnik Belančić samo je dodao da je jugo smetalo nastupu Krilima Oluje.
– No, mi ne možemo birati kakvo ćemo vrijeme imati na treninzima pa zato i treniramo po ovakvim uvjetima i po ovako jakom vjetru. No, mi ne odustajemo. Suradnju s Talijanima nastavljamo treću sezonu što se i vidi u našem sustavnom napredovanju., rekao je vođa Krila Oluje.
Svoj prvi nastup za Krila Oluje imao je i vanjski desni pratitelj natporučnik Marko Novković.
– Uvjeti nisu bili idealni ali smo dali sve od sebe. Ispalo je da sam odletio jednu od mojih boljih izvedbi. To me je ugodno iznenadilo. Treme nije bilo, nego samo gušt i gušt u ovom poslu te ću nastaviti biti što bolji u letenju, rekao je novi član Krila Oluje Marko Novković.
Malu svečanost uveličali su i talijanski kolege iz poznate Akro grupe Frecce Tricolori. Svjetski poznati zračni akrobati, izveli su s 8 aviona trening u kojem su mogli uživati posjetitelji zadarske rive. Frecce Tricolori su najveća i zasigurno jedna od najpoznatijih svjetskih akrobatska grupa koja djeluje 59 godina. Njihov program uvijek je posebna atrakcija, a jedan od završnih preleta praćen je vizualnim efektom dima u boji talijanske zastave te Pavarottijem kao glazbenom podlogom. Zadranima su ponad Zadarskog kanala specijalnim dimom iscrtali na nebu veliko srce. Zapovjednik grupe je bojnik Gaetano Farina, a voda bojnik Stefano Vit. „Krila Oluje" i „Frecce Tricolori" nastupili su prvi puta zajedno u Rumunjskoj 2006. i od tada do danas gotovo da nije bilo sezone u kojoj nisu zajedno letjeli na nekom od najprestižnijih europskih aero-mitinga. Zadnjih godina međusobni posjeti postali su tradicija pri čemu piloti Frecce Tricolora lete skupa s pilotima „Krila Oluje" u hrvatskim Pilatusima dok članovi Krila Oluje imaju prigodu upoznati kako izgleda nastup „Frecce Tricolora" iz kabine njihovih aviona MB339. Frecce Tricolori lete već nekoliko desetaka godina na avionu talijanske proizvodnje Aermacchi MB339, mlaznom avionu za obuku vojnih pilota.
– Ovo nam je drugi nastup u Zadru i jako smo zadovoljni obavljenim pripremama za nastupe tijekom ove sezone. Jest, bilo je malo vjetrovito ali to nas nije omelo. Ove posjete pilota i izmjena iskustava su vrlo važni dijelovi našeg učenja. Zna se da je već godinama naš nastup isti, ali uvijek ima prostora za nova saznanja. Zadnji element Iskru, usvojili smo još 2015., rekao je zapovjednik Frecce Tricolora .
Krila Oluje su Grupa sastavljena od nastavnika letenja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. "Krila Oluje" predstavljena su prvi put javnosti 05. kolovoza 2005. godine u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice VRO "Oluja" po kojoj je grupa i dobila ime. „Krila Oluje". Do jučer su izvela ukupno 189 javnih nastupa od čega 137 domaća i 52 međunarodna. Program su prezentirali na najprestižnijim europskim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska). Redoviti su gosti najvažnijih obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata kao i različitih manifestacija u RH.
Medu brojnim međunarodnim priznanjima i nagradama izdvajaju se Nagrade za najbolje nastupe na međunarodnim aeromitinzima CIAF 2012. (R. Češka), RDAF 2012. (Danska), CIAF 2014. (R. Češka), RIAT 2016 (Ujedinjeno Kraljevstvo) te SIAF 2017. (Slovačka Republika). Zasigurno najznačajniji uspjeh Akrobatske grupe u 13 godina djelovanja je osvajanje glavne nagrade na najprestižnijoj svjetskoj vojnoj manifestaciji „Royal International Air Tattoo" u ZB Fairford 2016. godine kada su „Krila Oluje" u konkurenciji od gotovo 250 vojnih zrakoplova iz preko 20 ratnih zrakoplovstava svijeta osvojila „Mač Kralja Husseina", glavnu nagradu koja se dodjeljuje za najbolju letačku prezentaciju. Akrobatska grupa „Krila Oluje" primila je i Nagradu Grada Zadra 2013. godine za iznimnu promociju grada Zadra.