Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Umirovljenici se druže u dnevnim boravcima, ali na propisanoj udaljenosti

04.04.2020. 14:00


Iako zbog novonastale situacije oko aktualnog koronavirusa i pridržavanja naloženih mjera u Domu za starije i nemoćne na Sfingi nema programa s kojima bi se animirali štićenici, prema riječima ravnatelja Marka Buljata, korisnici Doma ipak kvalitetno provode vrijeme kroz druženja, ali na propisanoj udaljenosti.
– Nažalost, nemamo toliko djelatnika da bi se moglo sa svakim korisnikom pojedinčo raditi, niti je tako nešto moguće organizirati, ali mogu reći da se štićenici Doma vrlo racionalno ponašaju i u skladu s ovom situacijom organiziraju svoje vrijeme tako što gledaju televiziju, čitaju, telefoniraju, a ima i onih koji se druže u dnevnim boravcima na udaljenosti koja je propisana, kazao je Buljat.
Ravnatelj Doma ističe kako je zadovoljan reakcijom štićenika, koji su s obzirom na starosnu dob vrlo razumni u ponašanju, ali ističe i da je svjestan kako je svakome, pa tako i korisnicima Doma, teško prihvatiti ovu situaciju u kojoj su zakinuti u nekim stvarima i navikama koje su im bile svakodnevica.
– Prije su štićenici mogli izlaziti svaki dan i kupiti hranu i druge potrepštine, a to im je sada uskraćeno i znatno otežano, objasnio je Buljat te je dodao kako su se kao uprava u tom smislu morali reorganizirati i prilagoditi novonastalim uvjetima. Od korisnika koji su imali neke potrebe, tako su sada zatražili da naprave popis tih potrepština i predaju ga jednoj od socijalnih radnica.
– Nakon toga se ide u nabavku tih stvari, koje potom jedan dan odleže u prostoru za izolaciju, te ih se sutradan dijeli korisnicima, koji naravno, tu robu koju su naručili i plate, objasnio je Buljat.
Po pitanju maski i dezinficijensa, Dom nema nikakvih problema, jer ima svega u dovoljnim količinama, a po potrebi se rade nove narudžbe kako se ne bi oskudijevalo.
– Najviše je prisutan strah od neizvjesnosti, jer se ne zna do kada bi ovakva situacija mogla potrajati, kazao je Buljat.


»Ide se u nabavku stvari, koje potom jedan dan odleže u prostoru za izolaciju, te ih se sutradan dijeli korisnicima, koji naravno, tu robu koju su naručili i plate«
Marko BULJAT