Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za razdoblje korone nema prisilne naplate računa za vodu

04.04.2020. 09:18


Zadarski Vodovod ovih je dana obavijestio sve korisnike kako su zbog sprječavanja širenja koronavirusa zatvorili blagajne za plaćanje računa kao i šaltere za priključke, reklamacije i pisarnice do daljnjega.
– U naš prostor gdje je blagajna uglavnom su dolazili stariji sugrađani koji su u ovoj situaciji najugroženiji. Zbog njihove zaštite i sigurnosti, ali i sigurnosti naših djelatnika, odlučili smo zatvoriti blagajnu i šaltere. Ono što želim naglasiti je kako se tijekom ovog razdoblja neće poduzimati mjere prisilne naplate za neplaćene račune koji su dospjeli na naplatu, nećemo pokretati nikakve ovrhe po neplaćenim računima u ovo vrijeme niti ćemo zaračunavati kamate. Ovo, naravno, ne znači kako ćemo oprostiti nekom dug od prije godinu dana već se ovo odnosi za razdoblje koronavirusa, pojasnio nam je jučer Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda.


Samo hitni priključci
S njim smo razgovarali o tome kako ova tvrtka radi ovih dana te što su odlučili s brojnim projektima koje su planirali i započeli.
– Kako bismo smanjili kontakt naših zaposlenika i građana u ovom smo razdoblju odustali od radova na priključcima. Ipak, i ovdje imamo iznimke te odrađujemo one priključke koji su zaista neophodni. Prema preporuci Stožera odlučili smo kako će naši djelatnici raditi u smjenama, odnosno jedan tjedan radi jedan dio zaposlenika, a drugi tjedan drugi, a sve kako bismo smanjili mogućnost širenja zaraze. Dakle, imamo manje raspoloživih djelatnika i zato radimo samo ono što je nužno. Započete radove ćemo dovršiti, a ostalo smo sveli na minimum, rekao je Matek. Pojasnio je kako u ovom razdoblju neće uzimati mjerenja sa sekundarnih satova kako ne bi ljudima ulazili u stanove već su ih zamolili da im jave stanje te im dostave na ulaz zgrade. Ukoliko ne dobiju stanja, dodaje, paušalno će izdati račun. Što se tiče očitanja po kućama tamo će voditi računa o mjerama opreza i socijalnoj distanci. Što se tiče priključaka, pojasnio je kako ih rade u smanjenom obimu jer rade samo one koji su hitni.
– Prošli tjedan smo imali situaciju da ljudi trebaju useliti u zgradu te u takvim situacijama radimo priključke, odnosno one stvari koje su prioritet i koje su nužne za normalno funkcioniranje, pojasnio je Matek.


Hoće li biti novca za projekt podvelebitskog pravca?
​U razgovoru smo se dotaknuli i velikih projekata koje je Vodovod najavio za ovu godinu i koje su započeli. Jedan od njih je i projektiranje i izgradnja objekata vodoopskrbnog sustava u vrijednosti od 23,15 milijuna kuna. Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava zadarskog zaleđa koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad u Zadarskoj županiji i Općina Karlobag u Ličko – senjskoj županiji. Izgradnjom ovog podsustava stvorit će se uvjeti za poboljšanje vodoopskrbe naselja Starigrad, ali i omogućiti vodoopskrba naselja Tribanj na području Općine Starigrad te Barić Drage i Lukovog Šugarja na području Karlobaga. Riječ je o naseljima u kojima dosada nije uspostavljena javna vodoopskrba.
– Radovi na projektu podvelebitskog pravca se nastavljaju, ali također u smanjenom obimu jer i oni moraju poštovani nove uvjete rada. Osim toga, moramo s Hrvatskim vodama vidjeti hoće li nam osigurati sredstva od 19 milijuna kuna za projekt. Naime, zbog cijele ove situacije pitanje je hoće li biti dovoljno novaca, ali taj dio pravca se radi, zaključio je Matek.




»Kako bismo smanjili kontakt naših zaposlenika i građana u ovom smo razdoblju odustali od radova na priključcima. Ipak, i ovdje imamo iznimke te odrađujemo one priključke koji su zaista neophodni. Prema preporuci Stožera odlučili smo kako će naši djelatnici raditi u smjenama«
Tomislav MATEK