Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pred turistima zatvorena vrata galerija i muzeja?!

Autor: Anamarija Bilan

03.05.2010. 22:00
Pred turistima zatvorena vrata galerija i muzeja?!

Foto: Zvonko KUCELIN



Tijekom zime radili smo od 9 do 19 sati, svakim danom osim nedjeljom. No preko ljeta ćemo raditi svaki dan, uključujući i vikende i praznike. U sezoni planiramo biti otvoreni od 9 do 21 sat, a mislim da ćemo tako početi raditi od 1. lipnja, rekao je Ivo Fadić, ravnatelj MAS-a
Turistička sezona pred samim je vratima, a najbolji pokazatelj da se ona približava je sve veći broj turista koji posljednjih dana u grupama šetaju i razgledavaju znamenitosti stare gradske jezgre.
U turističkoj ponudi im se nudi posjet velikom broju galerija i muzeja u kojima se mogu upoznati s bogatom poviješću i kulturom našeg grada i regije.
Dvokratno radno vrijeme
No velik broj galerija i muzeja ima dvokratno radno vrijeme pa se često dogodi da turisti dođu pred zatvorena vrata zbog čega su osuđeni na besciljno lutanje gradom. Ovo je posebno uočljivo tijekom lošeg vremena, kad se turisti ne mogu kupati pa u velikom broju dolaze u staru gradsku jezgru gdje im ne preostaje ništa nego lizati sladoled i šetati te čekati da se brojne galerije i muzeji otvore. No, ako su se u nedjelju zatekli na Poluotoku, teško da će vrijeme, ali i novce moći potrošiti u nekoj galeriji ili muzeju jer ih je većina zatvorena. Izuzetak je novootvoreni Muzej antičkog stakla. On je vrata otvorio prošle godine i radno je vrijeme prilagodio tako da turisti tijekom cijelog dana mogu doći i razgledati postav.
– Tijekom zime smo radili od 9 do 19 sati, svakim danom osim nedjeljom. No preko ljeta ćemo raditi svaki dan, uključujući i vikende i praznike. U sezoni planiramo biti otvoreni od 9 do 21 sat, a mislim da ćemo tako početi raditi od 1. lipnja, rekao je Ivo Fadić, ravnatelj MAS-a. Dodao je da je tijekom prošle turističke sezone posjećenost muzeju bila iznimna, a isto očekuju i za ovu sezonu. I tijekom zimskih mjeseci imali su velik broj posjetitelja čime su zadovoljni. Muzej je svoj postav obogatio izložbom Apoksiomen, kojom privlači velik broj domaćih i stranih posjetitelja. Fadić je dodao da su ovom izložbom privukli one posjetitelje koji su već bili u muzeju, a sad su došli pogledati nešto novo.
Potrebna prilagodba
Osim u Muzeju antičkog stakla i u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti, popularno zvanoj Zlato i srebro Zadra, nedavno je priređena nova izložba – Liturgijsko ruho – blago crkava i samostana Zadra i okolice. Na izložbi je izloženo 79 dijelova liturgijskog ruha nikada ranije izlaganog.
– Mi smo poznata ustanova i ne treba nam posebna reklama tako da kontinuirano imamo posjetitelje, posebice preko ljeta. Tada smo otvoreni u dvije smjene od 10 do 12.30 i od 18 do 19.30. Osim preko tjedna otvoreni smo i nedjeljom i to od 10 do 12.30 sati kad nam, u većini slučajeva, dolaze organizirane grupe turista, rekao je don Pavle Kero, ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti. Dodao je da tijekom zime gotovo da i nema posjetitelja, dok ljeti rade pojačano. Kero je dodao da izložbom liturgijskih ruha privlače veći broj domaćih posjetitelja.
Osim MAS-a i SICU-a ostali muzeji i galerije u većini slučajeva rade dvokratno. Tako Arheološki muzej radi od 9 do 13 te od 18 do 21 sat, a subotom od 9 do 13 sati. Narodni muzej svim danima osim srijede radi od 9 do 12, srijedom od 18 do 21, a subotom od 9 do 13 sati. Za ova dva muzeja nismo uspjeli saznati hoće li radno vrijeme prilagoditi turističkoj sezoni jer su ravnatelji bili nedostupni.
Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Zadra, smatra da bi muzeji i galerije trebali radno vrijeme prilagoditi posjetiteljima.
– Mislim da bi galerije i muzeji, ali i trgovine trebale raditi do kasnije navečer, od predvečerja do kasno. Naime, tada je na Poluotoku najviše turista koji bi ih mogli posjetiti i razgledati. Mislim da je ovakav, kasniji početak rada u interesu svima i turistima, ali i galerijama, muzejima i trgovcima, zaključio je Šupe.