Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zadru ima preko tisuću građana sa kreditima u švicarcima

05.05.2019. 10:15
U Zadru ima preko tisuću građana sa kreditima u švicarcima


Kako i u Zadru ima velik broj građana koji su podigli kredite u francima, Udruga Franak jučer je u hotelu Kolovare održala tribinu za sve one koji imaju potrošačke, stambene ili auto kredite vezane uz švicarski franak. Ovo je samo jedna u nizu tribinu kakvih, zbog velikog interesa građana, organiziraju diljem Hrvatske na temu "Presude Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske u kolektivnoj presudi protiv osam banaka" te o značenju donesene presude Vrhovnoga suda Republike Hrvatske u slučaju konvertiranih CHF kredita u valutu EUR. 
O tome koliki je interes Zadrana za ovom problematikom kazuje i podatak da je dvorana hotela bila premala da primi sve zainteresirane, bolje reći oštećene nezakonitim poslovanjem banaka, kako je rečeno. U Udruzi su nam kazali da im je cilj ove tribine informirati građane o njihovim pravima i mogućnostima obzirom na presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske u slučaju konvertiranih kredita iz valute švicarski franak u euro valutu, te upoznati dužnike s pravima na obeštećenje. 
Tužbe za preplaćene iznose 
Gordana Jurić, aktivistica Udruge Franak iz Zadra, kazala nam je kako su već imali nekoliko tribina u Zadru, a ova najnovija održana je zbog rješenja Vrhovnog suda prema kojemu i ljudi koji su konverzirali svoje kredite imaju pravo na tužbu: 
– Radilo se o tome da su banke tvrdile da smo konverzijom obeštećeni, međutim mi smo dokazali da nismo i Vrhovni sud je rješenjem potvrdio da nismo obeštećeni. To znači da imamo pravo na tužbu kao i svi koji nisu konvertirali kredite. Radi se o tome da je kolektivom presudom u slučaju franak presuđena ništetna valutna klauzula i ništetna kamata. To znači da svi imaju pravo tužiti za preplaćene iznose kamata i preplaćene iznose valute. Rok za kamatnu stopu je 15. lipnja, tako da tko misli tužiti mora to učiniti do toga datuma, nakon toga nastupa zastara. Za valutu je zastara 2023. godina i tu ima još vremena, dok ništetnost cijelog kredita ne zastarijeva nikad – pojašnjava Jurić, a na pitanje koliko je po njihovoj procjeni u Zadru onih sa ovakvim kreditima te obraćaju li im se i dalje za pomoć, napominju: 
Kolektivna presuda 
– Jako je puno poziva, telefoni su užareni i svi sada uzimaju vještake znajući da nemamo ni dva mjeseca do zastare. U Zadru imamo preko tisuću članova sa kreditima u švicarcima – ističe Jurić. 
Saborski zastupnik Goran Aleksić okupljenima je iznio sve novosti od održavanja zadnje tribine u Zadru, dajući i smjernice za daljnje aktivnosti: 
– Vas, naravno, najviše zanimaju vaša prava, pa ćemo o tome i govoriti, primjerice o zastupanju odvjetnika koje vam je najvažnije. Kolektivan presuda u slučaju franak u suštini ima dva dijela, prvi je onaj iz 2014. godine kada je presuđeno da je promjenjiva kamatna stopa ništetna jer se mijenja odlukom banke, a drugi je dio presude iz 2018. godine kada je presuđeno da su ništetne i promjenjiva kamatna stopa i valutna klauzula – pojasnio je Aleksić te u nastavku tribine iznio niz stručnih podataka o problemu kredita u švicarcima.