Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

TERET KRIZE Stezanje remena u Starigradu, općinskim djelatnicima tanje »bušte«

04.05.2020. 11:29


Sukladno uputi za postupanje Ministarstva uprave, Općinsko vijeće Općine Starigrad pod predsjedanjem Marka Marasovića održalo je elektronsku sjednicu, putem e-mail adresa svih vijećnika i službene e-mail adrese Općine.
– Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade RH i Općina Starigrad je donijela paket mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa, kako za gospodarstvo, djelatnike općinskih tvrtki i javnih ustanova te za pučanstvo, kazao je Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad.


Oslobađanje od naknada
Svi poslovni subjekti, kaže on, oslobađaju se komunalne naknade za poslovni prostor i zemljište koje služi za obavljanje djelatnosti u visini 50 posto utvrđene godišnje obveze.
– Poslovni subjekti, uključujući i iznajmljivači usluge smještaja, oslobađaju se od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i zemljište koje služi obavljanju djelatnosti za razdoblje od početka primjene pa do opoziva istih od strane nadležnih stožera. Plaćanja naknade za koncesijska odobrenja oslobađaju se zakupnici koji svoju zakupninu plaćaju kao dio koncesijskog odobrenja, a dio kao zakup poslovnog prostora te koncesionari za naknadu za koncesiju na pomorskom dobru koje je davatelj Općina Starigrad, objašnjava Ramić.
I zakupnici javnih površina se oslobađaju od plaćanja zakupnine od početka primjene iz citiranih odluka pa do opoziva istih od strane nadležnih stožera.


Spremne i nove mjere
– Ukoliko su neke od navedenih obveza iz Odluke uplaćene u cijelosti za godišnje razdoblje ili preplaćene, isto će se računati kao podmirenje obveza budućih razdoblja, ističe Ramić.
Ovisno o daljnjem razvoju i trajanju epidemije, razmotrit će se i druge mjere pomoći gospodarstvenicima.
– Vrijeme će pokazati koje još mjere treba poduzeti, spremni smo ih donijeti još čitav niz, najavio je Ramić.
Donesena je i Odluka o smanjenju plaće/naknade za dužnosnike Općine Starigrad.
– Plaća općinskog načelnika i naknada zamjenika načelnika smanjuje se za 10 posto kao mjera štednje za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine, objašnjava Ramić.
Osnovice za obračun plaće u iznosu od 10 posto smanjit će se ravnateljici i zaposlenicima u Dječjem vrtiću Osmjeh te Upravi i zaposlenicima u trgovačkom društvu Argyruntum d.o.o. za 10 posto, također od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.
Za navedeno razdoblje obustavit će se plaćanje naknade za rad članovima Općinskog vijeća, predsjedniku, dopredsjedniku i vijećnicima, koje se isplaćuju za sudjelovanje u radu na sjednicama OV-a.
– Osnovice za obračun plaće službenika i namještenika umanjena je za 10 posto, a primjenjivat će se u narednom tromjesečju počevši od 1. svibnja 2020. godine odnosno s plaćom za travanj, poručio je Ramić.
 
 




Mario Zubčić, novi-stari direktor Argyruntuma


Odlukom o imenovanju člana uprave Argyruntum d.o.o. Mario Zubčić iz Selina imenovan je na mjesto direktora trgovačkog društva Argyruntum d.o.o. Starigrad koji je u 100-postotnom vlasništvu Općine. Zubčić je i u prethodnom razdoblju obnašao funkciju direktora ovog komunalnog poduzeća.
 
 


Općinske nagrade Josipu Jurlini, Martinu Zsilkovitskom i Tigrovima


Dan općine Starigrad (Starigrad Paklenica, Tribanj, Seline sa zapadnim djelom Modriča) proslavlja se 23. travnja, za svetkovinu sv. Jurja, sveca zaštitnika župe Starigrad Paklenica. Međutim, zbog nove bolesti koronavirusa nije se održao uobičajen, višednevni bogat program, niti svečana sjednica OV-a na kojoj bi se dodijelila i javna priznanja. Ove godine je Odbor za dodjelu javnih priznanja predložio, a vijećnici prihvatili tri nagrade Općine Starigrad koje će se dodijeliti prvom mogućom prigodom.
Nagrada Općine Starigrad dodijelit će se Josipu Jurlini iz Selina, najboljem junioru Hrvatske koji je između ostalog s Hrvatskom futsal U-19 reprezentacijom na Euro futsal prvenstvu u Rigi osvojio drugo mjesto, a ovaj malonogometni dragulj izabran je u najbolju momčad.
Dodijelit će se i dva Grba Općine Starigrad: Udruzi ratnih veterana 2. gardijske brigade Tigrovi koja u čast i sjećanje na brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, godinama održava memorijalni veteranski malonogometni turnir u Selinama, te Martinu Zsilkovitskom iz Austrije, zaljubljeniku, prijatelju i gostu Općine Starigrad koji je kao član DVD-a osigurao donaciju vatrogasnog vozila, pumpe i opreme za DVD Starigrad Paklenica.