Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dukić: U vrijeme dok je većina gradova završila u minusu, Zadar je rastao i napredovao

04.05.2021. 12:30


Hrvatska demokratska zajednica i koalicijski partneri (HSP, SU, NS Reformisti) danas su na bedemima predstavili izborni Program za gradonačelnika i listu za Gradsko vijeće Grada Zadra pod nazivom "Za budućnost s osmijehom". Program je predstavio aktualni gradonačelnik Branko Dukić koji je krenuo u utrku za svoj drugi gradonačelnički mandat. Kako je na samom početku naglašeno, pred HDZ-om je jako kratka, drugačija kampanja u kojoj će zbog epidemioloških restrikcija biti manje druženja negoli je to bilo uoči prijašnjih izbora. Branko Dukić iznio je na bedemima, odakle je krenula i njegova prijašnja kampanja, završno izvješće svojeg mandata te je predstavio viziju, ideje i projekte na kojima planira raditi naredne četiri godine, zajedno sa svojim kolegama.


Posao nije gotov
– Krenuli smo u mandat s poplavom, a završavamo ga borbom s epidemijom, no neovisno o tome, kad pogledam unatrag, zaista možemo biti ponosni. Iza nas su godine u kojima smo osvojili brojne nagrade, nacionalna i međunarodna priznanja, rekao je Dukić te dodao kako mu je usprkos upravljačkom iskustvu koje je imao, trebalo neko vrijeme da se snađe, ali to je sve uspio u čemu mu je puno pomoglo iskustvo prethodnika te projekti koji su ga dočekali spremni.
Dukić je naglasio da je Zadar rastao i napredovao i u vrijeme dok je većina hrvatskih gradova završila godinu u minusu, što se prvenstveno može zahvaliti sredstvima povučenima iz Europskih fondova, a pritom se osvrnuo na uspješne projekte.
– Obnavljali smo ceste i kulturnu baštinu, gradili škole, vrtiće, nove sportske terene, centar za mlade, kazao je Dukić, ali je nadodao da posao nije gotov već je sada vrijeme da se riješi pitanje parkirališta, napravi još vrtića, vrijeme da se obnove parkovi i da se, kako je istaknuo Dukić, konačno iduće godine, zatvori odlagalište u Diklu. Ovime je aktualni gradonačelnik započeo predstavljanje programa u kojem je fokus na unaprijeđenu zadarske bolnice, poboljšanju gradskih infrastruktura, koje uključuje kanalizaciju, odvodnju, rasvjetu te je naglasak općenito na poboljšanju života građana.


Predstojeći projekti
– U Suradnji s Vladom dobit ćemo linearni akcelerator, a s našim Sveučilištem i Županijom stvaramo preduvjete da zadarska bolnica postane klinički bolnički centar, najavio je Dukić te naglasio kako usprkos krizi projekti nisu obustavljeni i samo u zadnjoj godini mandata aktivno je gotovo 1,5 milijardi kuna investicija, istaknuo je Dukić.
Uz unaprjeđenje zadarske bolnice, kao najvažniji, a možda i najveći posao u gradu Zadru, gradonačelnik je istaknuo projekt Aglomeracije Zadar – Petrčane čijim dovršetkom tisuće septičkih jama odlazi u povijest. Ovim će se pothvatom uvesti suvremena odvodnja, smanjit će se troškovi života, a Zadar postati zeleni grad.
– Dovodimo kanalizaciju, odvodnju, rasvjetu, pločnike i instalacije u preko 300 zadarskih ulica, kazao je Dukić te nadodao kako je ipak najveći uspjeh za budućnost da je i ove godine Zadar u vrhu po rastu broja prvašića.




Pomoć najmlađima i umirovljenicima
– U proračunu je najviše raslo izdvajanje za predškolski odgoj. Smanjena je cijena vrtića, podignuta je razina programa i omogućeno je roditeljima da mogu smjenski koristiti vrtiće. Trebamo još mjesta za predškolce – Višnjik, Pčelica i Diklo riješit će taj problem, ali planiramo i nove.​ Osigurat ćemo zadarskim roditeljima kontinuitet demografskih mjera, dapače u novom mandatu predvidjeli smo sredstva da one budu još izdašnije, a izgradnjom 100 stambenih jedinica na lokaciji Crvene kuće omogućit ćemo mladima da ostanu živjeti i raditi u Zadru, rekao je Dukić te također izdvojio i paket pomoći za umirovljenike, pogotovo one koji imaju mirovine manje od prosjeka, čime će se osigurati bolji život građanima svih dobnih skupina te je dodao kako zajedno sa suradnicima, zahvaljujući digitalizaciji, radi na uključenosti građana u donošenje odluka te prepuštanje pojedinih odluka isključivo njima.


Fokus na "zelenim investicijama"
– Ovo je vaš grad, vaš novac, a suvremene tehnologije omogućuju nam da vas, uz minimalan trošak, puno češće možemo pitati za mišljenje, poručio je Zadranima Branko Dukić naglasivši kako je glas građana bitan u kreiranju važnih projekata, građani će se tako moći o pojedinim gradskim temama izjasniti direktno te utjecati na odluke, a u narednom mandatu fokus će biti i na "zelenim investicija" pa će raditi na uređenju parkova i ozelenjavanju javnih prostora.
– Moj put, naš put, stabilan je razvoj, nastavak uspješnog korištenja nacionalnih i EU sredstava, dovršetak velikih projekta i provedba zajedničke vizije koja garantira Zadru budućnost s osmijehom, zaključio je na kraju Branko Dukić.


Na istom, ali još ljepšem mjestu
Prije četiri godine HDZ je gotovo u istom sastavu krenuo u novi izbornu kampanju upravo sa zadarskih bedema odakle je krenulo predstavljanje programa Branka Dukića koji se zvao "Za Zadar svaki dan". Četiri godine poslije, zadarski bedemi imaju potpuno novu dimenziju, a u međuvremenu i zaštitu UNESCO-a, a upravo je uređenje bedema bilo dio tadašnjeg programa koji je gotovo u potpunosti ostvaren.
– Evo nas na istom mjestu odakle smo prije četiri godine najavili kako će ova šetnica izgledati ovako kako danas izgleda, a izgleda i bolje nego sam se nadao, rekao je Branko Dukić ponosan na minuli rad.