Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Promocija zdravih životnih navika kroz kontakt s prirodom

04.05.2021. 10:15


Završila je provedba projekta »Youth Gardeners«, koji se održavao na Velom Ižu. U međunarodnoj razmjeni sudjelovali su mladi iz Europe, koji su tijekom sedam dana, koliko su boravili u Hrvatskoj, učili o ekološkoj sadnji, razgovarali o problemu plastičnog otpada u poljoprivrednoj proizvodnji, pretjeranoj upotrebi pesticida, te koristima ekološkog uzgoja voća i povrća. Projekt, koji je dio Erasmus+ inicijative Europske unije, organizirala je udruga Prizma iz Gračaca.
Cilj projekta je promocija zdravog načina života i zdravih životnih navika kroz kontakt s prirodom uz pomoć vrtlarenja i boravka u prirodi. Tijekom radionica i boravka na otoku mladi su se fokusirali na razgovore o problematici onečišćenja okoliša, s naglaskom na pretjeranu upotrebu pesticida i plastike u poljoprivredi te efektima koje takve prakse imaju na zdravlje i okoliš. Od sudionika projekta očekivalo se, da kroz međusobne rasprave i zajednički rad razmjenjuju znanja i prakse o vrtlarenju, te kreiranju i implementiranju aktivnosti s područja ekološke poljoprivrede i zaštite okoliša.


Suradnja udruga
Udruga Prizma iz Gračaca, organizirala je boravak i aktivnosti na Velom Ižu u suradnji s još trima udrugama iz Europe: Youth Active Minds iz Grčke, Teatro Metaphora iz Portugala i Atlas iz Španjolske. Ako epidemiološka situacija bude povoljna, druga razmjena mladih u sklopu projekta »Youth Gardeners«, održati će se na Kanarskom otočju u gradu Las Palmas u listopadu 2021. godine.