Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Rampe na autocestama odlaze u povijest: Butković potvrdio beskontaktni sustav naplate vrijedan 500 milijuna kuna

04.05.2021. 12:16


Ministar Oleg Butković je danas u Matuljima najavio uvođenje novog sustava naplate cestarina na mreži autocesta u Hrvatskoj.
– Nakon što smo odustali od monetizacije autocesta i spajanja Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb u jednu tvrtku, uspješno se provodi i njihovo restrukturiranje. Preostalo nam je još uvođenje novog sustava naplate cestarina.
– Taj projekt smo kandidirali prema europskom Mehanizmu za otpornost, u iznosu od 500 milijuna kuna. U razgovorima s Europskom komisijom taj projekt je dobio zeleno svjetlo, budući da je riječ o digitalizaciji i uvođenju novog, suvremenog sustava naplate cestarine na svim dionicama autocesta u Hrvatskoj, što uključuje i Istarski ipsilon i autocestu Zagreb-Macelj.
– Kompletnu proceduru izrade projektne dokumentacije priveli smo kraju. Po konačnom odobrenju Europske komisije bit će raspisan javni natječaj za uvođenje novog sustava naplate koji će biti beskontaktni, dakle više neće biti rampi, a time će se smanjti i gužve na autocestama, rekao je Butković.