Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zadru za vikend ostvareno gotovo 15 tisuća noćenja turista

04.05.2021. 09:22


Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom prvog vikenda u svibnju, odnosno u razdoblju od petka, 30. travnja do ponedjeljka, 3. svibnja ostvareno 41.400 dolazaka i više od 157 tisuća noćenja. Od toga su strani turisti ostvarili gotovo 23 tisuće dolazaka i 112 tisuće noćenja.
Prema ovim podacima u Zadarskoj županiji je tijekom prvog vikenda u svibnju ostvareno je 3.400 dolazaka i gotovo 15 tisuća noćenja. Od toga su strani turisti ostvarili preko dvije tisuće dolazaka i 10 tisuće noćenja.
Tijekom prošlog vikenda najviše je turističkih noćenja ostvareno u Zadru, Biogradu, Viru i Pagu. Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti, slijede gosti iz Slovenije, Poljske, Češke i Njemačke, a gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u kampovima, hotelima i objektima u domaćinstvu.


Prepoznali Hrvatsku
– Unatoč i dalje prisutnim pandemijskim okolnostima, iza nas su uspješna četiri mjeseca s ostvarenih više od dva milijuna noćenja turista. Hrvatska je prepoznata kao odgovorna i sigurna turistička destinacija, kazala je ministrica turizma Nikolina Brnjac dodajući kako je to potvrda svim naporima koje ulažu stvarajući optimalne preduvjete za turiste i naše sugrađane.
– Sinergijom aktivnosti i suradnje cijelog turističkog sektora, kroz projekt Safe stay in Croatia, cijepljenjem turističkog sektora te postavljanjem dodatnih punktova za testiranje turista u turističkim središtima, pokazali smo da je Hrvatska u potpunosti spremna za veći početak turističkih kretanja. Veseli interes gostiju iz Njemačke, Austrije, Poljske i Slovenije. Vjerujem kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti, uz povoljnu epidemiološku situaciju, istaknla je ministrica Brnjac, dok je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kazao kako je ovaj vikend bio ujedno i prvi vikend u ovoj turističkoj godini u kojem smo na dnevnoj bazi u zemlji imali više od 50 tisuća turista.
– S ovim rezultatima možemo biti zadovoljni, pogotovo kada se prisjetimo istog razdoblja prošle godine kada, zbog lockdowna i mjera koje su bile na snazi, gostiju gotovo da i nismo ostvarivali turistički promet. Ovo su pozitivni trendovi koji bude optimizam ususret glavnom ljetnom dijelu turističke godine, ali i ususret nadolazećim blagdanima Uzašašća i blagdana Duhova i Tijelova, u svibnju i lipnju, kada očekujemo goste iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Švicarske, Poljske, ali i Francuske, izjavio je direktor Staničić.


Istra vodeća u noćenjima
Tijekom vikenda najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zadarskoj županiji, a gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Rovinju, Zagrebu, Poreču, Zadru, Dubrovniku, Malom Lošinju i Splitu. Gledano prema tržištima, tijekom vikenda najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti, zatim slijede gosti iz Slovenije, Poljske i Njemačke, a gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima, kampovima i objektima u domaćinstvu.
Dodajmo kako je u Zadarskoj županiji u razdoblju od siječnja do kraja travnja ostvareno gotovo 44 tisuća dolazaka i 178 tisuća noćenja (što je u dolascima ostvareno 41% više nego u istom razdoblju lani), od toga su inozemni gosti ostvarili preko 15 tisuća dolazaka i preko 90 tisuća noćenja. Pritom je najviše noćenja ostvareno u Zadru, Viru, Biogradu, Pagu, Starigradu i Pakoštanima. Najviše noćenja ostvarili su domaći turisti, slijede turisti iz Slovenije, Njemačke, Češke, Austrije, BiH i Poljske. Gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja u prva četiri mjeseca je ostvareno u hotelima, objektima u domaćinstvu i kampovima.
Promatrajući samo travanj, u navedenom je mjesecu ostvareno gotovo 21 tisuća dolazaka i preko 90 tisuća noćenja (što je u dolascima ostvareno čak 1.861% više nego u istom razdoblju lani te 19% više noćenja), od toga su inozemni gosti ostvarili gotovo 10 tisuća dolazaka i gotovo 54 tisuća noćenja.




Više od dva milijuna noćenja
U Hrvatskoj je, pak, u razdoblju od siječnja do kraja travnja ostvareno 592 tisuća dolazaka i preko dva milijuna noćenja (što je u dolascima ostvareno 90 posto iz istog razdoblja lani) od toga su inozemni gosti ostvarili gotovo 203 tisuće dolazaka i više od milijun noćenja. Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući po destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Zadru, Poreču, Opatiji i Dubrovniku. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije, BIH, Italije, Češke, Austrije i SAD-a.
Promatrajući samo travanj, u navedenom je mjesecu ostvareno 239 tisuća dolazaka i 846 tisuća noćenja, od toga su inozemni gosti ostvarili više od 111 tisuća dolazaka i više od 523 tisuće noćenja.