»Inspiriramo poljoprivredu«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Zadru 24. svibnja prva konferencija »Dalmatinka«
Perspektive za mediteransku poljoprivredu su velike, kao i za bolje pozicioniranje proizvoda. Upravo o tome ćemo govoriti na prvoj konferenciji čiji su fokus mediteranske kulture, kazao je Koletić
Vedran SITNICA
Konferencija je podijeljena u pet cjelina

U organizaciji Sveučilišta u Zadru te agencije Apriori World, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Zadarske županije, 24. svibnja u prostorijama Sveučilišta u Zadru u hibridnom obliku održat će se prva konferencija o dalmatinskoj poljoprivredi »Dalmatinka«.

Potencijal povezivanja s turizmom

Tematski je konferencija podijeljena u pet cjelina: »Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske«, »Mediteranske kulture«, »Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu«, »Perspektive hrvatskog ribarstva«, te »Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda«. O važnosti ove konferencije predsjednik organizacijskog odbora, Danijel Koletić, izjavio je kako različitosti poljoprivrednih kultura zahtijevaju da se o njima govori i raspravlja kako bi hrvatska mediteranska poljoprivreda bila što prepoznatljivija, ali i učinkovitija u budućnosti.
- Statistike pokazuju povećanje broja onih koji se bave putem obiteljskih gospodarstava poljoprivredom u Dalmaciji, a sve veći su potencijali povezivanja turizma i mediteranske poljoprivrede. Ne smijemo zaboraviti niti stočarstvo u zaleđu Dalmacije koje očekuju nove financijske potpore. Perspektive za mediteransku poljoprivredu su velike, kao i za bolje pozicioniranje proizvoda. Upravo o tome ćemo govoriti na prvoj konferenciji čiji su fokus mediteranske kulture, kazao je Koletić.
Izv.prof.dr.sc. Zoran Šikić zadužen na Sveučilištu u Zadru za zajednički diplomski studij Mediteranska poljoprivreda u najavi ove konferencije kaže kako im je želja, ali i obveza tražiti odgovore na nove izazove vezano za hranu, općenito, ali posebno kad je u pitanju kvaliteta hrane i zdravlje ljudi u značajno izmijenjenim okolišnim uvjetima, a kojima je Mediteran posebno izložen.

Zelena transformacija i digitalizacija

- Ulaganje u znanje, održivi razvoj, transfer tehnologija, zelena transformacija i digitalizacija, neki su od odgovora kojima možemo inspirirati interes, posebno mladih ljudi, za prepoznavanje uloga i šansi u tim procesima. Vjerujemo da je konferencija Dalmatinka odličan format, a Sveučilište u Zadru s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pravo mjesto za to, navodi Šikić.
Sudionike ove konferencije očekuje 11 predavanja i 2 panela - jedan pod nazivom »Perspektive hrvatskog ribarstva« čiji je uvodničar i moderator prof.dr.sc. Lav Bavčević, a drugi će moderirati i dati uvod prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Očekuje se da će konferenciju otvoriti ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, a izlagat će, među ostalima i državni tajnici Zdravko Tušek i Šime Mršić, ali i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Zdravko Barać, svi pod motom »inspiriramo poljoprivredu«. Prijave za besplatno sudjelovanje su u tijeku na službenim stranicama www.inspiriramo-poljoprivredu.com. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno