Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Umjetnici i djeca ujedinjeni u slikanju

Autor: Dragana Glavočić

03.06.2009. 22:00
Umjetnici i djeca ujedinjeni u slikanju

Foto: vedran SITNICA



U OŠ Voštarnica jučer je započela dvodnevna Likovna stvaraonica na kojoj sudjeluje 20 slikara iz Zadra, Splita i Zagreba.
Ova manifestacija prvi je put održana prije dvije godine u travnju kad je na Likovnoj stvaraonici sudjelovalo 13 zadarskih slikara, a tada su nastale 23 slike. Prošle godine, također u travnju, na likovnoj stvaraonici sudjelovala su 22 slikara, a nastalo je 36 likovnih ostvarenja.
Prema riječima ravnateljice škole domaćina Likovne stvaraonice Irene Dukić posebno veseli spoznaja da će ovaj događaj postati tradicionalan te će pridonijeti prepoznatljivosti škole. Sva likovna ostvarenja, njih 55, nastala suradnjom učenika i slikara nisu namijenjena prodaji, već ostaju u vlasništvu škole i krase školski interijer. Krajnji cilj stvaraonice je da se s likovnim ostvarenjima oplemeni i učini što ugodnijim novi objekt škole koji se gradi na predjelu Mocire.
Nadalje, ravnateljica je istaknula da su slikari otkazali sve svoje obveze kako bi se tijekom dva dana posvetili učenicima ove škole. Posebno je to vrijedno u današnje vrijeme kad su, kako je kazala Dukić, ljudi spremni radije dati novac nego izdvojiti svoje vrijeme.
Najveća vrijednost stvaraonice je svakako druženje učenika s umjetnicima te pružanje mogućnosti djeci da promatraju nastanak umjetničkih djela. Za umjetnike je boravak u školi, također, jedno posebno iskustvo, koje ih čini sretnima jer čine nešto dobro za djecu s teškoćama, koju će ovom prigodom upoznati i s njima se zbližiti.
Spomenimo i slikare koji su se odazvali ovoj Likovnoj stvaraonici: Karolina Kulier Čulina, Boris Žuža, Senka Radić, Margit Magyeri Zubčić, Mirjana Pedić, Ana Kolega, Zoran Debelić, Ines Jurin, Nives Brajković, Ana Cerovski, Silvijana Dražović, Mićo Jakelić, Bruno Perinčić, Đorđe Glušić, Mate Ljubičić, Karin Grenc, Zoran Dučić, Dijana Marić, Biserka Konečny i Lella Sambunjak. Zoran Bičanić i Zvonko Čulina nisu bili u mogućnosti prisustvovati stvaraonici, no oni će unatoč tomu školi darovati nekoliko svojih likovnih ostvarenja.
Važno je kazati i da će stvaranje likovnih djela svojim fotografskim aparatom zabilježiti umjetnički fotograf Branko Antunović.
Sponzori Likovne stvaraonice su EUROHERC osiguranje, podružnica Zadar, PIAZZA catering i hotel Porto.
INNER WHEEL club (supruge rotarijanaca) donirao je 7.500 kuna koje su utrošene za uokvirivanje slika s prošlogodišnje likovne stvaraonice.