Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Na Ravnicama će se graditi i Muzej košarke

Autor: Siniša Klarica

03.06.2010. 22:00
Na Ravnicama će se graditi i Muzej košarke

Foto: Zvonko KUCELIN



Vladin ured za raspolaganje državnom imovinom dao je konačno Gradu zemljište za gradnju POSV-ovih stanova na Crvenim kućama pa će radovi započeti 9. lipnja
Kako je moguće da Grad Zadar nije do sada zatražio Ravnice? Radi se o odličnoj nekretnini koja bi zadovoljila nasušne potrebe građana Zadra, jer trgovinskih centara ima ionako previše, zapitala se na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a, nakon što je objavljeno da hrvatska Vlada prodaje teren na Ravnicama.
U podužem odgovoru, gradonačelnik Zvonimir Vrančić je rekao su studijom Ravnica u južnom dijelu do mora predviđeni komercijalni sadržaji, a u sjevernom javni sadržaji koji uključuju amfiteatar i muzej košarke. Vlada je još 2007. donijela odluku o prodaji, a gradonačelnik misli da nema potrebe da se Grad Zadar kandidira za kupnju, jer su javni sadržaji predviđeni u obuhvatu studije, na zemljištu kojem je dijelom vlasnik Grad. Međutim, sve će biti detaljizirano kad se izrade detaljniji urbanistički planovi tog područja.
U sklopu odgovora na to pitanje, Vrančić je najavio gradnju zgrade na sedam katova na Smiljevcu, paralelno s Ulicom Ante Starčevića. Radi se o privatnoj inicijativi, a Gradu je u interesu, naglašava gradonačelnik, da se realizira “izgradnja ledine”.
Vrančić je, također, najavio da sljedećeg tjedna počinju radovi na gradnji POS-ovih stanova na Crvenim kućama. Vladin ured za raspolaganje državnom imovinom dao je konačno Gradu zemljište za gradnju. Svečani početak radova planiran je 9. lipnja.
Benzinska crpka na Bulevaru ponovno je bila u “žiži” zanimanja gradskih vijećnika. Omerku Šarić-Frantin iz SDP-a je zanimalo mora li baš crpka biti na tom mjestu. Gradonačelnik je rekao da ne postoji niti jedan propis koji regulira koliko crpki može biti na određenom prostoru. U cijelom postupku Grad nije smio odbiti izdavanje dozvola investitoru, jer bi u žalbenom postupku sigurno izgubio. Međutim, kaže Vrančić, to se može regulirati promjenama u Prostornom planu Grada Zadra.
Omerku Šarić-Frantin zasmetali su i komarci. Ustvrdila je da koncesionari koji brinu o zaprašivanju, nisu baš puno toga poduzeli da bio spriječili aktualnu najezdu, kako kaže, “…komaraca velikih kao vrabac”.
Željko Ivančević iz SDP-a tražio je akcijski plan za spašavanja Poluotoka koji, prema njegovom mišljenju, odumire. Vrančić mu je oštro odgovorio kako akcijski planovi i povjerenstva služe ni za što te da Poluotok šest do osam mjeseci živi vrlo intenzivno.
– Zimi u Zadru živi 80 ili 90 tisuća ljudi, a ljeti 200 ili 300 tisuća, rekao je Vrančić.
Vijećnica HNS-a Vesna Sabolić rekla je kako nije u redu da Arbanasi imaju jednu autobusnu liniju s gradom u sat vremena. Dodala je da Arbanasi nemaju niti ljekarnu, pa je nužno više autobusnih linija u jednom satu. Vrančić je prihvatio ovu inicijativu, kao i nužnost prometovanja manjih autobusa na ovoj liniji.
Uskoro bi se u gradskoj upravi trebala izgraditi rampa za pristup invalida dizalu. Na tu nužnost podsjetio je vijećnik Josip Vlahović.
 


Grad će za Kazalište lutaka dati manje nego se traži


Irena Dragić iz SDP-a zatražila je pojašnjenje dogovora Grada Zadra i Zadarske županije u svezi preuzimanja dovršetka izgradnje zgrade Kazališta lutaka Zadar. Vrančić je rekao da je za dovršetak gradnje potrebno još 11 milijuna kuna. Kazalište lutaka će za to uzeti kredit na rok 7 do 8 godina s godinom počeka, a Grad Zadar će sufinancirati završetak gradnje, ali ne u iznosu koji se od njega traži. Župan Stipe Zrilić je navodno tražio da Grad izdvoji još 5 do 6 milijuna kuna.
– Grad nije osnivač kazališta i za njega je već dao 7 do 8 milijuna kuna. Mi ćemo sada za taj projekt izdvojiti ipak nešto, ali puno manje od traženog iznosa, rekao je zadarski gradonačelnik naglašavajući da je Kazalište lutaka prioritet grada.




 


Trava na sv. Donatu – sramota ravnatelja Arheološkog muzeja


Odgovarajući na pitanje Sabine Glasovac iz SDP-a, zašto na vrhu sv. Donata, zbog nebrige, raste mali „botanički” vrt, Vrančić je rekao da Grad ne može utjecati baš na sve. Prema Vrančiću, o tome bi trebao voditi brigu Arheološki muzej, točnije njegov ravnatelj.
– Ako je to točno, onda je na sramotu ravnatelja Arheološkog muzeja. Kad je natječaj za izbor ravnatelja, onda se vuče okolo za rukav, a kada treba raditi, onda… nije dovršio do kraja Zvonimir Vrančić.


 


Ludijada postaje pametnija


Gradski pročelnik Joso Nekić dobio je od gradonačelnika zadatak kako sljedeće godine osmisliti organiziranu proslavu mature, kako „ludijada” ne bi postala festival alkohola, brašna i jaja.