Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Škola koja učenike čini sretnima i motiviranima

03.06.2012. 22:00
Škola koja učenike čini sretnima i motiviranima


Naša misija je da ih ova škola učini sretnima i motiviranima, osvijesti im vlastite mogućnosti, talente, razvija do maksimuma njihove potencijale, a ne traži slabosti. Cilj nam je osposobiti ih za što kvalitetniji i samostalniji život, a ako je moguće i rad, ističe Irena Dukić


Osnovna škola Voštarnica nedavno je proslavila 35. obljetnicu svog postojanja. Lijepa je to prigoda za posjet ovoj školi koja nas uvijek iznova iznenadi novim projektima, planovima, aktivnostima…
Uza sve novosti ima i puno konstanti – što se nas tiče to je lijep osjećaj koji iz škole uvijek ponesemo sa sobom.
Ugodan kolektivni duh možemo opisati kao kombinaciju kreativnosti, prisnosti, radosti i međusobne potpore, a prisutan je u svima – i u učenicima i učiteljima, točnije, ispravlja nas ravnateljica Irena Dukić, učiteljima edukatorima – rehabilitatorima.
Kombinirani razredni odjel
– Dok prije osam godina nisam došla na mjesto ravnateljice i sama sam radila kao učitelj rehabilitator u ovoj školi. Iako su naši učenici drugačiji, oni su opet isti kao i sva druga djeca. Djeca su to koja nas odrasle oduševljavaju energijom i radošću, tom svojom dječjom dušom punom života. Naša misija je da ih ova škola učini sretnima i motiviranima, osvijesti im vlastite mogućnosti, talente, razvija do maksimuma njihove potencijale, a ne traži slabosti. Cilj nam je osposobiti ih za što kvalitetniji i samostalniji život, a ako je moguće i rad. Važno je naučiti ih da budu vrijedni, pristojni i da uspješno komuniciraju s okolinom. Zapravo, kod njih se, da bi bili dobro prihvaćeni od okoline, traže osobine koje su bitne za sve nas – da budu prilagodljivi, strpljivi, suradljivi, komunikativni, osobe u čijem je društvu ugodno, priča ravnateljica ove školske ustanove s 33 zaposlenih i 73 učenika raspoređenih u odgojno-obrazovne skupine s po pet ili šest učenika.
U školi postoji i jedan kombinirani razredni odjel sa četiri učenika i jednom učenicom. Ovaj je odjel drugačiji od drugih jer njegovi polaznici nakon navršenih 15 godina napuštaju OŠ Voštarnica i kao ostali njihovi vršnjaci upisuju srednju školu.
– To su učenici koji se po završetku srednje škole mogu zaposliti. Najčešće se obrazuju za zanimanja pomoćni kuhar ili pomoćni cvjećar. Ostali učenici u školi ostaju do navršene 21. godine života, pojašnjava ravnateljica.
U kombiniranom razrednom odjelu zatekli smo učitelja Njegomira Mavara, prof. defektologa koji Sari, Petru, Frani, Mateu i Dominiku predaje matematiku te prirodu i društvo.
Pet nasmiješenih lica spremno pristaje pozirati našem fotografu, a s veseljem odgovaraju i na naša pitanja.
Svi vole školu
Doznajemo tako da baš svi vole školu.
– Volim učiti i volim to što imam prijatelje, spremno odgovara Sara.
Petar koji je nekoliko razreda pohađao u Osnovnoj školi Raštane kaže da mu je ljepše u novoj školi.
– Tu imam više prijatelja, pojašnjava dobro raspoloženi Petar.
Posjetili smo i odgojno-obrazovnu skupinu uzrasta od 11 do 14 godina koju vodi učiteljica Jadranka Bubić, prof. defektolog.
Ona kao i ostali učitelji prof. rehabilitatori, koji vode odgojno obrazovne skupine, svoje učenike podučava u raznim odgojno-obrazovnim područjima kao što su upoznavanje škole i uže okoline, komunikacija, socijalizacija, briga o sebi…
– Svi su oni divni i svatko za sebe poseban, hvali učiteljica Jadranka svoje učenike.
 Za razgovor i poziranje i više nego spreman je bio Ivan.
– Što ti je ovo, pitao je Ivan našeg fotografa zadivljeno promatrajući dijelove profesionalnog fotoaparata.
Odgojno-obrazovnu skupinu uzrasta od 14 do 17 godina vodi učiteljica Daria Švorinić, prof. defektolog.
– S njima sam već šest godina i vidim da su dosta napredovali te da napreduju i dalje. Imaju razvijene radne navike, a lijepo je i to što si međusobno pomažu i općenito dosta brinu jedni o drugima, govori učiteljica Švorinić u čijoj skupini susrećemo Marija, poznatog po lijepom crtanju, i Ivu, jednu od uspješnih školskih sportašica.
Iva je nedavno bila na jednom međunarodnom natjecanju u Brnu gdje se natjecala u bacanju kugle, a s putovanja je ponijela lijepe uspomene. Otkriva nam da joj se posebno svidjela češka hrana.
Pripreme za Dan izvannastavnih aktivnosti
Živo je bilo i u prostoru školske radionice gdje učiteljica Martina Brčić, prof. likovne kulture, odgojno-obrazovnu skupinu učiteljice Ivane Džaje, dipl. učitelja, podučava tehnici grataža, a na susjednom školskom igralištu svjedočimo suradnji učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture Darinke Dokoza Nikpalj, prof. fizičke kulture, i učiteljice Nade Buljan, nast. defektologa.
– Ove godine smo razvojnim planom odredili upotrijebiti vlastite predmetne učitelje iz likovne i tjelesno-zdravstvene kulture za edukaciju ostalih učitelja u metodici iz tih predmetnih područja, pojašnjava ravnateljica koja najavljuje i jednu važnu aktivnost koja će se održati ovaj tjedan.
– U tijeku su pripreme za skori Dan izvannastavnih aktivnosti na Poluotoku u organizaciji našeg osnivača i vlasnika Grada Zadra za svih osam gradskih osnovnih škola. Ovogodišnji moto podsjeća da smo u olimpijskoj godini i glasi ‘Brže, više, jače!’. Posebno nam je zadovoljstvo i izazov što ćemo imati prigodu predstaviti školu ‘rame uz rame’ s ostalim gradskim redovnim osnovnim školama. Naša pozicija bit će kao i lani uz Sv. Donata. Pripremamo bogat program koji će sadržavati pjesmu, ples, glumu, športske sadržaje, navodi ravnateljica Dukić posebno ističući da su platno-kulisu za Dan izvannastavnih aktivnosti Osnovnoj školi Voštarnica izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
– U školi posebnu pažnju posvećujemo izvannastavnim aktivnostima jer kroz njih kod učenika razvijamo talente, specifične kompetencije potrebne i korisne za njihovu što veću uspješnost i samostalnost te nastojimo u njihov rad uključiti što više učenika, ističe Dukić.


Socijalna inkluzija kroz zapošljavanje




Moramo spomenuti da će se škola kao suradnik uključiti u projekt Udruge za promicanje inkluzije Podružnice Šibenik pod nazivom “Socijalna inkluzija kroz zapošljavanje” koji je financiran od Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009.
Cilj projekta, čija provedba započinje 1. srpnja, je bolja socijalna inkluzija osoba s teškoćama te poboljšanje situacije u zapošljavanju osoba s teškoćama. Konačni cilj je, doznajemo od ravnateljice Dukić, iz Zadarske županije tijekom dvije godine, koliko će projekt trajati, zaposliti tri osobe s blažim i tri osobe s umjerenim intelektualnim teškoćama.