Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SVE JE BILO GOTOVO VEĆ NAKON DVIJE RUKE: “Vir” je velika momčad koja je zaslužila šampionski naslov

04.06.2018. 13:25
SVE JE BILO GOTOVO VEĆ NAKON DVIJE RUKE: “Vir” je velika momčad koja je zaslužila šampionski naslov


Samo se nogometni madridski „Real“ i boćarski „Vir“ imaju pravo nazvati Dinastijom: „Real“ je tri puta uzastopno podignuo „kantu“ Lige prvaka, a nakon sinoćnje pobjede u „Meču desetljeća“ protiv „Imotskog“ – virski Bluzeri jurišaju na četvrti uzastopni naslov u četiri različita natjecanja! Nije naravno baš isto osvojiti nogometnu Ligu prvaka i Treću HBL, ali koga briga, imamo pravo uživati u činjenici da su virski boćari razmontirali, samljeli u papar i usitnili u makovo zrno nekadašnje prvoligaše te ih spakirali kući – kao sendviče. Završilo je 18-4 za „Vir“, a sve je bilo gotovo već nakon druge ruke kada je štafeta Antonio Bilosnić i Luka Buterin pogodila 42 boće, četiri više od posljednje nade imotskog boćanja – Stjepana Kapurala i Zorana Šabića. „Imotski“ je doživio debakl i brodolom, a domaći boćari svoj veliki trenutak. Završili su u zagrljaju kao na Braču kada su drugog izravnog suparnika u superderbiju pod stivanskim balonom dobili 12-10.
„Nije gotovo! Imamo još dva kola u kojima igramo protiv Velebita, momčadi koja deset-petnaest godina igra u Trećoj HBL, te protiv prvog prvaka Hrvatske splitske Nade. Bez obzira što to nije ista momčad, ali Nada je ipak bila prvak Hrvatske. Zato treba biti ozbiljan do kraja“, snižava tonove euforije predsjednik „Vira“ Darko Bašić. Virski as odigrao je odličnu utakmicu, iako je u paru s Igorom Vučetićem doživio poraz u prvoj ruci od neumoljivih Mate Tolića i Zvonka Lasića; gubili su Virani 0-3, potom preokrenuli na 10-3 i činilo se kakao će u prvoj ruci biti rezultatska „metla“ (8-0), ali onda je neobjašnjivo stalo u paru.
„Ne znam koji mi je bio bog!? Kao da ne mogu valjati na suhom zogu, iako je ovo moj domaći teren. Svugdje mi je lakše nego na Viru. Na stranu sada taj poraz u paru, mi smo ukupno napravili odličan posao i pobijedili najveće suparnike“, kaže voditelj Vučetić objašnjavajući razloge pada virskog para. Vučetićevo valjanje je stalo, što su
gosti iskoristili, ali to je bilo sve što su napravili. U ostatku meča gledali su školu boćanja BK „Vir“.
„Nije bitno tko je i kako izgubio, jer se međusobno podupiremo i izvlačimo jedni druge. Prilično smo homogena i čvrsta momčad. Napravili smo posao i sada nedostaje još jedan mali korak, odnosno još jedna pobjeda. Cijela momčad funkcionira, pa je gušt igrati jer se u svakoj disciplini boriš za pobjedu“, dodaje raspoloženi Bašić koji je u trećoj ruci u pojedincu dobio Šabića 13-4. U prvoj ruci bodove su uzeli Bilosnić u pojedincu protiv Josipa Dropuljića (13-4), trojka Božo Deša, Ante Nemarić (s izmjenom Ante Kapović) i Buterin (12-11), te par Marko Kokić i Marjan Bukvić pobjedom protiv Nediljka Lasića Šodana i Kapurala (13-7). Prva disciplina tapeta donijela je očekivanu pobjedu Nemarića protiv Kapurala, i to ne baš u blistavom izdanju virskog wunderkinda koji je gađao tek 29/45 (64,4 posto), ali je Imoćanin bio još neprecizniji sa 26/44 (59 posto). Sa 8-2 za „Vir“ uoči preciznog izbijanja, bilo je jasno kakav je teret na velikom Mati Toliću: samo pobjeda „Imotski“ drži u igri, a tek je bila polovica susreta. Izbijanjem bulina u posljednjem izbačaju uništio ga je Kokić (9-8) i zacementirao bodove uz Muja. Štafeta je okončala posao – 12-2 za „Vir“ i očaj kod Imoćana. Tolić je bijesno bacao boću u zid igrališta, ali je cementno-kameno remek-djelo Marijana Kapovića pokazalo čvrstinu. Baš kao virska squadra.
„Kada direktnog konkurenta za naslov dobiješ već iza guma, onda više ne treba trošiti riječi. Očekujem da ćemo u posljednja dva kola potvrditi našu kvalitetu i osvojiti naslov. Govorio sam od početka kako imamo momčad za prvo mjesto, a to će se uskoro obistiniti. Bit će to zasluženi naslov, jer smo uvjerljivo dobili sve što smo morali“, napomenuo je Bukvić. Njegov suigrač iz para, Marko Kokić, poslovično nesklon euforiji, nije popustio ni u trenucima slavlja.
„Sve je bila stvar nijansi u ovom susretu. Dobro su valjali pa je bilo nekoliko neizvjesnih situacija koje su otišle na našu stranu. Moramo biti zadovoljni“, dodao je. Neizvjesnost je zato nestala u trećoj ruci koja je rutinski odrađena u opuštenoj atmosferi i momčadi: Buterin i Nemarić u paru u krugu potpisali su poraz od Josipa Dropuljića i Ante Tolića (25-32), Bašić je poput lahora prošetao pojedincem (13-4 protiv Šabića), a trojka Toni i Ante Kapović s Nediljkom Buškulićem dobila 12-6 Imoćane Divića te dva Nediljka Lasića, Nedu i Šodana. Bilosnić je još u krugu zakucao shrvanog Tolića 23-20.
„Mogu reći da smo riješili pitanje prvaka, iako još moramo ozbiljno odraditi dva preostala kola. Zasluženo smo prvi, a ključna je bila pobjeda u Stivanu gdje smo glavnim konkurentima pokazali da smo bolja momčad. Također, imamo još prostora za napredak u svakoj od disciplina, što me posebno raduje“, zaključio je Bilosnić ovu veliku virsku pobjeda u „Meču desetljeća“ i utakmici u kojoj su dokazali kako je virsko boćanje ovih dana najtraženija robna marka diljem Dalmacije.


Treća HBL, Srednja Dalmacija. Utakmica 16. kola
BK »VIR« – BK »IMOTSKI« 18-4 (6-2, 6-0, 6-2).
Vir. Boćalište uz Muja. Utakmica 16. kola Treće HBL, Srednja Dalmacija. BK »Vir« – BK »Imotski« 18-4. Vrijeme: sunčano i sparno. Gledatelja: 80. Suci: Ivica Bilosnić, Boris Čanković.
POJEDINAC: Antonio Bilosnić – Josip Dropuljić 13-4. Darko Bašić – Zoran Šabić 13-4.
PAROVI: Darko Bašić, Igor Vučetić – Mate Tolić, Zvonko Lasić 10-13. Marko Kokić, Marjan Bukvić – Nediljko Lasić Šodan, Stjepan Kapural 13-7.
TROJKE: Luka Buterin, Ante Nemarić (Ante Kapović), Božo Deša – Petar Divić, Ante Tolić, Zoran Šabić 12-11. Ante Kapović, Toni Kapović, Nediljko Buškulić – Petar Divić, Nediljko Lasić Šodan, Nediljko Lasić Nedo 12-6.
BRZINSKO: Ante Nemarić – Stjepan Kapural 29-26. Nemarić 29/45 (64,4%).
Kapural 26/44 (59%).
PRECIZNO: Marko Kokić – Mate Tolić 9-8. Kokić: 1,3,5 (3/11). Tolić 5,3 (2/11).
ŠTAFETNO: Antonio Bilosnić, Luka Buterin – Stjepan Kapural, Zoran Šabić 42-38. Bilosnić, Buterin 42/54 (77,8%). Kapural, Šabić 38/51 (74,5%).
PAR-KRUG: Ante Nemarić, Luka Buterin – Josip Dropuljić, Ante Tolić 25-32.
KRUG: Antonio Bilosnić – Mate Tolić 23-20.


Kad valjaju Kapovići, onda boća…
Osmijeh širok kao njujorška avenija ponudio je kapetan Ante Kapović nakon što je okončan posljednji susret u meču. U trojci sa Tonijem Kapovićem i Nedom Buškulićem, kapetan je „razvaljao“ imotsku trojku kao tijesto za burek – završilo je 12-6, a posljednje punte Bluzeri su osvojili valjanjima. I to ne bilo kakvim, nego boćom koja „ide i pjeva“. Grupirali su ih poput mačića, prvo Toni, a onda stariji Kapović – Ante.
„Više vrijedi ovaj osjećaj nego zlatni pir! Presretan sam, pobijedili smo u velikom meču“, kaže nam kapetan. Zadovoljstvo sija na svakom koraku, „Vir“ je na milimetar od naslova prvaka koji će ga sljedeće godine gurnuti u Drugu ligu. Četiri godine, četiri naslova prvaka. Priča kao da nema kraja.
„Napravili smo što smo htjeli i željeli. Imamo četiri boda više, to ne možemo ispustiti iz ruku. Naravno, uz puno uvažavanje dva preostala suparnika i puni angažman. Očekujem još dvije pobjede“, kaže stariji Kapović. Ide i pjeva…




S dosad 40 osvojenih bodova boćari »Vira« postavljaju nove trećeligaške rekorde
Nakon trijumfa u trojci i raspleta na tapetu valjač Božo Deša udobno se smjestio na terasu „Kotarine“ uživajući u programu. Njegova trojka u prvoj ruci gubila je 0-3, pa preokrenula na 7-3, potom ispustila prednost i ušla u zaostatak 9-11, da bi u završnici još jednom izvela ludo čudo i došla do pobjede – 12-11! Punat po punat „Vir“ je dobivao bodove i gradio veliku pobjedu.
„Ne samo da smo dobili ovaj odlučujući susret, nego ćemo do kraja sezone postavljati rekorde. Primošten je prošle sezone bio uvjerljivi prvak s 38 bodova, a mi ih već sada imamo 40. To najbolje govori kakva smo momčad i koliko ćemo zasluženo biti prvaci. Imat ćemo 46 bodova, a to sve govori“, priča Deša, čovjek bez kojega je nezamislivo bilo kakvo boćarsko slavlje. Virska boćarska ritam mašina, ili boćar neiscrpne
energije, rado se upušta u boćarsku analitiku. Deša zna koliko je teško biti prvak u Ligi u kojoj dominiraju klubovi iz Splitsko-dalmatinske županije.
„Sve smo sami napravili, bez ičije pomoći. Nemojte krivo shvatiti, ali naši konkurenti manje i kraće putuju, pa lakše osvajaju bodove na gostovanjima. Oni koji su nama bliži, nisu napravili ništa protiv naših konkurenata“, objašnjava put prepun „krvi i pijeska“ diljem dalmatinskih zogova. Na kraju, ispalo je kao u najljepšim pričama. Deša zaključuje:
„Imoćani su bili ozbiljna prvoligaška momčad i napravili su sve da se vrate u Drugu ligu, ali nisu računali na nas. Pojavili smo se i pokvarili im planove“.


Na »meč desetljeća« došli prijatelji »Vira« iz cijele županije
Tribine su bile lijepo popunjene, došli su ljubitelji boćanja iz Podgradine, Lišana, Debeljaka, Pridrage, Povljane, Vrsi, Privlake, odnosno sa svih strana Zadarske županije, kao i domaći fanovi, boćarske supruge, djeca, unuke i unuci. Sinoć je uz Muja bila prava familijarna atmosfera.
„Volimo Vir i redovito pratimo što se događa u Trećoj HBL. Virani će zasluženo u Drugu ligu“, kazali su nam prvo ime BK „Podgradina“ Željko Crnjak, koji slavi ulazak u Prvu županijsku ligu, te najveći navijač Bluzera iz Lišana Ostrovičkih Božo Mamić. Kako dolazi iz kraja čuvenih ojkača, Mamić je uoči „Meča desetljeća“ svojim prijateljima iz Vira poželio sve najbolje. Naravno, učinio je to u stihu: „Bože dragi budi Viru na pomoći, da lakše u Drugu ligu može doći“.
 


Jedna pobjeda »Vira« rješava sve
„Vir“ je napravio posao u „Meču desetljeća“ i ostavio „Imotski“ na četiri boda razlike, a „Stivan“ na zasad nedohvatljivih sedam bodova (utakmica manje). Iako teorija govori kako još uvijek bilo koja od tri vodeće momčadi može do naslova, sve matematike virskih suparnika padaju u vodu samo jednim virskim trijumfom: protiv „Velebita“ u Benkovcu ili na Viru protiv splitske „Nade“ u posljednjem 18. kolu.
1. BK »VIR« / 40 bodova /
DOMA: 8-0-0 / + 104 / (142-38).
GOST: 5-1-2 / + 8 / (90-82).
DOMA: »Nada« Split.
GOST: »Velebit« Benkovac.
2. BK »IMOTSKI« / 36 bodova /
DOMA: 8-0-0 / + 104 / (140-36).
GOST: 4-0-4 / -14 / (81-95).
DOMA: »Bitelić«.
GOST: »Čista Velika«.
3. BK »STIVAN« / 33 boda /
DOMA: 7-0-1 / + 106 / (141-35).
GOST: 4-0-3 / + 14 / (84-70).
DOMA: »Čista Velika«.
GOST: »Bitelić«, »Supetar«


Najtrofejniji hrvatski boćar svih vremena došao je na Vir uživo vidjeti budućeg prvaka Treće HBL
Nema što najtrofejniji hrvatski boćar svih vremena, svjetski i europski prvak te rekorder Ante Papak nije osvojio u svojoj karijeri. Božica slave darivala ga je zvjezdanim statusom devedesetih i dvijetisućitih kada je žario i palio hrvatskim i europskim zogovima, a sada na početku petog životnog desetljeća rastura u Drugoj HBL. Iako ima 42 godine, i dalje je u prosjeku najbolji brzinski izbijač u Hrvata čiju „šestu brzinu“ ne mogu hvatati niti najbolji domaći boćari. A sve je počelo 1993. godine kada je 17-godišnji Papak s „Primoštenom“ gostovao na Viru. Izašao je na teren broj jedan (a gdje bi drugdje?) i, naravno, dobio meč.
„Za Vir me veže lijepa uspomena. To je bila moja prva službena utakmica za seniorsku momčad. Prva u karijeri i pobijedili smo“, sjeća se legenda hrvatskog boćanja. Nakon matičnog „Primoštena“ put ga je odnio u susjedni „Solaris“, a potom u Zagreb. Svaka daljnja priča o karijeri Ante Papka zaslužuje narodnu epiku uz gusle. Naslovi prvaka, reprezentacija, europski tron, svjetski… Karijera optočena rekordima, trofejima i medaljama sjaja rezerviranog za besmrtnike. U dnevnom boravku kod Papka sjaji se 17 medalja sa europskih i svjetskih boćarskih smotri te 18 medalja sa pojedinačnih i momčadskih državnih prvenstava u raznim disciplinama. Sve je osvojio, sve doživio i osjetio, ali priliku da uživo vidi budućeg prvaka Treće HBL nije htio propustiti.
Naravno, govorimo o virskim Bluzerima, jer Imoćani nakon debakla u „Meču desetljeća“ ližu rane i prebrojavaju žive.
„Dobra je virska momčad, sviđaju mi se. Vir ima ambijent, potencijal, podršku općinske uprave, ali će za Drugu ligu morati osigurati pojačanja. Ipak je velika razlika između Treće i Druge lige koja je trenutno sigurno jača za nekih 30 posto. Klubovi koji su prvaci u Trećoj HBL dolaze u sasvim drukčije natjecanje s devet teških i zahtjevnih gostovanja. Za takvu situaciju treba biti fizički dobro pripremljen s jakim treninzima. Ići na gostovanja da bi vas tamo netko nakantao, nema baš nekog smisla. Vir, kažem, ima potencijal, ali je ključno pitanje što u Klubu žele. Kako Vir nema dvoranu ili balon, morat će gostovati cijelu sezonu, što baš nije lako. Balon je dobro rješenje; u Italiji tako svi igraju“, kaže primoštenski as koji je s Narančastima ove godine osvojio treće mjesto. Postojala je želja kod Primoštenaca da se napravi i više u Drugoj HBL, odnosno da se osvoji naslov, ali je dinastija Orange iz Primoštena unatoč pojačanjima i nabujaloj ambiciji ostala (pre)daleko od samog vrha.
„Pojačali smo se, ali je na kraju ispalo kako bi bilo bolje da nismo dovodili pojačanja. Nisu opravdali očekivanja. Po svim boćarskim parametrima bili smo najbolja momčad u Drugoj ligi, ali nismo napravili rezultat. Povukao sam koliko sam mogao“, kaže Papak koji je od 18 mečeva brzinskog izbijanja dobio svih 18 sa prosječno pogođenih 38,7 boći i preciznošću od 82,8 posto. Jednostavno sjajno!
„Teško ćemo ponovno biti tako konkurentni za Prvu ligu. Nismo još sjeli i dogovorili se kako dalje, ali dalmatinski klubovi ne gledaju dugoročno kako stvoriti sredinu koja će nešto značiti u Prvoj ligi. Imamo taj problem“, primjećuje boćarski as. Na kraju, Papak je izdvojio najdraži trofej i osjećaj ponosa zbog kojega i dalje vrhunski boća. Zamislio se na trenutak, a onda ponudio tri priče – individualni uspjeh, reprezentativni i klupski:
„Sjajan je osjećaj bio kada sam prvi put u karijeri postao prvak Hrvatske. Ako govorimo o reprezentaciji, onda se rado sjećam prvog naslova prvaka Europe te europske krune s Buzetom kada je mjesto od pet tisuća stanovnika doživjelo neviđeno slavlje“.


Stisnuli su ruke i čestitali boljem. Imoćani, naravno
Kada je nakon štafetnog izbijanja semafor pokazao 12-2 za domaći „Vir“, imotski boćar Zvonko Lasić sjeo je na tribine i mirno gledao ostatak meča. Bio je razočaran, ali ne toliko da ne bi prepoznao virsku priču.
„Vir je zasluženo pobijedio, objektivno je najbolja momčad u Ligi. Mi gledamo kako ćemo skupiti 300 kuna za troškove puta, a tako se ne mogu osvajati naslovi“, kaže nam boćar s 40 godina iskustva na svim mogućim zogovima. Drugoligaškim također.
„Mislim kako će Vir i u Drugoj ligi igrati zapaženu ulogu, jer pretpostavljam kako neće imati problema u zadnja dva kola. Virani imaju uvjerljivo najkompletniju momčad, jedini im problem može predstavljati nedostatak domaćeg boćališta u Drugoj ligi. Uz Dubrovčane i Primoštence svakako su prvi favoriti“, kaže Lasić. Donio je dva od četiri boda svojoj momčadi u nedjeljnom „Meču desetljeća“, a to je bilo premalo za bilo kakvu nadu uz Muja. Ipak, Lasić misli da je moglo i drukčije.
„Ključan je bio poraz u trojci u prvoj ruci. Da smo otišli s 4-4 na tapet, možda bi Kapural bolje reagirao. Podbacio je sa svega 26 pogođenih boći, kao što smo u posljednjoj boći izgubili precizno. A Tolić nikad ne gubi. No, sada to više nije bitno, jer Vir slavi pobjedu i naslov prvaka. Ponavljam, zasluženi naslov“, kaže.