Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HDZ bez straha podnosi izvještaj Plenkoviću

04.06.2019. 11:45


Burna sjednica HDZ-a na kojoj su se analizirali rezultati izbora za Europarlament rezultirala je i zaključkom o tome kako će gradske i županijske organizacije dobiti zadaću napraviti analizu zašto je  došlo do izbornog podbačaja.
– Izrazili smo zadovoljstvo jer smo relativni pobjednici izbora, ali broj  glasova se nije pretočio u broj mandata, to je bila volja hrvatskog biračkog tijela. Naše organizacije su dobile zadaću napraviti analizu ovakvih rezultata, izjavio  je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a,  nakon sjednice.
No, za razliku od ostalih županijskih organizacija, ova u Zadru ne treba se plašiti podnošenja izvještaja vrhu stranke jer je Zadar jedan od gradova u kojemu su, kao i inače, ostvarili najveću pobjedu.
Naime, u postizbornim analizama na stranačkim su se sastancima  spominjala tri grada čiji su rezultati izazvali najveće nezadovoljstvo  stranke, a to su Zagreb, Split i Vukovar. Neki su mediji već pisali kako dio  županijskih organizacija očekuju kazne zbog sumnje u organiziranu izbornu opstrukciju.
Vrh stranke stoga traži terenske izvještaje kako bi napravili detaljnu  analizu izbora i dobili uvid o glavnim uzrocima dobivanja samo četiri  mandata u EU parlamentu.
Zadarski se HDZ-ovci, pak, ne moraju plašiti  podnošenja izvještaja  Plenkoviću jer je, kako kaže i tajnik Županijskog odbora, Ante Babić,  županijski HDZ pobjednik ovih izbora.
– I u Zadru i u županiji naša je stranka apsolutni pobjednik izbora za  Europski parlament i kao takvi smo u vrhu svih županijskih organizacija.  Od 34 jedinice lokalne samouprave, koliko ih ima naša županija, pobijedili smo u čak njih 28, što dovoljno govori o našem radu i zalaganju na  ovim izborima. Što se tiče izvještaja o izborima, on je još uvijek u izradi,  zaključuje Babić.
HDZ je u Zadarskoj županiji na izborima pretprošle nedjelje dobio  30,17 posto glasova, a SDP gotovo upola manje, odnosno 15,98 posto. Na  razini grada Zadra HDZ je dobio  25,06 posto podrške glasača, a SDP  21,38 posto. Razumljivo je stoga zašto se HDZ-ovci ne plaše predaje izvještaja kada im ovakve brojke idu u prilog.
Naime, nakon izvještaja svih županijskih organizacija znat će se koga  šef HDZ-a konačno smatra odgovornim za ovako loše rezultate, je li to  "crni labud" ili ipak loša priprema nekih organizacija po terenu. U  slučaju da je riječ o opstrukciji dijela visokih stranačkih dužnosnika, znat  će se i kakve će sankcije zapasti odgovorne za broj mandata jednak SDP- ovom.