Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ćurković: Pripremamo drugu fazu uređenja crkvice svete Stošije

04.06.2021. 10:38


Prošlo je godnu dana otkako su Puntamičani od Ministarstva kulture dobili vijest o obustavi renoviranja crkvice svete Stošije, vrijednog romaničkog spomenika iz šestog stoljeća. Naime, prema dogovoru Grada Zadra i Ministarstva, na jesen prošle godine trebala je započeti druga faza koju je trebalo financirati Ministarstvo kulture sa 100.000 kuna od ukupne vrijednosti obnove od 300.000 kuna. Zbog koronakrize gradski proračun se sporije se punio, a i država je tražila rebalans i smanjenje sredstava po svim stavkama. Usljed takve situacije i obnova crkvice na Puntamici ostavljena je za neka bolja vremena.
No, upravo kada se očekivalo kako će radovi konačno krenuti, Puntamičani dobivaju vijest da do daljnjeg nema ništa od obnove.


Uvrstiti crkvicu u turistički letak
– Situacija sa spomenikom je jako loša. Crkvica je pokrivena, ali ako ćemo biti iskreni, ovo sada ne sliči ni na što, najmanje na crkvicu, odnosno vrijednu kulturnu baštinu staru stotinama godina. Ovo sada izgleda kao neki bunker i jedva da se može prepoznati kao crkvica. Prekrili su je pločom i radovi su stali, a obećano nam je nešto sasvim drugačije, a to je potpuna konzervacija ovog spomenika i uređenje okolnog prostora, međutim, sve je to zaboravljeno, upozorava Bruna Supičić, predsjednica Društva prijatelja Puntamike.
Napominje kako članovi Društva prijatelja Puntamike i Mjesni odbor čine sve da se spomenik sačuva, pa organiziraju i radne akcije kako bi je sačuvali od korova i ostalih oštećenja.
– Najveći nam je problem prostor oko crkvice kojega su zaposjeli turisti okolnih apartmana, pa ovim putem apeliramo na grad neka ogradi taj prostor kako ne bi došlo do daljnje devastacije. Umjesto da se ovdje postave klupice kako bi i turisti mogli uživati u našoj kulturnoj baštini, prostor je pretvoren u privatni parking! Preko 30 godina tu se nalazila trafostanica i jedva smo se izborili za njen premještaj, a sada je opet sve stalo. Tražili smo i da se crkvica uvrsti u turističke letke kako bi gosti znali da je na području našeg kvarta ovaj vrijedan spomenik, međutim, ni od toga nema ništa. Zajedno s članovima Mjesnog odbora uredili smo okoliš, ali sami više ništa ne možemo napraviti. Grad i Ministarstvo kulture su ti koji bi joj trebali vratiti stari sjaj i dati joj punu valorizaciju kako bi i naši građani i gosti znali da Zadarska županija ima ovako star spomenik kulture, poručuje predsjednica Društva prijatelja Puntamike, upućujući i apel.
– Nismo o ovome htjeli govoriti uoči izbora kako ne bi ispalo da blatimo nekoga, ali je zaista zadnji tren da se crkvicu sanira i zaštiti od daljnje devastacije. Ovim putem stoga na sve nadležne apeliram da dovrše obnovu crkvice, kako su i obećali, ističe Supičić.


Čeka se raspisivanje natječaja
Što kažu u Gradu Zadru?
Pročelnik Upravog odjela za EU fondove, Ante Ćurković, napominje kako Grad sve ovo vrijeme itekako vodi računa o ovom spomeniku čineći sve da dođe do druge faze obnove.
– Prvu smo fazu realizirali uz sufinanciranje Ministarstva kulture, sada se pripremamo za drugu fazu kojom bi do kraja trebalo obnoviti crkvicu. Očekujemo da Ministarstsvo raspiše natječaj kako bismo odmah išli sa prijavom druge faze. Sve ovo vrijeme itekako vodimo računa o nastavku obnove ovog spomenika, no teško je prognozirati kada će započeti druga faza sve dok Ministarstvo ne raspiše natječaj. Kada je riječ o kulturnoj baštini, Grad Zadar je u posljednjih pet godina napravio velik iskorak jer ulaganja u kulturnu baštinu iznose preko 150 milijuna kuna. Stoga očekujem kako ćemo i projekt revitalizacije crkvice svete Stošije uspješno privesti kraju, poručuje pročelnik Ćurković.
Do obustave obnove ovog spomenika došlo je nakon što je dio sredstava Ministarstva kulture morao biti usmjeren na saniranje kulturnih ustanova i spomenika oštećenih u zagrebačkom potresu 22. ožujka prošle godine. Upravo zbog ograničenih financijskih sredstava Grad Zadar planirao je crkvicu završiti po fazama temeljem priliva novca iz dva izvora, a to su proračunska sredstva i sredstva Ministarstva kulture. Prijava za drugu fazu, a koja je Gradu 2020. odobrena i za koju su već postojali dogovori za sredstva Ministarstva kulture, protekle je godine ipak povučena unatoč namjeri Grada da radovi počnu već na jesen.