Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Feštom od maslinovog ulja otvara se turistička sezona

04.06.2021. 12:02


Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, sutra, 5. lipnja 2021., na šetnici na Donjem moru održat će se Treći dani masline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2021.
– Zadovoljstvo nam je pozvati vas na manifestaciju koja će se održati po svim epidemiološkim preporukama, zbog čega će program biti kraći i bez stručnih predavanja, ali uz pjesmu, prijateljsko druženje i naravno medalje i nagrade najboljima, kazao je Nikola Milošević, direktor TZO-a Sukošan.


Sveto maslinovo ulje
Program započinje u 17 sati kad će se otvoriti Mali sajam domaćih proizvoda. Za 18 sati je predviđeno svečano otvorenje Trećih dana masline i ulja Peljuzica Sukošan 2021., dok je sat potom dodjela nagrada i diploma.
– Uz prigodni program u čast svetom maslinovom ulju bit će to i službeno otvaranje kulturno-sportske i gastro-zabavne manifestacije Sukošansko lito Sukošan 2021., obznanio je Milošević.
Počekom 18. stoljeća svaki je mještanin na svom polju morao zasaditi najmanje četiri masline, dok je sredinom 19. stoljeća u Sukošanu bilo posađeno oko 59 hektara maslina.
– Prvi pisani spomen od prije 260 godina govori da se uljara nalazila na sukošanskoj lokaciji Mokro. Posljednja uljara zvana Bogdanov mlin radila je do polovine prošlog stoljeća, kazao je načelnik Ante Martinac.
Na prvoj Peljuzici 2019. šampioni su bili Mirjana i Željko Modrić s Bilog briga u Zadru, a na prošlogodišnjoj Darijo Matešić iz Dikla, sin Marina Matešića, poznatog lovca na zlatne medalje.


"Teća od tri uva"
– Neke stvari u životu se rade isključivo za dušu, poput maslinarstva. Ove godine predano je 48 uzorka maslinovog ulja, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić.
Zadarski masterchef Renato Kraljev će u velikoj "teći od tri uva" pripremati janjetinu s bižima, dok će se za veseli štimung brinuti klapa Kontrada.
– Na manifestaciji će biti članovi udruge Olea, koji su bili zaduženi za analizu ulja, pa ćete moći postaviti pitanja, na koja će oni nastojati dati odgovor, istaknula je Veleslavić Nadinić.
Ukrašen voćnim proljetnim ruhom Sukošan će u subotu, ali i u nedjelju, već tradicionalno mirisati na trešnje, po domaću "strišnje", te na jagode.
– Zahvaljujući domaćim ljudima koji će imati "strišnje" te proizvođačima jagoda iz Zagrebačke županije, Turistička zajednica je odlučila Sukošansko lito Sukošan 2021. treći put otvoriti uz ukusno voće, dakako uz poštivanje epidemioloških uvjeta, poručila je Veleslavić Nadinić.