Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na svih 98 točaka u Zadarskoj županiji more izvrsno

04.06.2021. 10:34


Na svih 98 točaka u Zadarskoj županiji, na kojima se provode mjerenja, more je izvrsne kakvoće u prvom dijelu ispitivanja, doznajemo od Benita Pucara, voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
Prvi dio ispitivanja je počeo 21. svibnja i trajao je do 28. svibnja, a ovih dana je krenuo drugi dio ispitivanja.


Točke mjerenja
– Bilo je i za očekivati da je u prvom ispitivanju more izvrsne kakvoće jer još uvijek nema kupača, a i temperatura mora je cijelo vrijeme mjerenja bila ispod 19 stupnjeva, na svim točkama. Rezultati mjerenja se pravodobno na web stranicama objavljuju kako bi ih naši građani i gosti mogli pratiti. A u slučaju onečišćenja, obavijestit ćemo javnost i obustaviti kupanje. Ali prošle godine toga nije bilo pa se nadamo da neće ni ove, govori Pucar.
U Zadru se kakvoća mora mjeri na sljedećim mjestima: Punta Bajlo, Arbanasi-škola, Fontana, Hotel Kolovare, Kolovare- mulić, Jadran, Vitrenjak, Puntamika – jug, Puntamika – zapad, Borik, Borik-hotel Donat, Zgon, Diklovac – sjever, Diklovac – jug, Diklo – sjever.
Monitoring se u ovoj godini financira na sljedeći način: Zadarska županija financira mjerenje na 53 točke, Grad Zadar na 19 točaka, Turistička zajednica Zadarske županije 5, Grad Biograd i TZ Zaton po 3. Po 2 točke financiraju Općina Kolan, Borik d.d., Općina Pakoštane, Općina Sv. Filip i Jakov i TZ Općine Vir, dok po jednu točku mjerenja financiraju Općina Bibinje, JUUZP Natura Jadera, Općina Jasenice, TZ Općine Povljana i Hotel Alan.
Kako dodaje Pucar, Program praćenja kakvoće mora za kupanje u RH provodi se prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, kojom su preuzete obveze iz Direktive br. 2006/07/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju vodom za kupanje.


Zaštita zdravlja kupača
– Osnovni ciljevi Programa su: zaštita zdravlja kupača i zdravstveno prosvjećivanje javnosti, gospodarenje plažama u svrhu očuvanja njihovih prirodnih vrijednosti i održive uporabe, praćenje izgradnje kanalizacijskih sustava, te funkcioniranje postojećih, utvrđivanje izvora onečišćenja i njihove sanacije, objavljivanje rezultata kakvoće mora u svrhu turističke promidžbe morskog okoliša Republike Hrvatske, informiranje javnosti putem informativnih glasila (revije, brošure, karte) i web stranica.
Uredbom su propisani standardi kakvoće mora te su određene granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja (Enterokoki i Escherichia coli) za kategorije izvrsno, dobro i zadovoljavajuće, pojašnjava Pucar.
Prilikom uzorkovanja prate se i meteorološki uvjeti, temperatura te vidljivo onečišćenje.
Pokazatelji koji se određuju u laboratoriju su slanost mora te mikrobiološki pokazatelji koji se određuju su indikatori fekalnog zagađenja: – enterokoki kao pokazatelj starijeg onečišćenja i E coli kao pokazatelj svježijeg onečišćenja. More se uzorkuje na dubini od 30 cm u sterilne staklene boce.
– Rezultati istraživanja unose se u realnom vremenu u nacionalnu bazu podataka koja je javno dostupna na web stranici Ministarstva www.mzoip.hr. Baza podataka sadrži popis svih točaka, kalendar praćenja kvalitete mora te su na njemu vidljivi aktualni (i arhivski) rezultati istraživanja. U online pregledniku dostupni su i podaci poput fotografija plaže, objekata na plaži, a korisnici imaju mogućnost ostavljanja komentara i prijave iznenadnih onečišćenja. Na taj način korisnici plaža postaju sukreatori baze podataka, zaključuje Pucar.