Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Segarić: Županija je odavno prepoznala aktivnosti klastera”Hrvatski otočni proizvod”

04.06.2021. 08:15


Dodjela čak 11 oznaka "Hrvatski otočni proizvod" kandidatima iz naše županije dočekana je s oduševljenjem i u Upravnom odjelu za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj u kojemu najavljuju daljnju potporu proizvođačima.
Naime, o tome kakav su uspjeh ostvarili naši vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava najbolje kazuje podatak da je na razini Hrvatske samo 15 dobitnika ovih vrijednih priznanja te da je većina njih otišla upravo u našu županiju. S obzirom da su nam u nacionalnoj Udruzi poslovni klaster "Hrvatski otočni proizvod" naglasili kako bi zasigurno bilo više prijavljenih da Ministarstvo plaća analize proizvoda, pročelnika Daniela Segarića pitali smo na koj način Županija zapravo pomaže otočne proizvođače. Naime, predsjednica Klastera, Josipa Barčić, kazala nam je kako se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije nije prijavio veći broj otočnih proizvođača iz razloga što Ministarstvo nije platilo analizu proizvoda, kako se i najavljivalo.
No, pročelnik Segarić kaže kako Županija pruža punu podršku otočnim proizvođačima, a činit će to i ubuduće.
– Zadarska županija odavno je prepoznala aktivnosti Udruge poslovni klaster "Hrvatski otočni proizvod" koja je osnovana s ciljem poticanja i razvoja projekta "Hrvatski otočni proizvod" te okupljanja nositelja oznake HOP-a u cilju zajedničke promocije i razvoja otočne proizvodnje. Naša županija zadnje četiri godine ima u proračunu osigurana sredstva za rad klastera koja su prvenstveno namijenjena financiranju sajmova i manifestacija HOP-a koji se u ljetnim mjesecima održavaju na našim otocima. Vjerujemo da je i naša financijska potpora barem malo pomogla da imamo toliki broj dobitnika oznake HOP-a, kaže Segarić, ističući kako će se pomoć Županije i dalje nastaviti.
– Zadarska županija nastavit će i dalje financirati rad klastera "Hrvatski otočni proizvod", a vrijedi napomenuti da se proizvođači mogu javiti i na javni poziv za potpore u poljoprivredi kojeg će u narednih desetak dana objaviti Zadarska županija kroz koji mogu ostvariti potporu za analize proizvoda potrebnih za stavljanje proizvoda na tržište. Čestitamo svim novim dobitnicima oznaka HOP-a i nadamo se u narednim godinama još većem broju dobitnika iz naše županije, poručuje pročelnik za poljoprivredu.