Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Poliklinika primila onkološke pacijente, stiže i Odjel za neurologiju

04.07.2018. 19:25
Poliklinika primila onkološke pacijente, stiže i Odjel za neurologiju


Bolnički odjeli za onkologiju i hematologiju od ponedjeljka pacijente primaju u novoj zgradi Poliklinike.
Iako je bilo najavljivano kako će u novi, moderno uređeni i opremljeni prostor prvi useliti Odjel za fizikalnu terapiju iz unajmljenog prostora u prizemlju zgrade Doma za stare i nemoćne, prvi pacijenti koji su zdravstvenu uslugu dobili u Poliklinici su oni najteži, oboljeli od malignih bolesti koji su godinama bili u skučenom i neuvjetnom prostoru. U Polikliniku je potom preselio i Odjel za hematologiju, a do kraja tjedna tamo će se smjestiti i Odjel za neurologiju. Fizikalna medicina, kako doznajemo u Općoj bolnici Zadar, u Poliklinici će započeti s radom početkom kolovoza, a u to vrijeme na četvrti kat zgrade trebao bi useliti i Zavod za javno zdravstvo. Atraktivna zgrada na plaži Kolovore tada bi trebala u prodaju, sukladno odluci Županijske skupštine donesene 2013. godine. Novac od prodaje trebao bi biti uložen u opremu za novi prostor, a objekt kojem je prema Prostornom planu grada Zadra namjena hotel, bio je procijenjen na 26 milijuna kuna.
Zadarska županija dala je suglasnost za prodaju i objavila natječaj, no u realizaciju se još nije krenulo upravo zbog toga što se čekao dovršetak zgrade Poliklinike koji je zapeo prvo zbog loše izvedenih radova, a potom i zbog poplave za neviđenog nevremena koje je zadarsko područje pogodilo 11. rujna prošle godine, a koja je prouzročila štetu od nekoliko milijuna kuna.


Šest etaža
U zgradi zadarske Poliklinike je oko 25 tisuća metara četvornih korisnog prostora podijeljenog na šest etaža: prizemlje, četiti kata i jedna podzemna etaža za garažu. Svaka se etaža prostire na 4.500 matara četvornih s tim da je četvrti kat u vlasništvu Zavoda za javno zdravstvo, ima zaseban ulaz i funkcionirat će potpuno neovisno od ostalih pet etaža Poliklinike koje će koristiti Opća bolnica Zadar. U prizemlju zgrade bit će prijem za Polikliniku i centralni laboratorij, na prvom katu Odjel kirurgije, psihijatrije i dermatologije, a na drugom ORL, Neurologija, Urologija i Oftalmologija, dok je treći kat rezeviran za Internu (kardiološku i gastrološku), Onkološku dnevnu bolnicu i Hematologiju koje su u ponedjeljak primile prve pacijente te Pulmologiju koja će se tu preseliti čim im stigne oprema. U podrum Poliklinike smjestit će se fizikalna terapija, nuklearna i fizikalna medicina, rendgen, skladište i atomsko sklonište. Garaža može primiti 220 automobila, a prostire se na 6000 metara četvornih.