Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sigurnosna priprema sezone – stižu autocisterne na posudbu

04.07.2018. 10:39
Sigurnosna priprema sezone – stižu autocisterne na posudbu


Župan Zadarske županije Božidar Longin održao je u Domu županije radni sastanak s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Draganom Lozančićem.
Glavna tema sastanka bila je provjera obavljenih aktivnosti za sigurnosnu pripremu turističke sezone na lokalnoj razini. Župan Longin izvijestio je ravnatelja DUZS-a kako je u pripremu turističke sezone uloženo puno truda i resursa. Održano je niz sastanaka sa čelnim ljudima gradova i općina, kao i svih drugih nadležnih institucija sa ciljem unaprjeđenja sustava na području Zadarske županije.
– S obzirom na očekivane brojke dolazaka turista u sezoni, trebamo biti u redovitoj koordinaciji sa svim službama koje su zadužene za sigurnost i održavanje reda. Prošle sezone su nas pogodile elementarne nepogode, u prvom redu požari tijekom ljetne sezone, a poučeni tim iskustvima ove godine moramo biti maksimalno spremni, istaknuo je župan Longin.
Sve jedinice lokalne samouprave na području Zadarske županije dobile su naputke o aktivnostima koje za vrijeme turističke i požarne sezone trebaju provesti sa ciljem pravovremenog i usklađenog reagiranja i djelovanja sustava civilne zaštite u slučaju nastanka izvanrednih događaja. Kao jedan od važnijih ciljeva za ljetnu sezonu navedena je i dostupnost vode u svim dijelovima županije.
– Na sastancima s načelnicima i gradonačelnicima prikupili smo potrebe na terenu te smo se obratili Savjetu za robne zalihe s molbom da nam ustupe na korištenje više autocisterni različitih zapremnina. Kontaktirali smo i kolege župane kontinentalne Hrvatske da nam sukladno svojim mogućnostima pomognu. Posebno je važna vodoopskrba otoka i ruralnih dijelova županije jer su ta područja ujedno i najugroženija nedostatkom pitke vode, dodao je Longin.
Razgovaralo se i o ulozi, stanju i nadležnosti sustava civilne zaštite na državnoj i lokalnoj razini. Zaključeno je kako je dosadašnja suradnja DUZS-a i Zadarske županije na visokoj razini, a predložene su i zajedničke aktivnosti buduće suradnje sa ciljem daljnjeg razvoja sustava. Lozančić je istaknuo kako je posebna pozornost DUZS-a usmjerena prema priobalnim županijama u kojima je tijekom ljetnih mjeseci povećana opasnost od izbijanja požara.
– Cilj je našeg posjeta prvenstveno uvid u stanje spremnosti sustava civilne zaštite za odgovor u kriznim situacijama. U razgovoru sa županom Longinom saznao sam kako su odrađene pripreme u Zadarskoj županiji i moram istaknuti da sam zadovoljan sa svime što sam čuo. Prošla sezona je bila problematična, ali smo od nje nešto i naučili. Ključna je dobra koordinacija pa je iz tog razloga formiran i zajednički stožer u Divuljama kao i središnji policijski stožer u Zadru“, rekao je Lozančić.
Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Šime Vicković, županijski vatrogasni zapovjednik Boris Jović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije i zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar Siniša Filipović.