Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tumba: Suba je napravio svjetsko čudo

04.07.2018. 10:46
Tumba: Suba je napravio svjetsko čudo


Upravo nam je završio jutarnji trening – kazivao je Tomislav Rogić Tumba kada smo ga dozvali u Belgiji gdje se sa svojim Club Bruggeom priprema za novu sezonu, kako u domaćem prvenstvu tako i za Ligu prvaka. Tumba je jednostavno bio logičan izbor sugovornika kada je u pitanju najaktualnija tema ovih dana, a to je naš kockasti junak Danijel Subašić. Suba je najprije bio zamjena Tumbi u Nogometnom klubu Zadar, a po Rogićevu umirovljenju on je Subašiću bio trener zadužen za vratare. Karijera im se ispreplela i u reprezentaciji kada je Tomislav pod ravnjanjem izbornika Igora Štimca bio također trener vratara, a Danijel jedan od tri "vatrena" vratara. Valjda nitko ne sumnja da je Tumba itekako vatreno, u svom stilu, popratio pobjedu Hrvatske nad Danskom i dramu koja je tome prethodila. I da je bio presretan zbog Hrvatske, ali i svojih Zadrana u reprezentaciji. U nedjelju posebno ponosan na svog prijatelja Subašića.
– Uf, bilo je stvarno napeto do krajnjih granica. Ali, najvažnije je da je Hrvatska u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji – kazivao je uvijek raspoloženi Tumba.


Pozitivno arogantan
– Možete zamisliti koliko sam živaca potrošio gledajući dvoboj Hrvatske i Danske. Belgijci s kojima sam gledao utakmicu u čudu su me gledali jer ja skačem na svaki centaršut, a kamoli zgoditak. Oni su posve drugačiji, gledajući sinoć (op.a. preksinoć) s njima utakmicu Belgija – Japan živcirao sam se više od njih. Oni navijaju, ali nije im smak svijeta kao nama Hrvatima kada ispadnu. A bili su vrlo blizu tome protiv Japanaca.
Vratimo se mi našem junaku protiv Danaca Danijelu Subašiću, Tumbinom prijatelju i kolegi. Jeste li mislili da Suba kod izvođenja jedanaesteraca može skinuti tri udarca s bijele točke?
– To je čudo. I to veliko. I ovim putem čestitam svom prijatelju Subi na fantastičnoj predstavi. Pa on je tek drugi vratar u povijesti kojemu je to pošlo za rukom na svjetskim prvenstvima. Kada skineš jedan jedanaesterac, to je dobro. Za dva se kaže da je odlično, a tri su jednostavno čudo. Međutim, moram reći da sam u nedjelju navečer kada je došlo do raspucavanja s bijele točke bio uvjeren da će nas Danijel odvesti u četvrtfinale. Neki su mi sugerirali sa strane da će se opet ponoviti SP u Austriji i dvoboj s Turskom, ali ja sam znao da će Suba skinuti pokoji udarac s kreča. I uspio je to, ne jedan, nego tri. On jednostavno ima glavu, ima tu mirnoću i samopouzdanje koje ponekad one koji gledaju zna pomalo i iritirati. Međutim, upravo ta pozitivna arogancija ga je i dovela do toga da je jedan od najboljih svjetskih vratara i da ga danas slavimo kao hrvatskog junaka.
Jeste li se možda tijekom ovoga Svjetskog prvenstva čuli sa Subašićem ili komunicirali porukama?


Rusi padaju
– Nisam, smatram da igrači moraju imati mir na ovako velikim svjetskim smotrama. Mislio sam mu u početku poslati pokoju poruku podrške, ali kako to nisam učinio tada, sada ne želim na nikakav način ureći ovako dobar niz. Samo neka naši "kockasti" nastave gaziti svih pa ću se sa Subom čuti nakon što se okite naslovom svjetskih prvaka. A siguran sam da bi onda itekako proslavili taj naslov.
Ajmo mi korak po korak, najprije treba preskočiti Rusiju u kojoj ste jedno vrijeme proveli kao trener vratara u Zenitu.
– Istina, slijede nam "moji" Rusi. Odmah moram reći da sam uvjeren kako ćemo slaviti u tom dvoboju. Netko će reći da su oni u prednosti jer su u zanosu nakon velike pobjede nd Španjolskom i samom činjenicom da igraju pred svojim navijačima. Međutim, ne slažem se s time. Smatram da će upravo taj pritisak biti preveliko breme za njih. Naši su reprezentativci i kvalitetniji i karakterniji od Rusa, a upravo to će na kraju rezultirati našom pobjedom u prolaskom u polufinale. Oni su sada poletjeli, a mi smo se malo prizemljili nakon nešto lošije partije protiv Danaca. U subotu će biti odličn dan da ih prizemljimo. Kada ih Modrić, Rakitić, Brozović i ostali dočekaju u sredini terena neće znati gdje im je glava. A onda polufinale i ako dragi Bog da i finale. Gdje bi nam bio kraj da se okitimo naslovom svjetskih prvaka. I to sa četvoricom Zadrana u reprezentaciji – u svom stilu je Tumba završio ovaj razgovor.




U iščekivanju Lige prvaka
Tomislav Rogić je već desetak dana na pripremama svog Cluba Bruggea, prvaka Belgije koji će u novoj sezoni braniti boje svoje zemlje u Ligi prvaka.
– Već sedam mjeseci sam u Club Bruggeu u koji me kao trenera vratara pozvao trener Ivan Leko. Mogu kazati da sam izuzetno zadovoljan, a kako i ne bih bio kada smo prvaci Belgije i ove ćemo sezone nastupiti u Ligi prvaka. S obzirom da smo u četvrtom "potu" mogu nas dopasti tri elitne europske momčadi. Npr. možemo teoretski biti u grupi s Real Madridom, Juventusom i Livepoolom. Na moju sreću imam to iskustvo Lige prvaka jer sam kao trener vratara bio u Šahtaru i znam koji je to gušt kada si u klubu koji igra u najelitnijem europskom natjecanju. Sada treba ostati miram i pribran, i na najbolji mogući i najkvalitetniji način odraditi ove pripreme. A onda slijedi ono najbolje. Uostalom, velika je čast što će Hrvatska ove godine imati dva hrvatska trenera u Ligi prvaka, Niku Kovača s Bayernom i Ivana Leku s Club Bruggeom.