Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Trinaest koncerata brojnih renomiranih izvođača

04.07.2019. 13:36


Jutros je na konferenciji za novinare u Kneževoj palači predstavljen program ovogodišnjih 59. Glazbenih večeri u sv. Donatu. Ovaj renomirani međunarodni glazbeni festival i ove će godine bogatim programom svim ljubiteljima glazbene umjetnosti pružiti nezaboravan glazbeni doživljaj.
O programu ovogodišnjih Glazbenih večeri, koje će se održati od 9. srpnja do 8. kolovoza, javnost su na jučerašnjoj presici upoznali ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković, predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u sv. Donatu i pročelnica za kulturu i sport Grada Zadra Dina Bušić, te umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu Jurica Šoša.
Tako će ovogodišnja manifestacija započeli u utorak 9. srpnja, s početkom u 21.30 sati na Forumu, gdje će se u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem dirigenta Vetona Marevcija, upriličiti svečano otvorenje pod nazivom "Film, glazba i fantazija."
– Riječ je spoju stare i nove filmske glazbe – od klasičnih djela čuvenih skladatelja poput Beethovena, Wagnera, Straussa, pa do originalne glazbe skladane za filomove, koja je svima prepoznatljiva i urezana u kolektivnu podsvijest, kao što su, primjerice, filmovi "Indiana Jones", "Pirati s Kariba", Harry Potter", "Ratovi zvijezda", kazao je umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu Jurica Šoša. U slučaju kiše, pojasnio je, svečano otvorenje održalo bi se u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar.
Jurica Šoša je, nadalje, naglasio da će se tijekom mjesec dana trajanja manifestacije održati 13 koncerata, što znači u prosjeku po jedan koncert svaka dva-tri dana. Šoša je posebno izdvojio tri zadarska koncerta – u srijedu, 24. srpnja u Katedrali sv. Stošije, Zadarska priča 1 u izvedbi Zadarskog komornog orkestra i Romana Simovića na violini, te pod ravnanjem Ivana Repušića, a izvest će se djela P. I. Čajkovskog, J. Brahmsa.
U petak, 26. srpnja u Katedrali sv. Stošije Zadarska priča 2, pod ravnanjem Miljenka Bajata. Na orguljama nastupa Ursa Ljuban, a izvest će se djela francuskog kompozitora Oliviera Messiaena. Treći zadarski koncert bit će u nedjelju, 28. srpnja, u Crkvi sv. Donata, Zadarska priča 3, Marco Graziani, violina, Branimir Pustički, violončelo, Lucija Brnadić, viola, Mia Miljković Đuzel, klavir i Lovre Lučić, klarinet, a izvest će se djela A. Hačaturjana, G. Mahlera i G. Fauréa.
Dva koncerta održat će se u Marini Dalmacija, Sukošan-Bibinje i to u subotu, 20. srpnja koncert "Chiaro di luna" – Florian Laconi, tenor, Josip Dragnić, gitara i Hany Heshmat, gitara, a izvodit će se djela F. Carullija, M. Giulianija, J. K. Mertza i M. Theodorakisa. Drugi koncertz u istoj marini na rasporedu je u utorak, 30. srpnja po nazivom "Sudar u Marini", Sudar percussion trio.
Dva koncerarta održat će Zadarski komorni orkestar. Uz već navedenu Zadarsku priči 1, u utorak, 6. kolovoza u Crkvi sv. Donata održat će se koncert "Puhačka oluja". Zadarski komorni orkestar pratit će Pavao Mašić, umjetničko vodstvo, Reinhold Friedrich, truba, Franc Kosem, truba i Vedran Kocelj, truba, a djela su G. Ph. Telemanna, G. Torellia i A. Vivaldija.
Na konferenciji je spomenut i završni koncert koji će se održati u četvrtak, 8. kolovoza u Crkvi sv. Donata pod nazivom "Synergia 4", a u izvedbi Edina Karamazova, gitara, Vesne Podrug Kossjanenko, klavir, Milana Miloševića, klarinet, basetni klarinet i Žarka Perišića, fagot.
Predsjednica Vijeća Glazbenih večeri u sv. Donatu Dina Bušić iznijela je i financijske podatke ovogodišnjih Večeri, te navela kako ukupan proračun iznosi 894.000 kuna, od čega je Grad Zadar dao 650.000 kuna, a Ministarstvo kulture 100.000. U financiranju još sudjeluju Zadarska županija, gradska i županijska Turistička zajednica, te sponzori D Marine i Zagrebačka banka.
Cijena ulaznica, kazala je Melita Ivković, iznosit će od 50 do 100 kuna, a prodaja će se odvijati na info pultu Kneževe palače od 11.00 – 13.00 i od 19.00 – 21.00 sati svakoga radnog dana, te subotom od 11.00 – 13.00 sati. Nedjeljom se ulaznice mogu kupiti ispred koncertnog prostora sat vremena prije održavanja koncerta.
Za sve prijatelje Glazbenih večeri u sv. Donatu cijena ulanice iznosi 40 kuna, a kartice prijatelja mogu se nabaviti besplatno, te su i ovom prilikom Zadrani pozvani da to učine i tako iskoriste ovaj popust. Za 40 kuna ulaznice mogu kupiti i umirovljenici, studenti te ratni veterani, a 20 kuna ulaznica će stajati studente Glazbene akademije i učenike glazbenih škola. Navedimo još kako je preuzimanje karata s popustom moguće ostvariti samo u pretprodaji (na info pultu Kneževe palače.)