Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NEBESKA ZAŠTITNICA Kunjska crkveno-pučka fešta Dva luja

04.07.2020. 13:41


U Tkonu na otoku Pašmanu svetom misom u crkvi sv. Tome apostola u četvrtak je proslavljena crkveno-pučka Kunjska fešta dva luja (2. srpnja) ili sv. Marije od Pohođenja, nebeske zaštitnice Tkona. Shodno epidemiološkim mjerama uzrokovanim Covidom navečer na Mulu nije održana velika, tradicionalna spektakularna gastro-glazbena manifestacija.
Međutim, nije nedostajalo ljetnog šušura. Umjesto velike pučke fešte, poznatih imena glazbene estrade, daganja na buzaru i nekoliko roštilja s ribom u organizaciji Turističke zajednice i Općine Tkon održan je Sajam otočnih proizvoda. Za veseli štimung brinuli su se glazbenici iz Ždrelca, Milo i Lovre Škara uz tehničku podršku Tihomira Benčića.
Inače, Blažena Djevica Marija od Pohođenja je katolički blagdan koji se po novom rimskom kalendaru iz 1969., odobrenog od pape Pavla VI., umjesto 2. srpnja obilježava 31. svibnja.


Pohod Djevice Marije rođakinji Elizabeti
Blagdan sv. Marije od Pohođenja ili Pohođenje Blažene Djevice Marije je katolički blagdan koji se obilježava u spomen pohoda Djevice Marije svojoj rođakinji Elizabeti. Prema Novom zavjetu, Djevica Marija je dva mjeseca nakon bezgrešnog začeća pohodila svojoj trudnoj rođakinji Elizabeti, koju je Bog u dubokoj starosti blagoslovio potomkom. Elizabeta je porodila Ivana Krstitelja, koji je krstio Isusa u rijeci Jordan.
Blagdan sv. Marije od Pohođenja je srednjovjekovnog postanja (prvi put se spominje 1263.), a nekada se slavio 2. srpnja. Upravo je to razlog što Kunjani, žitelji Metajne na otoku Pagu, Rogoznice, Humca na Braču, Dola na Hvaru, Konavala i drugi bogoljubni puk svoju nebesku zaštitnicu uvijek obilježavaju po starom rimskom kalendaru 2. srpnja ili po starinski »dva luja«.
– Iako je u Kunu tisuću godina stara župna crkva sv. Tome apostola, blagdan koji se proslavlja dan poslije, 3. srpnja, pobožnost i žarka ljubav Kunjana prema svojoj nebeskoj Majci koja ih je darivala bezbrojnim dobročinstvima ne mijenja višestoljetnu svetkovinu, kazao je Pave Mušćet iz Tkona.


Fešta za vike vikova
– Kunjska fešta je od davnina fešta dva luja. Blagdan zovu i Gospa od dva luja, reći će Mušćet, američki umirovljenik.
Iako se nekadašnje slavljene Kunjske fešte dva luja ne može uspoređivati s ovim današnjim, a drugačija su i vremena, mornari, ribari, težaci, puk cijele župe Tkon, okolice, gosti i namjernici vezani su i dalje uz svoju Gospu.
– To nam pokazuje i njezin blagdan sv. Marije od Pohođenja kojeg 2. luja ili 2. srpnja slavimo kao našu nebesku zaštitnicu, crkveno-pučku feštu. Vjerujem da će tako biti za vike vikova, kazala je Rajna Brzić, predsjednica KUD-a Kunjke, koja je kao i uvijek bila zadužena za fritule.
Jedan od tkonskih turističkih aduta je i kulturno-zabavna, gastro, etno i športska manifestacija Kunjskog lita koji obiluje tradicijskim manifestacijama kao što su Kunjska fešta, Regata starih drvenih brodova na latinsko idro, Ribarska noć i Sajam otočnih proizvoda koji će se ovog ljeta u srpnju i kolovozu održavati svakog četvrtka.




Usprkos »korona free« manje šušura
– Kako bi upoznali naše goste, mještane i dobronamjernike javno smo putem portala i društvenih mreža objavili program za Kunjsko lito 2020., kaže Martina Rudić koja s prezimenjakinjom Taki radi u Turističkom uredu Turističke zajednice općine Tkon.
Iako je Tkon i otok Pašman »korona free« zona manifestacije u pravilu podrazumijevaju koncentraciju većeg broja posjetitelja na jednom mjestu što povećava stupanj rizika od zaraze.
-Što se tiče turističkih manifestacija zbog preporuka ministarstva mogu reći da će ih nažalost biti manji broj nego protekle godine. Održat će se gore navedene tradicijske manifestacije, među njima i 12. srpnja tradicionalna regata Đir po konalu u Ugriniću koja se financira EU sredstvima u sklopu u međunarodnog projekta Arca Adriatica, Interreg Hrvatska Italija 2014. – 2020., objašnjava Rudić istaknuvši kako imaju veći broj događanja namijenjen djeci poput višednevne radionice za djecu »Ajmo se voziti, načinimo kaić«, također u sklopu EU projekta Arca Adriatica.