Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PRESEDAN Obrovački aktivisti dobili postupak protiv Ministarstva okoliša!

04.07.2020. 13:49


Sedam mjeseci nakon prvog ročišta na Upravnom sudu u Splitu, obrovačke udruge građana dobile su spor protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike!
Šime Šimurina ispred Inicijative Zaton Obrovački i Ivan Matić ispred Ekološke udruge Zrmanja mjesecima su odlazili na rasprave u Split kako bi zaštitili svoje mjesto od zagađenja brodogradilišnim gritom, o čemu je naš list zadnjih mjeseci izvješćivao. Da stvar bude intrigantnija, aktivisti su na sudu zastupali sami sebe, bez ikakvog angažmana odvjetnika.
Stoga je ovo velika pobjeda aktivista koji su se usudili suprotstaviti Vladinom ministarstvu, odvajajući čak i vlastito vrijeme i novac kako bi i zakonskim putem ishodovali uklanjanje ovog otpada. Borba se isplatila, a evo što aktivisti o epilogu ove sudske bitke kažu:


Prosvjed urodio plodom
– Nakon velikog prosvjeda pod nazivom » 5 do 12 za Zrmanju« koji je održan 10. ožujka 2019. u Zatonu Obrovačkom na kojemu se okupilo više od 1500 sudionika s ciljem iskazivanja nezadovoljstva prema izgradnji tvornice za preradu otpadnog grita i nakon čega nitko od mjerodavnih nije poduzeo gotovo ništa, Šime Šimurina ispred Inicijative Zaton Obrovački i Ivan Matić ispred Ekološke udruge Zrmanja pokrenuli na Upravnom sudu u Splitu upravni spor protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH osporavajući Studiju utjecaja na okoliš. Nakon više mjeseci, tri ročišta i velike količine dokaznog materijala uspjeli su bez ikakve pravne pomoći dokazati nepravilnosti i nedostatke same studije nakon čega je sud 5. lipnja 2020. i donio presudu o poništenju rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH. Ovaj slučaj presedan je u obrovačkom kraju u kojemu gotovo da i ne postoji sloboda kritičke misli, naime skupina mladih ljudi pokrenula je kampanju koja je kulminirala iznenađujuće velikim prosvjedom te je finalizirana pravnom bitkom i na kraju pravnom pobjedom. Zajedništvo, mladost, energija, ujedinjenost u zajedničkom cilju, te nadasve ljubav prema vlastitom kraju dovela je do sretnog završetka jednu od nažalost mnogih tužnih obrovačkih epizoda, poručuju Šimurina i Matić.


Iz kojeg je brodogradilišta dopremljen grit?
Sutkinja Upravnog suda, Mirela Valjan-Harambašić, presudu je obrazložila činjenicom da se u blizini lokacije zahvata nalaze obiteljske kuće i rijeka Zrmanja te je utjecaj vjetra na lokaciji prilikom manipulacije otpadnim gritom nepoznat i nedovoljno istražen. Stoga je potrebno dodatno procijeniti sve nepovoljne utjecaje vremenskih prilika na lokaciji zahvata, navodi sutkinja.
– Imajući u vidu navedeno, kao i prigovore tužitelja da u Studiji utjecaja na okoliš na kojoj je utemeljeno predmetno rješenje nisu uzeti u obzir udari bure karakteristični za predmetno područje, te kako mjerenja brzine vjetra nisu izvršena na mjernim postajama Jasenice i Obrovac, Sud smatra opravdanim prigovore tužitelja u kojima su isticali da se mjerenje brzine vjetra treba odrediti sukladno podacima najbliže mjerne postaje Jasenice i Obrovac, stoji u obrazloženju.
Šime Šimurina iz inicijative Zaton Obrovački sve ovo vrijeme od države pak traži da se ispita podatak koji se u cijeloj ovoj priči zanemaruje, a to je – koje je to brodogradilište Grit Interu dalo ovaj otpad znajući da su prijevoz i odlaganje nezakoniti, s obzirom da ova zagrebačka tvrtka nije imala dozvolu za preradu otpada.
– Nitko pametan ovakvu vrstu otpada ne bi prevozio nezakonito, a u ovom su slučaju i predaja otpada, prijevoz i njegovo odlaganje napravljeni potpuno nezakonito. Zašto nadležni ne istraže tko je to učinio, iz kojega je brodogradilišta taj otpad otpremljen nama ovdje u Obrovac da se trujemo?, poručio je Šimurina.