Eko-Zadar budno prati slučaj s otpadom u Šepurinama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zeleni telefon u pola godine zaprimio 20-ak prijava
Mogla bih reći da se broj prijava povećava ljeti, što nije nelogično s obzirom na to da se većina prijava odnosi na nepropisno odlaganje otpada, različite devastacije obale te ispuštanje fekalija u more, kazala je Travica
Marin GOSPIĆ
Otpad u Šepurinama

Udruga Eko-Zadar već dugi niz godina provodi projekt Zeleni telefon čiji je cilj zaštita okoliša. Naime, putem ovog telefone građani mogu prijaviti probleme i nepravilnosti, dobiti informacije, organizirati ulične akcije i medijski aktualizirati probleme okoliša i prirode.

Kali, Nin, Pag, Stankovci, Pašman...

U prvih šest mjeseci ove godine Zeleni telefon je zaprimio dvadesetak prijava onečišćenja okoliša na području Zadarske županije. Najčešće lokacije na koje se prijave odnose su Kali, Nin, Pag, Stankovci, Pašman, Sukošan i Zadar.

Voditeljica Zelenog telefona Danira Travica očekuje povećani broj prijava za vrijeme ljetnih mjeseci.

- Mogla bih reći da se broj prijava povećava za vrijeme ljetnog perioda, što nije nelogično s obzirom na to da se većina prijava odnosi na nepropisno odlaganje otpada, različite devastacije ili kako ih se nerijetko naziva, »uređenja obale« te ispuštanje fekalija u more, kazala je Travica.

Djelatnici Zelenog telefona, koji je do travnja ove godine bio vođen volonterski, a od travnja do prosinca financiran je od strane Zadarske županije, dosad su uspješno zatvorili neke od prijava. No, iz servisa ističu da je njihova uloga pretežito posrednička i zagovaračka, dok finalni koraci ipak ovise o jedinicama lokalne samouprave i nadležnim institucijama.

- Nažalost nemamo ovlasti veće od prosječnog građana pri rješavanju slučajeva. Posebice ako je riječ o kompleksnijim slučajevima, primjerice, slučaj s otpadom u Šepurinama, gdje jedino što možemo je provjeravati je li se slučaj pomaknuo na državnoj i lokalnoj razini. Imamo u planu jednu zagovaračku aktivnost u Šepurinama, no još je u razradi. Idealno bi bilo kada bismo uspjele u sklopu nekog većeg natječaja na Zelenom telefonu zaposliti pravnika ili pravnicu, kako je to recimo u zagrebačkoj Zelenoj akciji, no nažalost nismo još to uspjele ostvariti, dodaje Travica.

Mreža volontera zaštitara prirode

Osim Zelenog telefona Eko-Zadar trenutno provodi 6 projekata, a u planu su i drugi.

B.Ready kamp

- Posebno je zanimljiv projekt »B.Ready - Snažne udruge za otpornu zajednicu«, u sklopu kojega će se održati B.Ready kamp na kojem će sudionici učiti o preživljavanju u prirodi i kriznim situacijama, uspostavit će se Mreža volontera zaštitara prirode, a čeka nas i formiranje Inicijative udruga Zadarske županije za dobro upravljanje«, ističe Travica.

Uz ove projekte, Eko-Zadar provodi i brojne radionice, pa su tako 10. i 15. lipnja provedene dvije radionice o raznolikosti morskog svijeta s učenicama i učenicima OŠ Bartula Kašića, 15. lipnja su u prostoru Zelene akcije u Zagrebu sudjelovali na radionici kao predstavnici Zelenog telefona za Zadarsku županiju, a u suradnji s organizacijom »Čisteći medvjedići« iz Splita čistili su Puntamiku od otpada.

Svi građani koji žele aktivno sudjelovati u zaštiti okoliša mogu zvati na jedinstveni telefonski broj za područje cijele Hrvatske: 072 123 456.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno