Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nakon tijela izvučena i olupina Pipera

Autor: Z L

03.08.2008. 22:00
Nakon tijela izvučena i olupina Pipera

Foto: Filip BRALA



Više od tri dana nakon potonuća izvučeni su ostaci Lufthansinog školskog zrakoplova, koji se u petak oko 12.30 sati srušio u more kod Dugog otoka. Uz pomoć dizalice s broda Hrvatske ratne mornarice “Cetina”, olupine su izvučene na površinu, čime je završena jedna od najkompliciranijih akcija ovakvog tipa od hrvatske samostalnosti.
Nešto iza 16 sati na površinu su izvučeni svi dijelovi zrakoplova Piper PA-44-180 Seminola. Nakon što je dizalicom izvučen stražnji dio zrakoplova, s  morskog dna podignuti su trup, motori i krila. Zrakoplov nije mogao biti transportiran u jednom komadu, pa je Piper namjerno izvučen dio po dio.
Već nešto iza podne izvučena su tijela obojice pilota, Daniela Olekse i Alessandra D’Aggata. Tragično nastradali mladići nakon izvlačenja iz olupine preneseni su na brod obalne straže Faust Vrančić,  potom i Odjel patologije zadarske bolnice. U zadarskoj bolnici obavit će se identifikacija i utvrditi neposredni uzrok smrti.
Jutros je utvrđeno kako je u olupini i drugi pilot, koji se nije mogao vidjeti prijašnjim metodama snimanja. Oba su člana posade bila vezana, a kako je završila potraga z adrugim tijelom u okolnom pijesku, moglo se početi s izvlačenjem tijela.
Nakon izvlačenja zrakoplova na redu je vještačenje o uzrocima pada  zrakoplova, koja bi mogla trajati više od godinu dana.