Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bijela, čista, jadranska, ukusna, divna sol…

Autor: Irena Jurjević

03.08.2013. 22:00
Bijela, čista, jadranska, ukusna, divna sol…

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Naočigled prosta polja boje gline, smještena pod budnim okom Velebita, laičkom oku ne predstavljaju nikakav interes, osim možda povećih nakupina bijelih dina na koje smo naišli šećući se jednim cementnim dijelom, spotičući se o drvene daske koje su prekrivale hrđave, davno korištene tračnice.
Čudesna flora i fauna
Ipak, briga i nježnost s kojom su radnici Solane Nin u petak podizali cijedila prikupljajući površinske slojeve tamošnjeg mora, govorili su da se tu radi o nečem mnogo važnijem.
– Cvijet soli može se brati samo u jutarnjim i večernjim satima. Ručno i samo tijekom ljetnih mjeseci. On nema nikakvih aditiva, a bogat je mnogim mineralima, kazuje Andreja Babić, stručna voditeljica koja nas je jučer poljima soli Solane Nin provela u povodu proslave 2. rođendana Muzeja soli.
– Ovdje obitava račić slaništar. A ovdje pored je slanuša, biljka koja je inače i jestiva te korištena u prehrani, a koja je danas ugrožena vrsta, upućuje Babić, nastavljajući:
– A ovo crno… To je petula, biofiltar koji pomaže ugradnji minerala iz mulja u sol.
U sklopu proslave svi posjetitelji Solane njezina polja mogli su uz stručno vodstvo razgledati besplatno, a njih je iz godine u godinu sve više. Ukoliko se nastavi povećan trend posjetitelja koji dolaze pogledati polja Solane Nin, kao i sve njezine druge posebnosti, on će jako brzo premašiti prošlogodišnju brojku ljetnih posjeta od oko 12 tisuća ljudi.
Navalile škole
– Ove godine do 15. srpnja Solanu Nin posjetilo je već deset tisuća posjetitelja, a do kraja sezone brojka bi mogla biti i dvostruka, najavila je glasnogovornica Solane Nin Ana Krpan koja je dočekivala brojne novinarske ekipe koje su, uz turiste, došle u posjet Solani u povodu drugog rođendana njezina Muzeja soli.
– Ove godine iznenadile su nas i brojne organizirane školske ture, posebice dječjih uzrasta koje se dolaze educirati o tradicionalnoj proizvodnji soli pri čemu saznaju i o važnosti soli za ljudski organizam, biljkama i životinjama koje prebivaju na ovom području. Broj posjetitelja sve više raste iz godine u godinu, a dolaze ne samo iz Lijepe Naše, već iz različitih dijelova svijeta, pa i Japana, kazala je Krpan.