Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gase tamo gdje su i kanaderi nemoćni

Autor: Siniša Klarica

03.08.2013. 22:00
Gase tamo gdje su i kanaderi nemoćni

Foto: Siniša KLARICA



Porastom pravih ljetnih temperatura, ponovno je počela sezona ljetnih požara. Srećom, zbog kišnog lipnja, ove godine je izostao veći broj požara, ali su ovih dana piloti Protupožarne eskadrile 93. Zrakoplovne baze Zemunik u punom pogonu.
Iako se o hrvatskim zračnim vatrogascima vrlo često piše kao o pilotima Kanadera, dio njih požare gasi manjim letjelicama tipa Air Tractor. Hrvatska posjeduje u svojoj protupožarnoj zračnoj floti šest aviona Canadair CL-415, ali i pet aviona Air Tractor. Originalno, radi se o avionima koji su originalno zamišljeni za zaprašivanje usjeva.
Zapovjednik voda Air Tractora, satnik Milan Došen, kaže da je ove godine taktika gašenja požara malo promijenjena. Naime, prošlih godina, dva ovakva aviona bazirala su u Dubrovniku te su se koristila, ne samo za protupožarno izviđanje, nego i za prve udare po požarištu. Taktika borbe protiv požara govorila je da se jedan AT uvijek koristi u ophodnji otocima, a drugi u ophodnjama obalnim dijelom i unutrašnjosti. Jesu li recesija ili povoljne hidroprilike promijenile način upotrebe PP-zrakoplova nismo doznali.
– Air Tractor je znatno manji od Canadaira CL 415. Avion 802 A je predviđen za gašenje požara u onim područjima gdje nema u blizini velikih vodenih površina za uzimanje vode, ali zato može sletjeti na travnatu, ravnu površinu. Ovisno o pritisku vode, svojih tri tisuće litara spremnika vode može napuniti od jedne do pet minuta. Baš u Dubrovniku smo oborili rekord i napunili zrakoplov za 45 sekundi. Jedna od najvećih prednosti ovog zrakoplova je što može regulirati količinu vode koju izbacuje na požarište, a samim time pokriti liniju požara od 60 do 800 metara, kaže Došen.
AT je najučinkovitiji kad leti brzinom od 160 do 200 km na sat, i to na visini od sedam do deset metara. Učinkovitost gašenja požara ovisi i o silini vodenog udara, pa se vodene bombe nekad bacaju i s manje visine. Sve, naravno, ovisi o procjeni pilota, ali se može zaključiti da je Air Tractor najbolje upotrebljavati u požarima manjeg opsega, koji se ne mogu naglo širiti. Na većim požarištima AT štiti i gasi rubna područja, stoga može biti vrlo koristan u kombinaciji s velikim kanaderima.