Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice VRO Oluja

04.08.2019. 17:01
Središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice VRO Oluja


Na Trgu dr. Ante Starčevića i Kninskoj tvrđavi održat će se središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja
Središnja svečanost obilježavanja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu započet će u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. u 6.30 sati budnicom Orkestra Hrvatske vojske ulicama grada Knina od vojarne 4. gardijske brigade Pauci prema mostu na rijeci Krki. U 6.50 sati započinje mimohod motociklista i starodobnih vozila ulicama grada Knina.
Zatim će kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ na Trgu Dr. Ante Starčevića u 8 sati visoki dužnosnici RH položiti zajednički vijenac, nakon čega će uslijediti polaganje vijenca 12 policijskih službenika – vježbenika i 12 kadeta Hrvatske vojske koji će položiti po jednu crvenu ružu na Spomenik pobjedi Oluja 95., a 24 hrvatska branitelja položit će po jednu svijeću na Spomenik pobjedi Oluja 95. Molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodit će vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.
Prigodni program na Kninskoj tvrđavi započet će u 9.43 sati, a zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u grad Knin tijekom VRO Oluja. Zatim će uslijediti podizanje zastave Republike Hrvatske, a u čast 24. obljetnice VRO Oluja, ispalit će se 24 plotuna iz šest topničkih oružja Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske. U 10. sati započinje prigodni program akrobatske grupe „Krila Oluje“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a po završetku programa na Kninskoj tvrđavi, predviđen je mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje će se u 12.00 sati održati sveta misa koju će predvoditi mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.
Nakon mise, održat će se ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića u 12.45 sati, a u 13.05 sati posjetitelji će na parkiralištu ispred crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta moći pozdraviti sudionike moto defilea „Od Branimira do Zvonimira“ i biciklističkog maratona Zadar-Knin pod nazivom „Put vjetra put Oluje“ te maratonaca Udruge HVIDR-a Šibenik i Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije.
Za građane je u nedjelju, 4. kolovoza, od 13 do 21 sat i ponedjeljak, 5. kolovoza 2019., od 8 do 19 sati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora u Kninu izložen taktičko-tehnički zbor gdje posjetitelji mogu razgledati naoružanje i opremu Hrvatske vojske. (MORH)